Foto: Publicitātes foto
Ja mājoklī telpa nav no tām lielākajām, bet gribētos plašuma sajūtu, tad talkā jāņem dažādas dizaina viltības. Šoreiz "Ikea" Interjera dizaina nodaļas vadītājs Darius Rimkus "Tava Māja" lasītājiem dalās ar knifiņiem, kā vizuāli paplašināt virtuvi.

Rakstā tālāk lasi interjera dizainera sarūpētos ieteikumus, lai īstenotu ieceri par vizuāli plašāku virtuvi!

Krāsas un materiāli. Kā zināms, gaišas krāsas vizuāli paplašina telpu. Plašuma sajūtu var radīt arī, izmantojot divu krāsu fasādes, un augšējos skapīšus izvēloties sienas krāsā vai gaišākus.

Telpu vizuāli paplašina spīdīgas virsmas, marmors, gaišas krāsas koksne vai gaiši aizkari. Un ļoti būtisks ir arī apgaismojums. Ieteicams izmantot vispārējo apgaismojumu, darba virsmas un arī akcentējošās lampas.

Iebūvētā sadzīves tehnika. Bieži vien pat neapzināmies, ka samazinām vietu uz darba virsmas, nepārdomāti izvietojot sadzīves tehniku. Paslēpjot sadzīves tehniku aiz skapju durvīm jeb izvēloties iebūvējamo sadzīves tehniku, var ne tikai vizuāli paplašināt telpu, bet arī pastiprināt tīrības un kārtības sajūtu interjerā, vienlaikus nodrošinot vairāk vietas uz darba virsmas, lai būtu ērtāk gatavot maltīti.

Skapīši ar durvīm. Izvēloties skapīšus un paslēpjot visas mantas aiz durvīm, interjers izskatās "tīrāks". Turklāt, glabājot virtuves piederumus skapīšos, ir vieglāk telpā uzturēt kārtību, jo tie neapput un nepārklājas ar tauku kārtiņu, kā tas notiek ar atvērtos plauktos glabātiem priekšmetiem.

Kā praktiski paplašināt virtuvi

Pārdomāts virtuves iekārtojums un radošs telpas izmantojums var ne tikai radīt iespaidu, ka telpa kļuvusi plašāka, bet arī fiziski paplašināt telpu pat par vienu trešdaļu.

Ir vismaz divas vietas virtuvē, kuras daudzi neizmanto. Pirmkārt, tā ir vieta starp skapīšiem un griestiem. Ieteicams skapīšus izvietot augstumā līdz pat griestiem – tā var iegūt dažus papildu plauktus reti lietotu priekšmetu glabāšanai. Turklāt skapīšos virtuves piederumi būs labāk pasargāti no putekļiem un netīrumiem. Lai šos skapīšus būtu vieglāk atvērt, tiem var pielikt durvis, kas veras no apakšas uz augšu. Otrkārt, tā ir vieta starp darba virsmu un sienas skapīšiem. Šajā vietā izmantojot sliedes, magnētiskos nažu turētājus, āķus un pakaramos, var ietaupīt pat vienas atvilktnes vietu, kur salikt garšvielas, krūzītes vai galda piederumus.

Nelielām virtuvēm bieži vien ir L forma. Tādā virtuvē ieteicams ievērot tā dēvēto trīsstūra likumu. Tas nozīmē, ka ledusskapi, izlietni un plīts virsmu novieto vietā, kas sakrīt ar katru iedomāta trīsstūra virsotni. Lai virtuvē būtu ērti darboties un lai uz darba virsmas būtu pietiekami daudz brīvas vietas, vēlamais attālums starp šīm ierīcēm ir 1,5 līdz 2,4 metri. Šādi iekārtojot virtuvi, būs vairāk vietas uz grīdas, un, iespējams, vietas pietiks arī lielākam galdam vai vairākiem krēsliem.

Plānojot mazas virtuves iekārtojumu, ieteicams izvēlēties daudzfunkcionālas mēbeles un sadzīves tehniku, piemēram, cepeškrāsni ar mikroviļņu krāsns funkciju. Viena šāda sadzīves tehnikas ierīce pilda divu ierīču funkcijas un ļauj ietaupīt vietu. Nelielā telpā būtu jāapsver iespēja izmantot priekšmetus, ko glabā saliktus vienu uz otra.

Diemžēl pat vislabākie interjera dizaina risinājumi nelīdzēs, ja virtuvē valda nekārtība. Tāpēc pēdējais ne mazāk svarīgais praktiskais ieteikums, kas var palīdzēt fiziski izbrīvēt vietu virtuvē, ir izmantot virtuves iekārtas organizatorus. Ar kastēm, atvilktņu nodalītājiem un galda piederumu ieliktņiem atvilktnē var atbrīvot diezgan daudz vietas. Turklāt, izmantojot organizatorus, vajadzīgajās lietas var vieglāk aizsniegt, un tās ir vieglāk atrast. Lai pilnvērtīgi izmantotu vietu plauktos, arī tur var izmantot speciālus ieliktņus jeb plaukta sadalītājus, kas ļaus tajā pat plauktā izbrīvēt vairāk vietas bļodām, krūzēm vai glāzēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!