Foto: Shutterstock

Virtuves iekārtojumu, kura centrālais elements ir salas tipa virsma, prātā patur daudzi, jo, ja nav sanācis vēl līdz šim, iespējams, kādreiz taču to varētu realizēt. "Saliņai" ir gan praktiska, gan arī interjeru bagātinoša nozīme, taču, ko vajadzētu ņemt vērā, ieplānojot šādu virtuvi, skaidrojuši "Houzz" eksperti.

Lielākoties salas tipas virsmas tiek iekārtotas plašās virtuvēs. Var dot priekšroku arī mazākam izmēram, taču tad jārēķinās, ka zudīs vairāki plusi, ko tā var sniegt. Iedvesmas devu dažādiem iekārtojumiem vari smelties šajā rakstā.

Labākā forma un atrašanās vieta?

Lai saprastu, vai virtuvei šāds princips varētu derēt, iespējams, vajadzētu piesaistīt interjera dizaineri, kurš sniegtu savu vērtējumu. Kad tas saņemts, jādomā par formu un tās atrašanās vietu telpā, ko ietekmē dažādi faktori, piemēram, apkārtējā rūme, loga novietojums, taču vissvarīgāk – telpas izmērs un forma.

Piemēram, ja virtuve ir taisnstūrveida un vēlies arī šādas pašas formas salas virsmu, garākā mala parasti tiek likta paralēli garākajai telpas sienai. To, protams, var likt arī perpendikulāri, taču tad manāmi jāsamazina virsmas izmēri.

Tomēr, ja telpa ir liela, var izvēlēties arī "L" formas salu, ja šis variants uzrunā vairāk. Izvairoties no asajiem stūriem, var apsvērt domu par apaļu salu, pie kuras novietot augstos bāra krēslus.

Cik lielai saliņai vajadzētu būt?

Izmērs lielākoties ir atkarīgs no plānotās izmantošanas, taču parasti tā kalpo kā vieta, uz kuras gatavot ēst, ierīkot plīts virsmu vai izlietni. Bieži vien cilvēki izvēlas tādu izmēru, lai varētu gatavošanas laikā komunicēt ar mājiniekiem vai viesiem. "Houzz" eksperts Greims Vilsons iesaka izvēlēties divus ar pusi līdz trīs metrus garu virsmu, kas platumā sasniedz aptuveni metru. Viņš arī teic, ka metrs līdz diviem ir minimālais garuma izmērs, jo pretējā gadījumā vietas būs pārāk maz.

Kādu virsmu izvēlēties?

Nav obligāti jāizvēlas viena materiāla virsmu – var dot priekšroku glītām kombinācijām. Viens no variantiem ir salu papildināt ar zemāku leti, kas var kalpot kā galds. Šādā veidā tiek ietaupīta vieta, turklāt izpildījums arī izskatās ļoti gaumīgi. Pie šāda galda var arī ērti vadīt meistarklasi kopā ar bērniem.

Kā aprīkot?

Šis jautājums ir ļoti individuāls – kamēr vieni salas tipa virsmu vēlas atstāt tikai ēdiena gatavošanai, citi izvēlas uz tās ierīkot plīti, izlietni, apakšā trauku mazgājamo mašīnu, krāsni, ledusskapi dzērieniem un tamlīdzīgi. Šajā gadījumā īpaši jāpiedomā pie jaudīga tvaiku nosūcēja, kas ierobežos aromātu izplatību telpā. Runājot par atvilktnēm un skapīšu durvīm, jāpārliecinās, ka ir pietiekami liela rūme starp virtuves sienu, lai varētu tos ērti atvērt.

Starp citu, lai gan izlietnes izvietošana ir ērts variants, daudzi to tomēr noraida, jo domā par estētisku skatu. Pie izlietnes parasti tiek atstāti trauki un dažādi ēdiena atkritumi. Tā kā salas tipa virsma atrodas vidū, tūlītējas nenovākšanas gadījumā virtuve uzreiz izskatās krietni netīrāka.

Vai vēlies, lai pie tās cilvēki varētu sēdēt?

Kā norāda eksperti, daudzi saimnieki dod priekšroku saliņām, pie kurām var arī sēdēt – gan lai ieturētu maltīti, gan arī strādātu, lasītu un tamlīdzīgi. Parasti krēsliem tiek atvēlēta vieta vienā pusē, taču nepieciešamības gadījumā tos var nolikt pie otras garākās malas.

Ja šis variants neuzrunā, var arī vienā galā atvēlēt speciālu vietu galdiņam.

Kā jau minēts, svarīgi padomāt par visiem ģimenes locekļiem. Pagarinājums ar ļoti ir labs variants, ja mājās dzīvo mazie ķipari.

Lai gan salas tipa virsmām un šāda iekārtojuma virtuvēm ir daudz labo īpašību, tām klāt nāk arī vairākas problēmas. Kādas tās ir, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!