Foto: Publicitātes foto
Tādu nestandarta telpu kā mansarda iekārtošana un aprīkošana bieži vien ir sarežģīta. Šāda veida telpas mēdz būt lielas, un slīpie griesti neļauj tās pilnībā iekārtot, izmantojot tradicionālos risinājumus. Galu galā pieejamā telpa netiek izmantota maksimāli. Interjera dizainere saskārās ar šo izaicinājumu un dalās ar rezultātu, kā arī ieteikumiem, kas noderēs citiem.

Četru cilvēku ģimene uz Zvejniekciemu pārcēlās pirms diviem ar pusi gadiem, un kopš tā laika viņu jaunajā mājā ir notikuši nemitīgi remontdarbi. Tā kā māja ir liela un ģimene ir paguvusi izremontēt pirmos divus stāvus, tika nolemts paņemt nelielu pauzi no remontdarbiem, pēdējos darbus uzticot "Ikea" interjera dizainerei.

Ģimene vēlējās ērti iekārtot 55 kvadrātmetrus plašo mansardu. Mērķis bija sadalīt lielu telpu divās funkcionālās zonās – viena zona kalpotu kā guļamistaba, otra – kā attālinātā darba zona.

Sagatavo un labi pārdomā plānu

Interjera dizainere iesaka vienmēr sākt ar plānošanu – izvērtēt, kādam mērķim telpa tiks izmantota un kas to apdzīvos. Tālāk izveido koncepciju un izvēlies krāsas, materiālus, mēbeles un tekstilizstrādājumus.

"Izvērtē plānoto budžetu un to, ko reāli vari izdarīt ar pieejamo summu. Jo ļoti bieži remontdarbi mēdz apstāties vai iekavēties naudas trūkuma dēļ. Ja budžeta ietvaros ir sarežģīti iekārtot visu mansarda platību, ieteicams izvēlēties mēbeles, kuras laika gaitā var papildināt un pielāgot individuālajām vajadzībām. Piemēram, guļamistabas skapim es izvēlējos atvērta tipa glabāšanas sistēmu, kas ir maciņam draudzīgs un izdevīgs risinājums," stāsta interjera dizainere Nadežda Ratniece.

Interjera dizainere piebilst, ka svarīgi neaizmirst arī par dekoriem. Balstoties uz budžetu, tie var netikt iekļauti vispār vai bieži vien tiem tiek atvēlēts mazākais budžets. Pat ja telpa tiek dekorēta, izmantojot mazākus dekorus, tie padarīs telpu mājīgāku un individuālāku.

Biežāk pieļautās kļūdas

Bez konkrēta, pārdomāta plāna daudzi mēdz iekārtot lielas telpas, novietojot mēbeles pie sienām, tādējādi domājot, ka telpa būs plašāka. Bet dažreiz tā var nebūt labākā izvēle, jo šāds risinājums var padarīt telpu neērtu, kā arī tā nebūs funkcionāla.

"Bēniņu telpās, mainoties griestu augstumam, jāatceras, ka pie sienām var novietot tikai zemas mēbeles. Tāpēc kombinējiet skapju rāmjus un izmantojiet dažāda augstuma moduļus. Lai iekārtotu un pilnībā aprīkotu guļamistabu, gultu novietoju guļamistabas zonas vidū, cenšoties aiz tās iekārtot arī garderobi," skaidro Ratniece.

Tāpat iepriekšējā darba zonā atradās liels U-tipa formas galds un galda priekšpusē bija novietoti plaukti dokumentu glabāšanai. Šī masīvā mēbele, kas nebija parocīga lietošanā, aizņēma pārāk daudz vietas. Tāpēc interjera dizainere, iekārtojot darba zonu, nolēma pie sienas blakus galdam novietot plauktus, lai visi nepieciešamie dokumenti būtu ātri un ērti pieejami.

Radoši un viegli uzstādāmi risinājumi

Nestandarta telpa var būt lieliska vieta, kur brīvi ļauties un izpaust savu radošumu. Šajā gadījumā interjera dizainere nolēma izvietot no auduma gatavotos paneļus, kas kalpotu ne tikai kā dekoratīvs elements telpā un papildinātu gultas dizainu, bet arī sadalītu guļamistabas zonu divās daļās. Tā tika izveidota vieta, kur iekārtot vietu arī garderobei, padarot guļamistabu par pilnvērtīgu telpas daļu, iekļaujot visu nepieciešamo. Garderobes zonu var papildināt ar papildus apgaismojumu, pie sienas novietojot lampu vai stāvlampu.

Interjera dizainere arī nodemonstrēja, kā katru no stūriem var maksimāli izmantot. Viņa pie slīpajiem griestiem piestiprināja drēbju stangas ar regulējamu platumu. Tādā veidā pēc iespējas ērtāk var izmantot to telpas daļu, kurai ir zemāks griestu augstums – nišā vienu pie otra var novietot atvērtus plauktus. Drēbes vai citus priekšmetus atvērtos plauktos var glabāt kastēs – tas atvieglo to sakārtošanu un arī tādējādi arī mazina putekļu uzkrāšanos.

Viens no galvenajiem akcentiem, ko interjera dizainere izmantoja šajā telpā, bija aizkari. "Mums ir tendence aizmirst par aizkaru nozīmi. Pārvērtību sākumā telpā visiem logiem bija iebūvētas žalūzijas. Tas ir labs veids, kā pasargāt sevi no spilgtas saules gaismas, taču ar to loga dizains nebeidzas. Aizkari piešķir telpai mājīgumu, un ar tiem var atdalīt telpas zonas vai paslēpt aiz tiem atvērtā tipa skapjus. Aizkari rada telpā pabeigtības, kārtības un harmonijas sajūtu," uzsver interjera dizainere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!