Foto: Publicitātes foto
Modes pasaulē jau kādu laiku vairs nepastāv viena vadošā un noteicošā modes tendence, kas attiektos uz visiem. Tieši tāpat ir ar flīzēm. "Hansas Flīžu tirgus" direktore Lilita Saulīte iepazīstina ar 2022. gada aktuālākajām flīžu tendencēm, piebilstot, ka šis gads ir par individualitāti, sajūtām, vēlmēm un vajadzībām.

"Pirmo ieskatu par aktuālajām flīžu modes tendencēm var gūt, apmeklējot starptautiskās flīžu un vannasistabas aprīkojuma izstādes "Cersaie" Itālijā un "Cevisama" Spānijā. 2021. gada septembrī "Cersaie" izstādē nevarēja nepamanīt ražotāju tendenci kļūt vēl individuālākiem, radošākiem un estētiskākiem. Izstādes moto "mix and match" (jauc un saskaņo) precīzi atspugoļoja to, kas notiek flīžu modē," tā Saulīte.

Dabas tematika

2022. gadā dabas tēma uzkrītoši ienāk dzīves telpā, teic uzņēmuma direktore Lilita Saulīte. "Pandēmijas laikā mājās tiek pavadīts daudz laika, un ir patīkami sajust lietas, kas atgādina dabu. Dabas elementi telpās spēj labvēlīgi ietekmēt cilvēka veselību, darba spējas, komunikāciju un labsajūtu." Eksperte norāda, ka, pateicoties digitālajām tehnoloģijām, uz flīžu virsmas iespējams precīzi attēlot visdažādākās faktūras un uzdrukāt jebkuru rakstu.

Izvēlies dabiskā akmens (marmora), betona un cementa tekstūras. Gadiem ilgi aktualitāti nezaudē flīzes ar koka tekstūru, turklāt šajā sezonā tās kļuvušas vēl krāsainākas. Tāpat ļaujies fantāzijai un nebaidies no ziedu, botāniskiem vai eksotiskiem motīviem, piemēram, ziedu, tropu mežu, džungļu (paparžu un palmu lapu sulīgi zaļās krāsas) motīviem vai plēsīgo zvēru apdrukām.

Lielformāti un mozaīkflīzes: ļaujies dažādībai

"Moderna vannasistaba šodien – tā ir dažādu formu un formātu spēle. Sešstūri, astoņstūri, neregulāras formas (sēnes vai pilieni) mozaīkflīzes, apļa vai mazu ķieģelīšu formas flīzes – jebkuras no tām ir kombinējamas ar taisnstūrveida, kvadrātveida, liela vai maza formāta flīzēm, vai arī savā starpā," tā Lilita Saulīte.

Šobrīd vannasistabu interjerā aizvien pieprasītākas kļūst lielformāta flīžu apdrukas, kas imitē dabīgo akmeni (dažādus marmora veidus), bet vienlaicīgi ir izturīgas pret skābēm, kā arī ir triecienizturīgas, uzsver Saulīte. "Lielformāta vannasistabu flīžu paneļi ir pieejami kā virsmas bez šuvēm, izmērā pat līdz 1,5x3m. To popularitāte skaidrojama ar to, ka šobrīd jebkuru dizainu un jebkuru rakstu pavisam viegli var uzdrukāt uz flīžu virsmas." Arvien populārākas vannasistabās kļūst arī lielāka izmēra flīzes (60x120 cm, 40x120 cm, 30x90 cm, 80x160 cm) ar mazāku šuvju skaitu. "Tās ļauj mazām vannasistabām ne tikai izskatīties plašākām, bet arī atvieglo telpas uzkopšanu, jo nav jātīra tik daudz šuvju," uzsver uzņēmuma pārstāve.

Strukturētas un ar padziļinātu virsmas efektu (3D)

Atceries, ka flīzēm nav jābūt tikai ar gludu virsmu – tieši reljefa dažādība un atšķirīgums padara tās pievilcīgas un iedvesmo, īpaši ja tās ir baltā krāsā, skaidro eksperte, pastāstot, ka šādas flīzes var būt gan roku darbs, kura rezultātā izmēri var nebūt precīzi un virsmas nebūt pilnīgi plakanas, gan apzināti radīts nepilnību efekts.

"Flīžu virsmas reljefs var būt redzams ne tikai optiski, bet arī sataustāms. Flīzes ar 3D struktūru, dažādām tekstūrām, krāsām un dekoriem tiek savstarpēji kombinētas un piešķir katrai sienai un grīdai individualitāti. Nelielie pacēlumi rada trīsdimensiju efektu, un gaismas iedarbībā tas rada īstu gaismas un ēnu spēli," tā Saulīte.

