Foto: Privātais ahīvs
Ir cilvēki, par kuriem mēdz teikt, ka viņiem ir zelta rokas. Viens no viņiem pilnīgi noteikti ir koktēlnieks Vilnis Krasovskis, kurš Jelgavā rada fantastiskus darbus no koka, pārvēršot koka bluķus skaistās pūcēs, lāčos un citos tēlos.

Vairāk nekā 20 gadus nostrādājis par profesionālu zāģeri, ar meža gāšanu viņš vairs nenodarbojas, jo, kā pats saka, vairs nav tās dukas. Tagad Vilnis ikdienā no krūmiem izzāģē meža stigas un grāvjus, bet brīvajā laikā veido koka skulptūras savam un citu priekam.

Ar koktēlniecību viņš sācis aizrauties vien nesen – 2014. gada rudenī. 2013. gadā iegādājies datoru, Vilnis pamazām sāka apgūt plašās interneta iespējas, tajā skaitā "YouTube", kur skatījies dažādus video par meža lietām, tehniku, zāģēšanu. Kādā video viņš pamanījis vīrieti, kas Krievijā veido kokgriezumus. "Skatos – viņš izveidojis pūci! Sev pajautāju: tu jau 25 gadus turi zāģi rokās, vai tad tu arī nevari kaut ko līdzīgu izdrāzt?" stāsta Vilnis. Tā arī viņš ķēries pie rīkiem, izveidojot savu pirmo mākslas darbu – koka pūci. Šo darbiņu viņš glabā kā īstu dārgumu un nevienam neatdos, jo tā viņam ir atmiņa par hobija pirmsākumiem.

Pēc tam lēnā garā tapuši nākamie koka darbi – zaķis, ērglis, lāči, grāmatu tārps, koka soliņi un ne tikai.

Pagalmā top māksla

Vilnim nav īpašas darbnīcas. Māksla top mājas pagalmā – zem klajas debess. "Skatos pēc laikapstākļiem," uzsver amatnieks. "Vasara jau mums ir īsa, bet pa ziemu nekāda darbošanās nesanāk, jo ir citi darbi."

Koka darbi, kā norāda Vilnis, var tapt no visiem kokiem, bet lielākoties viņš izmanto papeli, ozolu, apsi un gobu. Pārējos kokus viņš neesot provējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!