Foto: Shutterstock
Neatkarīgi no tā, vai katru savu soli pārrunā ar interjera dizaineri vai mēbeles pērc pats, liels atbalsts var būt tas, ja tavs iecienītākais stils ir labi apgūts. Ja tev patīk vintāžas stila elementi, klasiskas vērtības, lietas ar vēsturisku pieskārienu, lauku šarms – "rustic" stils varētu būt piemērots tavas mājas interjeram. Lasi tālāk, lai uzzinātu sīkāku informāciju par šo populāro stilu, ieskaitot galvenos elementus, krāsu paletes, mēbeles un aksesuārus, ko nepieciešams sarūpēt, ja esi nolēmis par labu šim stilam.

Kas ir "rustic" stils?


"Rustic" stils no visas sirds iekļauj sevī āra dabisko skaistumu. Stilam raksturīga novecināta, laucinieciska un nedaudz antīka noskaņa, kas vai nu izcelta vai radīta speciāli. Materiāli ir atstāti pēc iespējas neapstrādātāki un nesamākslotāki. Tātad, ja esi iegādājies vecu lauku māju, atjaunošanas procesā svarīgi saglabāt tās raksturu un oriģinālās arhitektūras detaļas, piemēram, daļu akmens sienas atstāj atsegtu. Bet, ja iegādāta kāda jauna mēbele veikalā, to pat visbiežāk apzināti ieteicams novecināt, proti, apstrādāt tā, lai tā radītu senatnīguma iespaidu.

Mežu, līdzenumu, upju un ezeru iedvesmots, "rustic" stils var būt tikpat vienkāršs un pievilcīgs kā vienistabas guļbaļķu mājiņa vai tikpat pievilcīgs kā slēpošanas namiņš kalna nogāzē. Un, lai gan "rustic" stils ir iedvesmots no pagātnes, mūsdienu interpretācija var kļūt mūsdienīgāka ar modernākām mēbelēm, atkarībā no tavas personīgās dizaina izjūtas.

Kāds ir "rustic" stils

  • Dabisks. Materiāli ir neapstrādāti un organiski.
  • Vecmodīgs. Materiāli ir izturīgi, kas tieši ar vecuma "piegaršu" šajā stilā izskatās un iederas daudz labāk.
  • Omulīgs. "Rustic" stils ietver mājas ērtības, pēc kurām mēs ilgojamies dienās, kas pavadītas ārpus mājām.


Kāds nav "rustic" stils

  • Sarežģīts. "Rustic" stils nozīmē tikt prom no visa, nesarežģot dzīvi ar nevajadzīgiem māju aksesuāriem. Saglabā to vienkāršu!
  • Moderns. Tradīcijas un mantojums ir "rustic" stila stiprās puses.
  • Pulēts. Padomā par maigi mirdzošu koku, nevis īpaši pulētu hromu, un tu būsi uz pareizā ceļa.


Stila noslēpums: neapstrādāts koks

Daudziem no mums koks ir pirmā lieta, kas nāk prātā, domājot par "rustic". "Rustic" stila telpās koks ir galvenā sastāvdaļa. Jo koks izskatās vecāks, jo labāk. Neatkarīgi no tā, vai izvēlies nelielu koka beņķīti, soliņu koridorī, kafijas galdiņu no koka bluķiem, plauktus no resniem dēļiem vai gultas rāmi, ar koku tu nevari kļūdīties "rustic" stila mājā.

Stila noslēpums: atkārtoti izmantojami priekšmeti

Lielā mērā "rustic" stila mērķis ir iztikt ar to, kas tev ir — tieši tā, kā tas tika piekopts senos laikos. Atrastie priekšmeti ir atslēga: vecie spaiņi pārvērsti izlietnēs, stiepļu grozi pārveidoti par gaismas armatūru, koka kastes, kas pārvērstas par kāpņu pakāpieniem... Šim stilam jākoncentrējas uz materiālu, nevis dizainu, tāpēc daudzi priekšmeti ir ļoti, ļoti vienkārši. Koka galdi un krēsli ļauj acīm koncentrēties uz materiālu, nevis uz formu.