Ģeometriskie raksti

Tendence, kas saglabājusi savu vietu no iepriekšējiem gadiem, turklāt ir pretstatā dabiskumam – ģeometriskie raksti. Tomēr eksperte skaidro, ka ir kāda būtiska atšķirība – šīs flīzes vairāk atgādina roku darbu, nevis izskatās pēc rūpnieciski ražota produkta, tādējādi ģeometriskie raksti piedāvā apzinātu pretstatu džungļu un ziedu pasaulei.

Vienādas flīzes iekštelpām un terasei

Vai patiesi ir iespējams izmantot vienas un tās pašas flīzes gan iekštelpām, gan tām pieguļošajai terasei? "Ražotāji piedāvā flīzes, kuru virsmas vizuāli neatšķiras, bet atšķirīgās flīžu tehniskās īpašības nosaka to pielietojumu iekštelpās vai ārā. Tām ir vienāds izskats, taču atšķirīga salizturība, triecienizturība un slīdes pretestība (R9 iekštelpu flīzēm, bet R10/R11 flīzēm, kas paredzētas lietošanai ārā)," atbildi sniedz Saulīte.

Krāsu daudzveidība

Ja iepriekšējā sezonā noteicošās krāsas bija neitrāli pelēkais un gaiši dzeltenais, tad šajā sezonā ļaujies krāsu daudzveidībai:

  • Pieklusināti zaļie toņi. No maigi zaļā līdz piparmētru zaļajam, arī bambusa tonis. Atspoguļo ilgas, tiekšanos pēc dabas un dabiskuma mājoklī. Īpaši populāras krāsas pilsētās, palīdz radīt līdzsvaru. Laukos tie spēj radīt nemanāmu pāreju starp dabu ārā, ap mums un mūsu dzīves telpu.
  • Siltie zemes toņi un sarkanie toņi (bordo, rubīns, terakota, rūsas sarkans). Asociējas ar mājīgu atpūtu, kas piedāvā siltumu un drošību. Dabīgi, maigi zemes toņi izstaro siltumu un rada omulības sajūtu.
  • Smilšu krāsas nokrāsas. Atbilst populārajam skandināvu un japāņu dzīvesveidam, dzīves stilam. Izstaro mieru un aicina relaksēties. Abus stilus raksturo gaišums, skaidras līnijas un maigu bēšu toņu kombinācijas tonis tonī.
  • Niansēti tumši zilie toņi. Tumši zilie toņi kontrastē ar gaiši bēšajiem toņiem, radot mājīgu atmosfēru un mieru. Tā kā tumši zilā ir auksta, labi iederēsies ar siltu apgaismojumu.
  • Klusinātas dzeltenās nianses (aprikožu/sinepju dzeltens/okers). Arī dzeltenā krāsa ir par dabiskumu, mieru un siltumu.

Cementa un "terrazzo" flīžu atgriešanās

Šogad modē ir apdrukātas keramikas vai akmens masas flīzes, kas pēr rakstiem un krāsām ir līdzīgas cementa flīzēm, taču to virsma ir ievērojami "uzlabota", jo tās ir izturīgākas pret traipiem un nodilumizturīgākas, teic eksperte.

Modē atgriezušās arī "terrazo" flīzes. "Neatkarīgi no to izmēra un materiāla – tradicionālā veidā ražotas betona flīzes vai izgatavotas no akmens masas un mūsdienīgi apdrukātas – interjera dizains šobrīd nav iedomājams bez tām. "Terrazzo" sākotnēji bija tikai kā grīdas segums. Tagad ražotāji piedāvā gan sienas, gan grīdas flīzes ar "terrazzo" izskatu. Apvienojumā ar modernu santehniku un furnitūru, vannas istaba noteikti izskatīsies "trendīgi" un piesaistīs uzmanību."

Pateicoties "terrazzo" izturībai, materiāls ir piemērots arī galda virsmām: no pusdienu galda līdz kafijas galdiņam vai galda virsmai uz balkona vai lodžijas. Savukārt runājot par krāsu toņiem, ko izvēlas klienti, eksperte atzīst, ka jau vairākus gadus nemainīgi tie dod priekšroku visdažādāko pelēkās krāsas toņu flīzēm.

Ja tavs mājoklis sauktin sauc pēc jaunām flīzēm, taču nezini, ko tieši vēlies telpās redzēt, "Hansas Flīžu tirgus" ir sarūpējis iedvesmas devu – galerijā vari aplūkot 2022. gada aktuālākās flīžu modes tendences interjerā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!