Foto: Shutterstock
Virtuvei bieži vien mājās tiek pievērsta vislielākā vērība, un ne velti – šeit rit visomulīgākās sarunas, top gardākās maltītes un tiek radīti svētki, tāpēc krāsām šajā telpā ir liela loma. Kā zināms, ar krāsu palīdzību noskaņu var radīt gan tīkamu, gan ne tik piemērotu, tāpēc iepazīsties ar padomiem, kas noderēs virtuves iekārtošanā un remontdarbos.

Tā kā virtuve ir viena no tām telpām, kur cilvēki vēlas pavadīt pēc iespējas vairāk laika, gatavot ēdienus, kas rada neaizmirstamas atmiņas par baudīto, tad ir svarīgi interjeru radīt tādu, kas atbilstu cilvēku vēlmēm. Krāsas viennozīmīgi spēj ietekmēt un mainīt cilvēka noskaņojumu, tāpēc vērts padomāt, vai pēc laika nav vajadzīgas pārmaiņas ierastajā virtuves interjerā.

Lielākoties visi interjera dizaineri ir vienisprātis par to, ka neitrālie toņi ir kā radīti virtuvei. Ja izvēlēti neitrāli toņi, virtuves tehnika un iekārtas nesaraibinās telpu, un varēs vairāk izmantot krāsas aksesuāros, savukārt, ja būs spilgtā tonī izvēlēts sienas krāsojums un mēbeles, tad īpaši jāpiedomā par dažādiem niekiem, kas arī veido daļu no kopskata.

Aplams ir pieņēmums, ka neitrālie toņi ir vienmuļi un apnicīgi, arī ar tiem var radīt ļoti gaumīgu interjeru, turklāt ilgtermiņā šāds lēmums noteikti atmaksāsies, jo papildināt esošo telpu ar jauniem aksesuāriem, būs lētāk, nekā mainīt krāsojumu sienām vai iekārtai fasādes.

Izteikta krāsu intensitāte lielos daudzumos nogurdina, nevis uzmundrina. Virtuvē, kur būs neitrāls sienas tonis, piemēram, pasteļtoņu gammā, lieliski izcelsies paši produkti, gatavotais ēdiens, visi dabiskie materiāli - koka detaļas, zaļie garšvielu podiņi un citi aksesuāri.
dizainere Baiba Rulle

Ja nu tomēr neitrālie toņi nav tas, pēc kā ilgojies, te būs daži ieteikumi krāsām kas vēlamas un ne tik ieteicamas virtuvei.

Lai arī brūna krāsa šķiet drūma, patiesībā pareizās proporcijās un devās tā radīs mājīgumu. Ar brūnu krāsu cilvēki asociē dabu, līdz ar to tā varētu patikt un atbilst cilvēkiem, kas piekopj ekoloģisku dzīvesveidu. Brūnajos toņos ietilpst arī gaišie smilšu toņi, kas ļoti harmoniski izskatīsies kopā ar baltas krāsas vai košākiem akcentiem. Zemes toņiem piemīt nomierinoša iedarbība, taču svarīgi šajā izvēlē brūno neizvēlēties par daudz.

Ir secināts, ka krāsa, kas visvairāk cilvēkiem asociējas ar ēdienu, ir oranžā, tāpēc, ja meklē piemērotāko noskaņu, kas mudinātu vairāk gatavot mājās, izvēlies šo! Oranžie toņi asociējas ar kaut ko austrumniecisku, tomēr arī šajā ziņā toņu palete ir visai plaša, lai katrs izvēlētos sev tīkamāko nokrāsu. Šie ugunīgie toņi veiksmīgi veidos salikumu ar koku, akmeni un metālu, tāpēc krāsa viegli pielāgojama interjeram.

Arī sarkanā krāsa, līdzīgi kā oranžā, rosina apetīti, jo dabā visai daudz sastopamas ēdamas lietas šajā krāsā, kas, iespējams, rada zemapziņā vēlmi ar kaut ko panašķēties. Nebūt nav jākrāso visas sienas ugunīgi sarkanajos toņos, pietiks, ja izmantosi vien joslu starp galda virsmu un augšējiem plauktiņiem, vai arī nokrāsosi vienu no sienām.

Šo krāsu labās īpašības vērts ņemt vērā arī aksesuāru izvēlē. Sarkanā krāsa ir piemērota, ja mājiniekiem tīk ilgas maltītes sarunu pavadībā, jo mājīguma radītā noskaņa radīs vēlmi palikt virtuvē vēl un vēl. Sarkano toņu spektrā iekļaujas gan spilgtāki, gan vīna sarkani un tumši toņi.

