Foto: Shutterstock

Virtuve ir vieta, kur pavadām daudz laika – gan gatavojot, gan ēdot, gan vienkārši mājīgās sarunās. Lai arī virtuves zona prasa zināmas investīcijas, ir vērts ieguldīt dažādos mūsdienīgos risinājumos. Tirdzniecības centra internetā 220.lv interjera dizaina eksperte Anna Ilmere norāda: lai panāktu "Pinterest" virtuves cienīgu efektu, jāizmanto monohromiskā krāsu palete, interjers jāpapildina ar akcenta elementiem un jāizvēlas drosmīgas formas.

Uzziņai: "Pinterest" ir ideju katalogs internetā, kur profesionāļi un amatieri dalās ar idejām mājas iekārtošanā, kulinārijā, hobijos, ziedu audzēšanā un citās jomās, kas padara dzīvi labāku, skaistāku un ērtāku.

Virtuves interjera tendences regulāri mainās, taču ikvienam mājokļa īpašniekam ir svarīgi izveidot virtuvi, kas apvieno aktuālākos materiālu, krāsu un apdares risinājumus ar ilgtspējīgu dizainu, kas būs ne vien funkcionāls, bet arī palielinās mājokļa vērtību ilgtermiņā.

Maza virtuve – minimālisma vēstnese

"Maza virtuve nav traģēdija – nepieciešams vien radošums, " norāda Ilmere. Maksimāli izmantojot katru brīvo centimetru, pārkārtojot zonas un pievienojot papildu risinājumus, mazu telpu iespējams pārvērst līdz nepazīšanai.

Tiem, kuri iecienījuši interjeru iekārtot minimālisma stilā, maza virtuve būs tieši laikā! Būtiskākais ir pārvarēt vēlmi virtuvē izvietot daudz mēbeles, maksimāli izmantojot virtuves sienas plauktiņiem. Dizainere iesaka atbrīvoties no visa liekā, bet dot priekšroku vienkrāsainām mēbeļu iekārtām, izvairīties no košiem rakstiem un zīmējumiem. Ja vietas ir ļoti maz, vajadzētu ievērot minimālismu arī attiecībā uz mēbelēm, ieviešot tādus risinājumus kā saliekamais galds, taburetes, pārvietojama virtuves sala. Viņa uzsver, ka mazai virtuvei nevajadzētu ierobežot gatavošanas iespējas, un par to domā arī ražotāji, piedāvājot patērētājiem daudz un dažādas kompaktas un iebūvējamas ierīces. Tradicionālās plīts vietā var izvietot, piemēram, divriņķu plīts virsmu un pārnēsājamo cepeškrāsni, savukārt tradicionāla ledusskapja vietā vari izvietot, piemēram, iebūvējamo ledusskapi.

Pilsētas noskaņās – apvienotā tipa iekārtojums

Kā novērojusi dizainere, istabu apvienojumā ar virtuves zonu lielākoties var redzēt pilsētās, tomēr lēnām šī tendence kļūst aktuāla arī citviet. Šāda tipa plānojums ir īpaši iecienīts minimālisma cienītājiem un tiem, kas sevi dēvē par "ārpus mājas" cilvēkiem.

Bieži vien nelielu divu vai trīs istabu mājokļa īpašnieki vēlas paplašināt un modernizēt savu dzīvojamo telpu, piemēram, lai uzlabotu tā funkcionalitāti. Viņa stāsta, ka nesen starpsienas noņemšana starp virtuvi un viesistabu tika uzskatīta par neparastu paņēmienu, tomēr mūsdienās šis lēmums kļūst arvien pazīstamāks. Katrā gadījumā tiek ņemts vērā dzīvojamās istabas izkārtojums un funkcionalitāte, jo istabai, kas atrodas blakus virtuvei, ir jābūt mājīgai, turklāt būtiski ir ņemt vērā arī mājokļa tehnisko stāvokli un arhitektūras risinājumus, pārbūves veicot tikai sertificētu speciālistu uzraudzībā saskaņā ar esošajiem noteikumiem. Šāda tipa plānojumā būtiski ir ņemt vērā, kur stāvēs primārās un sekundārās mēbeles, kādam jābūt apgaismojumam, vai nepieciešams pusdienu galds ar krēsliem vai dekoratīvs galds netālu no dīvāna. Zonēšanai vajadzētu būt vismaz trīs praktiskām vietām, kur ir ērti gatavot maltītes, ieturēt pusdienas, atpūsties un īstenot attālināto darbu vai mācības.

