Foto: Privātais ahīvs
Ne visām mēbelēm jānonāk ugunskurā vai atkritumu tvertnē, jo pat šķietami necilām mēbelēm var dot otro dzīvi, pārvēršot tās īstenās pērlēs. Ar portālu "Māja&Dārzs" pieredzes stāstā par mēbeļu atjaunošanu dalās Māris Vīns, kurš iesūtījis arī pirms un pēc fotogrāfijas.

"Darbs, protams, laikietilpīgs, taču, manuprāt, rezultāts attaisno ieguldītās pūles, jo labklājības skapītis [aut. – Māris to tā nosaucis, jo uz tā ir latvju rakstu zīmes, kas simbolizē labklājību] turpinās savu dzīvi vēl ilgi," raksta Māris.

Kā atklāj Māris, viņš pašreiz mācās kursos pieaugušajiem, kur apgūst mēbeļu restaurāciju. "Man ir izcils pasniedzējs un jau zinoši kolēģi. No attālinātajā režīmā gūtajām teorētiskajām zināšanām nolēmu veikt pirmo eksperimentu mēbeles atjaunošanā," stāsta vīrietis. Viņš atjaunojis PSRS laika mēbeli un arī tabureti, bet tas nebūt nav viss – viņš ķēries klāt arī atpūtas krēslam, kas drīz piedzīvos skaistas pārvērtības.

"Mēbeles atjaunoju brīvdienās. Ne katrās brīvdienās sanāca kaut ko pie tām padarīt. Sāku marta sākumā, bet pabeidzu aprīļa vidū. Visu rūpīgi izjaucu, noslīpēju detaļas, nogruntēju un krāsoju. Ļoti nepatika priekšējie skapīša paneļi, tos aizstāju ar "Kuršos" nopirktu, gatavu līmēto egles plātni. Iekša izkrāsota balta, oranžo krāsu pats tonēju, brūnā krāsā vienkārši mājās jau bija. Beigās visu mēbeli nolēmu nolakot. Latvisko zīmējumu atradu grāmatā par latviešu rakstu zīmēm, kas šai gadījumā nozīmē labklājību. Man apgleznotas mēbeles ļoti patīk, tādēļ izlēmu eksperimentēt kaut vai šādi," tā Māris.

Kādas izmaksas sastāda skapīša atjaunošana? Kā lēš Māris, tiešās izmaksas varētu būt ap 30 eiro. Viņš vēl iegādājās arī elektrisko slīpmašīnu. "Šis tas vēl arī no materiāliem (krāsa, laka, smilšpapīri u.c) palika pāri, kaut kas tika izmantots no jau mājā esošajiem materiāliem (līmētā plātne, jaunas skrūves u.c.)," norāda Māris.

Māra atjaunotais skapītis:

"Vēl man gandrīz ir pabeigta veca PSRS taburete, kas bija no finiera. Tagad tā top par veselības soliņu. Tikko uzsāku restaurēt izmestu atpūtas krēslu no ozola, kas ir čābīgā stāvoklī, bet tas būs projekts kursa ietvarā pie praktiskajiem darbiem ar visu tapsēšanu. Kopumā šī nodarbe ir ļoti radoša, pacietību un neatlaidību prasoša, taču, pabeidzot darbu, gandarījums ir liels," tā Māris.

Atjaunotais soliņš, kurš piedzīvojis pārvērtības:

Ja arī tu esi atjaunojis mēbeles – padalies ar to mums, lai arī citi var iedvesmoties! Stāstu un fotogrāfijas vari sūtīt e-pastā: maja@delfi.lv .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!