Foto: Shutterstock
Pareiza lampas izmēra noteikšana telpai var būt diezgan sarežģīta. Ja izvēlēsies to pārāk mazu, tā pazudīs, ja pārāk lielu – tā var pilnībā pārņemt visu telpu. Tāpēc, lai izvēlētos piemērotu gaismas ķermeni, jāzina daži knifiņi, kas garantēs, ka piemeklēsi atbilstošu gaismekli.

Žurnāls "Architectural Digest" citē interjera dizaineri Kelliju Vērstleri (Kelly Wearstler), kas uzskata, ka lampas ir kā skaistas rotaslietas, kas papildina apģērbu un saliek punktiņus uz "i", radot unikālu un reizēm arī drosmīgu tēlu. Un tā patiešām ir – tās lielā mērā var radīt kopējo telpas gaisotni. "Architectural Digest" norāda, ka, neatkarīgi no tā, vai gaismeklis ir kupols, kas nodrošina minimālistisku, modernu noskaņu, vai neparasts kristāla gaismas ķermenis, kas liecina par karalisku eleganci, tā uzreiz piesaista uzmanību un piešķir telpai dizainisku toni. Bet, lai gaismeklis ietu roku rokā ar telpu un viens otru ne tikai papildinātu, bet ļautu arī gaismeklim izcelties kā nozīmīgam interjera elementam, svarīgi izvēlēties to pareizā izmērā. Arī tā stils un vizuālais "svars" ietekmēs, kādu izmēru izvēlēties. Vizuāli smags gaismas ķermenis var būt nedaudz mazāks un otrādi.

Ņem vērā arī citus elementus telpā. "Ja skatāmies uz lustru atsevišķi, ārpus telpas konteksta, tas varētu būt pārsteidzošs objekts, taču var radīt disharmoniju, ja nav saskaņots ar kopējo telpas izkārtojumu un interjeru," Vērstlere saka. "Ja telpā jau ir vairāki izteiksmīgi elementi, vienkārša lustra var būt efektīvāka. Un otrādi, ja telpas dekors ir minimālāks, tad interesanta, drosmīga, neparastas formas lustra sniegs atmiņā paliekošu efektu. Telpā jābūt hierarhijai. Pārāk daudz zvaigžņu vienā telpā var radīt nevajadzīgu drāmu."

Foto: Shutterstock

Nosaki lustras diametru attiecībā pret virsmu. Ja lustra atrodas virs galda (vai cita veida virsmas), tad līdz virsmas malām jābūt 30–40 centimetriem no gaismas ķermeņa ārējās malas.

Telpas formai ir nozīme. Interjera dizainere saka – nekad neignorē mēroga nozīmi dizainā. "Garām, šaurām telpām, piemēram, koridoriem, virtuvēm un vannasistabām, ieteicams izmantot lineārāku lustru, lai papildinātu telpas kopējās telpiskās proporcijas. Rezultāts šķiet salāgotāks un pārdomātāks."

Novērtē vēlamo garumu. Lampas augstums jāizvēlas pēc griestu augstuma un tās atrašanās vietas telpā. "Ja gaismeklis atrodas atklātās telpās, piemēram, dzīvojamā istabā vai priekšnamā, atstāj 30 centimetrus vai, vēlams, mazliet vairāk starp lampas zemāko punktu un galvu. Vismaz divi metri no grīdas ir labs standarts, kas būtu jāievēro. Ja lustra karājas tieši virs galda, tad starp to un lustras zemāko punktu jāatstāj vismaz 90 centimentri, lai tu neatsistos pret to."

Vairākas lampas vienā telpā. "Mēbeļu izkārtojums telpā bieži vien nosaka arī labāko atrašanās vietu gaismeklim. Ne vienmēr to nepieciešams centrēt telpas vidū," saka Vērstlere. "Piemēram, lielākās telpās, kur mēbeles iezīmē atsevišķas atpūtas zonas, atbilstoša izmēra lustra virs katras no tām ir labāk izvēle un piešķir tām dvēseliskāku noskaņu."

Lustras atbilstība telpai. Kad izvēlies gaismas ķermeni, ņem vērā, kur tas atradīsies un kā tas piestāvēs kopējam kontekstam. Mazai istabā nepiestāvēs milzīga lustra, kas aizņem daudz platības un otrādi – plašā telpā maza lampa ne tikai pazudīs, bet arī nespēs pilntiesīgi izgaismot telpu.

Savs unikāls dizains. Ja ir konkrēts redzējums un vēlmes, interjera dizainere iesaka apsvērt iespēju lustru pasūtīt individuāli. Tas arī nozīmē, ka iegūsi nebijušu dizaina elementu, kā nevienam citam.

Nav telpa, kurai nepiestāv lampa. "Parasti utilitārākās telpās, piemēram, veļas mazgātavās, noliktavās un garāžās, lustras netiek izmantotas. Tomēr katra telpa jāuzskata par īpašu un pareizā lustras izvēle arī tādās piešķirs savu noskaņu un raksturu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!