Foto: Shutterstock
Virtuve – tā nav tikai vieta, kur pie galda sanāk ģimene, bet arī telpa, kur mūsdienu sieviete pavada pietiekami daudz laika. Tāpēc ir tik nepieciešams, lai tā būtu ērta, skaista un uzmanīgi pārdomāta.

Apdare un interjers: radām skaistumu un plašumu
Diemžēl, ne jau katra saimniece var lepoties ar plašu virtuvi, bet pārdomāt plānojumu un radīt maksimālu komfortu, ir pa spēkiem ikvienai no mums.

Nav noslēpums, ka mazu virtuvi labāk noformēt gaišos pasteļtoņos, tad tā izskatīsies plašāka. Ja jums labāk patīk tumšās krāsas, pacentieties, lai lielākā daļa būtu glancēta: atšķirībā no matētās, tā vizuāli palielina telpu.

To pašu var teikt arī par flīzēm, kurām ir spoguļa spīdums. Sienām labāk izvēlēties vienkāršākas pēc krāsas un rotājuma flīzes, tā jūs akcentēsiet pārējās interjera detaļas.

Neitrālas flīzes var dekorēt ar stilīgu norobežojumu. Virtuves sienām ieteicams izvēlēties pārklājumu, kuru ir viegli kopt. Var izvēlēties krāsojamās tapetes vai krāsu, tad to varēs kopt ar putekļusūcēju vai akurāti notīrīt ar mitru lupatu. Vēl viens variants – šķidrās tapetes, kuru sabojātās vietas ir ļoti viegli atjaunot – tās var aizsmērēt ar lāpstiņu, mazliet iemērcot tapešu pulverī.

Virtuves grīdas segumu izvēle ir diezgan plaša. Daudzi dod priekšroku flīzēm, jo tās ir vieglāk kopt, un ja pareizi ieklātas, tās kalpos pietiekami ilgi. Diemžēl, keramiskās flīzes – auksts materiāls. Daudzas saimnieces dod priekšroku laminātam. Kvalitatīvs lamināts kalpos ilgi, taisnība, šim segumam nepatīk ūdens un uz tā paliek galda kāju un krēslu vai nejauši nokritušu trauku iespiedumi. Ekonomiskāks variants virtuvei ir linolejs, nav grūti ieklāt un kopt, taču tas kalpo mazāk.

Krāsu gammas izvēle un virtuves kopējais stils ir atkarīgs no jūsu fantāzijas: klasiskais stils "no koka", virtuve pasteļkrāsā ar zelta, sudraba vai spilgtām detaļām. Atcerieties par to, ka silta ziedu gammas veicina, bet auksta pazemina apetīti.

Centieties, lai virtuvē ir vairāk gaismas un svaiga gaisa. Logu noformēšanai izvēlieties materiālus, kas neaiztur gaismu – vieglu tekstilu. Te nederēs smagi biezi audumi un žalūzijas, turklāt uz tiem ātri nogulsnējas putekļi.

Vēl kāds padoms. Nelielas virtuves apdarei izvēlieties pārklājumus ar smalku zīmējumu vai atsakieties no tā vispār. Plašā telpā arī vajag būt akurātiem ar lieliem zīmējumiem un dekora elementiem – ja to būs par daudz, tas padarīs virtuvi šaurāku.

Tehnika: viss pie rokas
Sadzīves tehnikas pārdevēji iesaka vispirms iegādāties tehniku, un tikai tad mēbeles – atkarībā no pāri palikušās vietas. Daudzas saimnieces vēlas dažādu tehniku, taču atsevišķus izstrādājumus izmanto diezgan reti. Pirms piepildīt brīvo virtuves telpu ar dažādu tehniku, noskaidrojiet, kādu tehniku jūs izmantosiet.

Uzdodiet sev jautājumu, cik bieži jūs gatavosiet sautējamajā katlā, izmantosiet tosteri vai, piemēram, jogurta pagatavojamo mašīnu? Īpaši svarīgi šo jautājumu jau laikus atrisināt mazo virtuvju īpašniecēm, jo šajā gadījumā liekā sadzīves tehnika aizņems vietu, kuru var izmantot efektīvāk. Par to var nedomāt laimīgās plašo virtuvju īpašnieces.

Vēlams, lai visa virtuves tehnika būtu vienā krāsā, ideāli – viena ražotāja. Sadzīves tehnikas krāsa var būt saskaņota ar virtuves krāsu gammu vai tieši pretēji kontrastēt ar to.

