Foto: Shutterstock
Lai gan mūsdienās popularitāti iemantojušas salas tipa virtuves, kas izmantojamas gan ēdiena gatavošanai, gan arī maltītes ieturēšanai, atstājot atsevišķas ēdmzonas otrajā plānā, ir cilvēki, kas aizvien vēlas virtuvē atrast vietu standarta galdam. Ja telpa ir liela, īpašām problēmām nevajadzētu būt – tikai jāizvēlas acīm tīkamākais un maciņam draudzīgākais galds. Sarežģītāk būs galdu ietilpināt mazā virtuvē.

Iedvesmojoties no "Houzz", ielūkosimies nelielu virtuvju pasaulē un ar piemēriem parādīsim, kā gaumīgi atrast vietu galdam. Ja meklē virtuvei lielāka izmēra galdus, iedvesmu vari smelties arī šajā rakstā.

Galds telpai piešķir mājīgāku un pilnīgāku sajūtu. Apsverams variants ir izveidot ēdamzonu, kurā viens no galvenajiem elementiem ir omulīgs stūra dīvāns. Šajā variantā, kad stūrī netiek izveidots 90 grādu leņķis, iespējams izolēt neērtāko vietu, kurā nav iespējams komfortabli atspiest muguru. Ja galds novietots netālu no plīts, nebūs jādomā par tālu trauku pārnēsāšanu.

Lūk, vēl viens stūra ēdamzonas variants, kas būtu lieliski piemērots diviem, trim cilvēkiem. Tas iekārtots zem skapīša, kas paredz, ka teju katrs centimetrs telpā tiek gudri izmantots un ar galda izvietošanu stūrī netiek zaudēta tik ļoti svarīgā rūme. Apaļas formas galds šeit iederas daudz labāk nekā četru "kāju" mēbele, jo tam būs vieglāk apiet apkārt.

Vēlies virtuvē radīt kafejnīcas cienīgu atmosfēru? Šajā variantā tiek prakstiski izmanota rūme virtuves skapīšu gala. Neapšaubāmi, tur varētu arī novietot nelielu galdiņu ar pāris krēsliem, taču šāda ēdamzonas izvēle varētu būt mazas virtuves odziņa, ļaujot randiņu un svētku sajūtu mājās radīt katru dienu.

Lai gan garenas, koridoram līdzīgas virtuves nav īpaši populāras, ir mājvietas, kurās jārod vieta galdam arī šādās telpās. "Houzz" iesaka variantu – to izveidot otrā virtuves galā, kur nav ne virsmu, nedz arī skapīšu. Pie šī galda var ne ērti ieturēt maltīti, bet arī mācīties vai strādāt.


Ja telpā nav brīvu strūru, kuros izveidot ēdamzonu, un mājoklī dzīvo vairāk nekā divi cilvēki, jācenšas rast risinājums parastajam galdam. To ieteicams izvēlēties pēc iespējas garāku, nevis platāku, lai netraucētu ēdiena gatavošanai. Starp citu, šīs mājvietas saimnieki vienā pusē izvēlējušies izlīdzēties ar garenu soliņu, lai to nepieciešamības gadījumā, piemēram, atverot cepeškrāsni, varētu pastumpt zem galda.

Mazs galdiņš, kas atstutēts pret sienu, ir nelielu virtuvju labākais draugs. Šādā variantā tiek "nozagta" viena sēdvieta, taču tas ir lielisks variants, ja ikdienā pie galda sēžās līdz četriem cilvēkiem. Vērtīgi izvēlēties galdu, kuram ir pagarinājumi, lai nepieciešamības gadījumā to varētu pagriezt pa 90 grādiem un pasākumu reizēs atrast rūmi lielākai kompānijai. Tāpat pagarinājumi lieliski noder brīžos, kad nepieciešams uz mazā galda novietot pannas vai katlus ar ēdienu.

Peļams variants nav arī garens galds, kuru likt pie sienas. Virtuvēs, kurās visa iedzīve kārtota pie vienas sienas, apaļie galdi ar krēsliem nebūs ērtākais variants, jo var traucēt skapīšu atvēršanai un staigāšanai. Vēl citus variantus, kā iekārtot virtuvi pēc šāda principa, atradīsi šajā rakstā.


Šajā virtuvē galds pilda vairākas funkcijas – ierobežotās vietas dēļ uz tā tiek gatavots ēdiens, maltīte arī ieturēta un atvērtajā tipa konceptā tas kalpo arī kā zonu atdalītājs, min "Houzz". Šādu galdu var ērti pārlikt citā telpas vietā un izmantot, piemēram, kā galda spēļu vietu, dāvanu pakošanas darbnīcu un tamlīdzīgi.

Vairāk par galda iekārtošanu mazās virtuvēs un dažādām idejām veiksmīgākam risinājumam lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!