Tā kā oranžajai un sarkanajai krāsai piemīt spēja veicināt apetīti, izvēlies šķīvjus, krūzes un citus aksesuārus šajos toņos. Starp citu, asu, pikantu un austrumniecisku ēdienu cienītājiem šīs krāsas jo īpaši labpatiks interjerā, jo tās asociēsies ar šādiem ēdieniem un radīs siltu noskaņu.

Pilnīgi pretēji apetītes rosinošajām krāsām, vēsta zilo toņu ietekme. Ja vien mērķis nav radīt vidi, kur pēc iespējas mazāk gribas pavadīt laiku ēdiena gatavošanai un tā baudīšanai, neizvēlies zilos toņus! Kā izrādās, tie nepavisam nerada ēstgribu, iespējams, vēso sajūtu dēļ vai tāpēc, ka šādā krāsā dabā nav sastopams ēdiens.

Ja ikdienas dunā rosīšanās virtuvē vēl vairāk rada stresu, vērts pievērst uzmanību nomierinošām krāsām, kas spētu līdzēt. Šajā sakarā ieteicams izvēlēties zaļos toņus, kam piemīt spēja radīt nomierinošu atmosfēru. No zaļajiem toņiem piemēroti būs gaišie un sulīgi zaļie, savukārt pavisam tumši zaļi var šķist pārlieku nomācoši un drēgni, tāpēc svarīgi piemeklēt tīkamāko toni. Zaļā krāsa ir pateicīga izvēle virtuvei, ja labprāt izkārto garšaugus podiņos, tad tie ļoti labi izskatīsies zaļo krāsu salikumā. Mēdz pat teikt, ka zaļā krāsā liek cilvēkam apzināti gatavot un baudīt veselīgākas maltītes, un to ir vērts pārbaudīt.

Virtuve noteikti ir tā telpa, kur ikdienā notiek lielākā rosība, ja vien mājoklī dzīvojošie nepiekopj ēšanu ārpus dzīvesvietas. Dzeltenie toņi noteikti iekļaujas to krāsu kategorijā, kas spēj ietekmēt cilvēka noskaņojumu pozitīvā virzienā, vairojot prieku un sniedzot enerģiju. Tieši šo īpašību dēļ šī krāsa ir piemērota virtuvei, kur ikdienā neiztikt bez iedvesmas. Šī noteikti nav tā krāsa, ko izmantot visām sienām, taču nelielās devās tā ir pat vēlama.

Meklējot klasiskas vērtības, nevar nepieminēt balto krāsu, kas dizaineru vidū ir īpaši iecienīta tieši virtuves iekārtojumā. Baltas sienas un iekārta ļoti labi izskatīsies kopā ar santehniku, turklāt šādi telpa vienmēr izskatīsies tīra un kārtībā, tāpēc tā būs piemērota pedantiskiem cilvēkiem. Baltā krāsa virtuves interjerā ļoti gaumīgi izskatīsies kopā ar koku, piemēram, parketa grīdu, koka galdu vai plauktiem. Šīs krāsas priekšrocība viennozīmīgi ir tā, ka jebkurā brīdi noskaņu var mainīt ar aksesuāru palīdzību, jo baltums būs kā fons, uz kā izcelties visam pārējām.

Pie klasiskajām vērtībām, kas nekad neizzudīs un neizies no modes, jāmin pelēkā krāsa, kas visbiežāk gan parādās citās telpās, taču arī virtuvē ir vēlama, it īpaši tad, ja tiek meklēts tonis kā fons. Pelēkās nokrāsas ļaus izcelties jebkuram spilgtās krāsas akcentam.

Interjera dizainere Baiba Rulle portālam TavaMāja.lv atklāj, ka šobrīd tendence ir neizvēlēties katrai telpai atsevišķu toni. Vislabāk, ja krāsu toņi ir saskaņoti visā mājā un katra telpa nav savā tonī. Kā piemēru dizainere min piena balto toni.

Vai tā būtu māja vai dzīvoklis, tas jāuztver kā kopums, un sienu krāsojumam tas ir nevis jāsadala detaļās, bet gan jābūt kā kopsaucējam. ''Ja ir vēlme pēc krāsām, tad es ieteiktu tonēt tikai kādu no plaknēm, jo krāsojot visu, piemēram, oranžu vai kādreiz tik tipisko dzelteno vai zaļo toni, var, iespējams, sākt sāpēt galva - izteikta krāsu intensitāte lielos daudzumos nogurdina, nevis uzmundrina. Virtuvē, kur būs neitrāls sienas tonis, piemēram, pasteļtoņu gammā, lieliski izcelsies paši produkti, gatavotais ēdiens, visi dabiskie materiāli - koka detaļas, zaļie garšvielu podiņi un citi aksesuāri.''

Raksta tapšanā izmantota informācija no Homerenovations.about.com, Houselogic.com, Sheknows.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!