Stila noslēpums: dabiskie toņi

"Rustic" stila mājās ir tendence izmantot krāsas, kas līdzinās dabas krāsām — padomā par kritušo rudens lapu rūsgano sarkano krāsu, nevis spīdīgo ugunsdzēsēju sarkano. Proti, "rustic" stila palete izvairās no spīdošiem dārgakmeņu toņiem, dodot priekšroku neitrālākam fonam, uz kuru pēc tam ļaut izcelties dažādiem aksesuāriem un detaļām. Taču, piemēram, laima zaļā krāsa var būt daļa no dabas krāsām, taču tas nenozīmē, ka tā ir labākā izvēle "rustic" stila mājā.

Tas nenozīmē, ka tev ir jāpieturas pie brūnas krāsas. Šajā stilā ir vieta arī spilgtākām krāsām. Krāsas, kas vislabāk kalpos par fonu ir baltā, pelēkā, smilšu krāsas, krēmīgi dzeltenā vai sūnu zaļā.

Šis stils nebūt nenozīmē to, ka tas piestāvēs vien lauku mājas interjerā. Tas pat aizvien biežāk parādās šikākajos pilsētu dzīvokļos. "Rustic" iezīmes iederas teju it visur!

Galvenais elements: spēcīgas mēbeles

Mēbeles, kas izskatās tikpat spēcīgas kā vērsis, "rustic" stila telpā jutīsies kā mājās. Meklē masīvkoka kafijas galdiņus un ādas atzveltnes krēslus un dīvānus. Padomā par ādu, mīkstu samtu, linu ar klasiskām detaļām. Tātad, izvēlies mēbeles un priekšmetus ar spēcīgiem, nedaudz raupjiem profiliem. Visām skrambiņām, švīkājumiem un defektiem ir pat vēlams tikt pamanītiem!

Mājīgums

Izsaki mīlestību un cieņu pret dabu un āra vidi, izmanto rūpīgi izvēlētu mākslu, tekstilizstrādājumus un aksesuārus, kas ietver dažādas meža radības un ainavas.

Klasiskie aksesuāri "rustic" telpām:

  • segas,
  • cieti paklāji,
  • dabas māksla vai fotogrāfijas,
  • mākslīgās kažokādas vai aitādas spilveni,
  • meža zvēru ragi.


Materiālu dažādība


Bez koka šim stilam raksturīgi izmantot dažādus audumus. Smalkiem tekstilizstrādājumiem, piemēram, zīdam un mežģīnēm, "rustic" stila interjerā nav daudz vietas. Turpretī dabiskākie audumi - lins, kokvilna un vilna ir teju visur. Uz dīvāna jābūt kādam plediņam, guļamistabā neiztikt bez pārvalka, vannasistabā saskaņotiem dvieļiem, virtuvē galdautam.

Vai jādzīvo kalnos, lai "rustic" stilu ieviestu?

Nē! "Rustic" stils ir saistīts ar āra skaistumu neatkarīgi no dzīvesvietas. Patiesībā "rustic" stila iekļaušana piepilsētas vai pilsētas mājā var būt brīnišķīgs veids, kā sajust saikni ar dabu, pat ja nevari nokļūt kalnos tik bieži, cik vēlies.

"Rustic" stila virtuves dizains

Šī telpa ir kā piemērs "rustic" stila virtuvei. Bagātīga ar dabiskiem materiāliem, izstarojot komfortu un siltumu. "Rustic" stila virtuvei ir neizmērojami liela pievilcība!

"Rustic" stila vannasistabas dizains

Daudzas no tām pašām īpašībām, kas piešķir "rustic" virtuvēm siltu, viesmīlīgu izskatu, labi darbojas arī vannasistabā.


Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "Houzz.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!