Foto: Shutterstock
Lai gan interjera dizaina sfērā tendences nemainās tik strauji kā modes industrijā, arī virtuve dizaina pasaulē jaunajā sezonā iesoļo ar neparastiem krāsu akcentiem, smalkiem aksesuāriem un parocīgām detaļām. Vecmāmiņas cepto plāno pankūku smarža vai ikrīta kafijas tase komplektā ar mīļāko žurnālu jau sen nav vienīgā asociācija ar mājas sirdi un dvēseli – virtuvi.

''Mūsdienu virtuve ir kā jauns smārtfons – tai ir papildus vērtība, ne tikai praktiska vai emocionāla, bet kaut kas vairāk,'' atzīst interjera dizainere Natālija Mitina.

Modernais vs. klasiskais

Šajā sezonā modernā virtuve minimālisma, funkcionālisma un pilsētas stila izpausmēs konkurē ar provansas, Art-deco un kantri klasiku. Klasika savā pamatā ir kaut kas ārpus modes – tas ir drošais variants, kā nekļūdīties, stāsta dizainere, taču atzīst, ka aktuālākās virtuves modes tendences ir redzamas tieši moderna stila virtuves paraugos. Piemēram, izteikta tendence ir daudzkrāsainas virtuves. Un ne jau ierastajā kombinācijā – gaiši augšējie skapīši un tumši apakšējie. Interjera tendences vedina būt drosmīgiem un nebaidīties spēlēties ar krāsām, nokrāsojot katru skapīti savā krāsā.

Lai zinātu, kuri toņi ir aktuāli pašlaik, jāseko līdzi galvenajiem krāsu trendseteriem – Pantone un Akzo Nobel, kuri katru gadu pasludina krāsu tendences. Sekot modes tendencēm dizainere iesaka ar tādu elementu palīdzību, ko viegli var mainīt – tekstilu, aksesuāriem, dekoriem, gleznām vai traukiem.

Foto: Publicitātes foto

Padomju laika piegarša darba virsmas izvēlē

Lai ēdiena pagatavošana būtu parocīga un patīkama, būtisks virtuves elements ir atbilstošas darba virsmas izvēle. Arī šajā jautājumā modernā virtuve diktē savus noteikumus, vienlaikus piedāvājot plašu darba virsmas materiālu izvēli. Aktuālas ir darba virsmas, kas veidotas vairākos līmeņos – tās ir ne vien stilīgas, bet ērtas arī no ergonomikas viedokļa.

Lai gan Eiropas interjera trends pašlaik ir koka tekstūras fasādes ar pulēto, spīdīgo laku, kas vedina atcerēties padomju laiku, Latvijas dabas mīļiem ar virtuvē uzburtu mazdārziņa sajūtu un podiņos zaļojošiem lociņiem vairāk piestāvēs masīvkoka darba virsmas. Savukārt, ja nepieciešams praktiskāks risinājums, ir vērts izvēlēties kādu no kvarca materiāliem, ko izvēlas cilvēki, kas novērtē kvalitāti, praktiskumu, unikalitāti un dabiskumu.

Foto: Publicitātes foto

Augsto tehnoloģiju un retro elementi virtuves tehnikā

Virtuves tehnikas dizaina tendences pašlaik diktē divi virzieni – high-tech jeb augstās tehnoloģijas un retro. Santehnikas tendenču klāstā dizainere min kādu interesantu jaunumu, kas vienlaikus ir labi aizmirsts vecais un piestāv klasiskā stila virtuvei. Baltas, glazurētas keramiskās izlietnes no vannas istabas iemītniecēm pārtop arī par primadonnām virtuves galmā.

Izvēloties stilīgu iebūvējamo ledusskapi vai trauku mazgājamo mašīnu, dizaina tendences tiecas maksimāli visu vienkāršot. Lielākie sadzīves tehnikas ražotāji seko līdzi interjera tendencēm un piedāvā īpašu iebūvējamo sadzīves tehniku, kas arī ir daļa no mūsdienīgas virtuves.

Foto: Publicitātes foto

Mājas sirds un dvēsele

Taujāta, kas slēpjas aiz virtuves stilīgajām detaļām un ērtās sadzīves tehnikas – ko mūsdienu skrienošajam pilsonim nozīmē virtuve, dizainere atzīst: "Mūsdienu cilvēku dzīves stils paredz, ka virtuve nav vairs tikai funkcionāla telpa, kur gatavot ēst. Ja tā ir ģimenes virtuve, kur kopīgi gatavo un pulcējas visi ģimenes locekļi, – tad to var saukt par mājas sirdi un dvēseli." Un ne tikai. Aizraušanās ar modernajām tehnoloģijām pārvērš virtuvi arī par prestiža izrādīšanas objektu. "Es atceros, kā pirms 10 gadiem iegādājos indukcijas plīts virsmu. Toreiz gandrīz katrā viesu kompānijā agri vai vēlu nonācām līdz šīs iekārtas demonstrācijai. Tas bija kas nebijis – ūdeni iespējams uzvārīt 30 sekundēs!" stāsta dizainere.

Foto: Publicitātes foto

Jaunākās tehnoloģijas, inovatīvie materiāli un modernākā tehnika ļauj ne tikai ērti gatavot ēdienu, bet dod iemeslu lepoties ar savu virtuvi, rādīt to saviem draugiem un stāstīt par to kolēģiem. Un kādēļ gan ne? Mājas pavards ne velti jau izsenis uzskatīts par centrālo vietu cilvēku dzīvojamajā telpā.

Raksts tapis sadarbībā ar virtuves mēbeļu salonu ''Arens''.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!