Moderna šobrīd ir iebūvējamā tehnika – aiz virtuves skapīša durvīm var atrasties, piemēram, ledusskapis vai cepeškrāsns. Tas ir ne tikai skaisti, ērti, bet palīdz ieekonomēt vietu, jo mēbeles tiek novietotas cieši pie sienas un tām nav spraugu savā starpā. Vienīgais tāda varianta mīnuss – lielā cena, bet mazai virtuvei tas ir ideāli. Ja jūs izvēlēsieties, piemēram, tikai plīts virsmu, tad zem tās var atrasties skapītis traukiem.

Galvenais noteikums plašo virtuvju īpašniecēm – plānojiet sadzīves tehnikas izvietojumu tā, lai jums būtu ērti. Tas nozīmē, ka visam nepieciešamajam jābūt vienā vietā.

Mēbeļu izvēle: ērti un skaisti
Ikvienai saimniecei ir svarīgi, lai gatavojot viss būtu pie rokas. Tāpēc ēdiena gatavošanas zonai ir jābūt labi pārdomātai.

Virtuves mēbeles pareizāk būtu novietot dziļumā pie garās sienas, tad zem vienas galda virsmas tiktu apvienots viss, bez kā nevar iztikt: izlietne, plīts, trauku mazgājamā mašīna, skapīši u.tml. Pasūtot virtuves mēbeles, atcerieties: jo lielāka darba virsma, jo ērtāk saimniecei būs gatavot. Ļoti ērti, kad virtuves mēbelēm vēl ir papildus apgaismojums iebūvējamo lampiņu veidā.

Liels sarkans galds virtuvē – tas ir visu ģimenes locekļu sapnis. Ja tāds variants nav iespējams, un brīvā vieta šajā zonā ļauj vēlēties labāko, mēs iesakām izbīdāmo galdu vai galdu ar saliekamo virsmu – garums variējas atkarībā no cilvēku skaita pie galda. Ekonomiskāks variants virtuvei – tas ir salokāmais galds, kas piestiprināts pie sienas uz eņģēm, to var vienkārši nolaist uz leju.

Mazai virtuvei var izmantot saliekamos galdus, taburetes, papildus aprīkotas ar atvilktnēm zem sēdekļa, bet ja telpas izmēri atļauj, dodiet priekšroku virtuves krēsliem ar muguriņu – tas ir ērti un skaisti.

Daudz efektīvākas ir virtuves mēbeles ar tekstila apšuvi (piemēram, gobelēns), bet vispraktiskākais ir ādas aizvietotājs vai audums ar mitrumu uzsūkšanu. Jūs varat arī uzšūt vai izvēlēties atbilstoši savai gaumei sēdekļus, kurus pēc tam viegli izmazgāt vai vienkārši aizvietot.

Fen – šui: tīrība un gaisma
Saskaņā ar fen-šui mācību, virtuve ir tā vieta, kur ir daudz pozitīvās enerģijas. Lai to dubultotu, var piekārt virtuvē spoguli, īpaši ēdiena gatavošanas zonā. Tiek uzskatīts, ka produktiem atspoguļojoties, to paliek vairāk, un tas pievelk mājās vairāk labklājību. Ir fen – šui meistari, kas iesaka piekārt spoguli ledusskapī.

Virtuve – vieta, kur satiekas Uguns un Ūdens stihijas. Tieši tāpēc neiesaka novietot plīti blakus izlietnei vai ledusskapim. Starp citu, ledusskapi patiešām nevar likt blakus sildošām ierīcēm, ja nevēlaties bieži saukt sadzīves tehnikas meistaru.

Fen – šui iesaka virtuvei vairāk koka materiālus, jo koks neitralizē iepriekš minētās pretējās stihijas. Palīdzēt var arī metāls, piemēram, izlietne, metāliskie trauki un trauku komplekti, arī dekoratīvie elementi. Ieteicamas ir arī keramiskās flīzes uz grīdas un sienām, keramiskie un māla trauki, kas simbolizē Zemes stihiju.

Trīsstūrveida un asi priekšmeti virtuvē dod negatīvu enerģiju, tāpēc virtuves priekšmetus labāk uzglabāt aiz slēptiem skapīšiem. Arī mēbelēm vajag būt bez asiem stūriem.
Neaizmirstiet, ka virtuvei vajag būt labi apgaismotai. Papildus ērtumu dos apgaismojums virs galda vai no sāniem, piestiprinot pie sienas.

Pats galvenais fen – šui nosacījums – saglabājiet virtuvē kārtību un tīrību, neatstājiet netīrus traukus. Viss tas, kā arī sastāvējusies smarža nes sliktu enerģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!