"Pinterest" dominējošā krāsa – monohromiska palete


Parasti, domājot par krāsu paletes izvēli, ir jāpieliek pūles, lai panāktu saskaņotu, pārdomātu koptēlu, jo telpas dizainā mērķtiecīgi ir jāiekļauj vairāki toņi. Savukārt, izvēloties monohromisku krāsu paleti jeb vienu krāsu ar tai pakārtotajiem toņiem, kamēr vien notiek darbošanās izvēlētās krāsu gammas ietvaros, par vizuāli vienotu un harmonisku koptēlu jau ir padomāts, ļaujot interjera iekārtošanā savu uzmanību pilnībā novirzīt uz citiem ar virtuves renovāciju saistītiem jautājumiem. Papildus tam monohromiska krāsu palete, it sevišķi, ja ieturēta melnā, baltā vai pelēkā nokrāsā, veidos klasisku un izsmalcinātu koptēlu un nodrošinās, ka virtuve iztur laika pārbaudi un savu moderno izskatu saglabā arī pēc vairākiem gadiem.

Mazliet ekstravagantākam tēlam var izvēlēties asimetriskas, ģeometriskas un noapaļotas formas virtuvē, kas ir šī gada trends. Retro atgriežas ne tikai formās, bet arī krāsās. Aktuāli būs kombinēt, piemēram, zilo krāsu ar koraļļu jeb rūsas toņiem. Taču jāatceras, ka, lai arī drosme ir fundamentāls pamats, šogad tā ir jāstabilizē ar harmoniju.

Akcentu nozīme un lietojamība "Pinterest" virtuvē

Lai arī virtuve kalpo vienam konkrētam mērķim, tomēr ar dažādiem akcenta elementiem var tikt panākts "Pinterest" cienīgs interjers. Monohromiska krāsu palete nenoliedzami ir viens no šī brīža aktuālākajiem un praktiskākajiem risinājumiem, kad tiek runāts par krāsu kombinācijām virtuvē, taču, lai patiesi paceltu virtuves dizainu jaunos augstumos, to ir ieteicams papildināt arī ar pārdomātiem akcenta elementiem. Piemēram, uzsvaru var likt uz rokturiem, virtuves krēsliem, dekoratīvajiem traukiem vai citiem dekoriem, kas kalpotu kā akcenta elementi, lai panāktu oriģinālu efektu.

Vienlaikus, domājot par materiālu izvēli, modē ir un vēl ilgi paliks dabiskie materiāli. Koks interjerā rada mājīguma sajūtu un siltu noskaņu. Tas var būt kā galvenais akcents, kombinējot ar gaišiem, neitrāliem toņiem, vai izceļot citu krāsu klātbūtni, piemēram, kombinācijā ar zaļo krāsu. Taču eksperte uzsver, ka, izvēloties materiālus, ir būtiski domāt arī par kvalitāti – īpaši izvēloties mēbeles, kuras jau ir tikušas izmantotas iepriekš.

Ātrākais un vienkāršākais veids ceļā uz sapņu virtuvi

Kā norāda eksperte, tiem, kam nepatīk ilgi projekti, ir iespēja iegādāties jau gatavu virtuves iekārtu. Tas būs lētāks variants. Jāņem vērā, ka šīs mēbeles nebūs izgatavotas pēc pasūtījuma, tāpēc visus parametrus un mājokļa nepilnības, ja tādas ir, īpašus sienu izliekumus un daudz ko citu, ir jāprot apzināt un nomērīt paša spēkiem. Tāpēc, iegādājoties jau gatavu virtuves iekārtu, kas tiek sakomplektēta no standarta skapīšiem, pašam mājokļa saimniekam ir skaidri jāzina sava gaume, vienlaikus, lai dzīvoklī saglabātos ergonomiska vide. Piemēram, jāsaprot kādā secība skapīši būs novietoti un kā sakombinēsies visi to izmēri.

Runājot par tendencēm interjerā, izvēloties gatavo virtuves iekārtu, nevar kļūdīties ar melnas un pelēkas virtuves iekārtas izvēli, jo tās joprojām tiek uzskatītas par pievilcīgu interjera tendenci. Interjera dizainere gan piebilst, ka, izvēloties šādu krāsu paleti, jānodrošina pietiekams daudzums dabiskās gaismas. Vienlaikus, lai "izlīdzinātu" melno krāsu, var izvēlēties, piemēram, flīzes vai paneļus baltā krāsā. Melnbaltie dizaina risinājumi telpās izskatās eleganti un mūsdienīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!