Foto: Shutterstock
Modē gluži tāpat kā dzīvē viss virzās pa spirāli, reiz aktuālās, bet kādu brīdi aizmirstās tendences agrāk vai vēlāk atkal atgriežas uz skatuves. Tas, kas tagad vairs nav modē, pēc 20 - 30 gadiem atkal var būt uz popularitātes viļņa. Pēdējo gadu gaitā interjera dizaineri aizvien biežāk atgriežas pie retro elementiem, harmoniski savienojot pagātni un tagadni.

Virtuve, iespējams, ir piemērotākā vieta dažādiem retro eksperimentiem, turklāt nav jābaidās, ka tādējādi tiks izjaukta mājas kopējā noskaņa. Retro stilā iekārtota virtuve ar atbilstošu ēdamzonu raisīs patīkamas bērnības atmiņas par gardajām pusdienām, ko gatavoja mamma vai vecmāmiņa.

Vintāža un retro

Galvenais jautājums, kurš raisa ne mazums karstu strīdu un diskusiju, ir par to, kas attiecināms uz jēdzienu "vintāža", bet ko var uzskatīt par "retro". Ir jāsaprot, ka robeža starp šiem diviem jēdzieniem ir ārkārtīgi caurspīdīga un šaura, turklāt katram dizaina prodesionālim ir savs viedoklis par šo, raksta "Novate.ru". Tomēr visi ir gandrīz vienisprātis, ka mēbeles, kas ir vecākas par 20-30 gadiem, var uzskatīt par vintāžu, savukārt retro priekšmeti ir vintāžas mēbeļu mūsdienīgā interpretācija. Tajā pašā laikā nav jāsatraucas par to, ka dizaineriem ir stingras, "akmenī cirstas" prasības par to, kā jāizskatās retro stila virtuvei. Droši var izvēlēties dažādus elementus no dažādiem laika periodiem, sākot no pagājušā gadsimta divdesmitajiem gadiem līdz pat astoņdesmitajiem. Ja paveicas atrast vēl funkcionējošu vintāžas gāzes plīti vai pāris oriģinālus skapīšus, tos var iekļaut virtuves iekārtojumā.

Košas krāsas

Iekārtojot virtuvi retro noskaņās, prātā parasti tiek uzburta daudzkrāsaina aina no sešdesmito, septiņdesmito gadu kartītēm. Tiesa, šī laika perioda interjers pārsvarā tika veidots neitrālos toņos. Taču, tā kā ir pieņemts, ka 2014.gada modīgākā krāsa ir pelēkā, tad, radot pelēkā toņu gammā iekārtotu telpu, ko papildina koši oranži vai sarkani akcenti, būsi neticami moderns un stilīgs. Ja pilnai laimei nepietiek ar dažīem krāsu akcentiem, retro stils pieļauj arī ekstravagantu interjeru. Sagādā bāra krēslus ar "Coca-Cola" logo, plašu atskaņotāju (pat, ja tas nedarbojas) un piekar pie sienas mirdzošu neona izkārtni!

Klasisks dizains ar mūsdienīgiem akcentiem

Ja nav vēlmes visu veidot retro noskaņā, pilnīgi pietiks ar vienu vai diviem oriģināliem priekšmetiem, piemēram, retro ledusskapi, atceroties arī par piemērotu krāsu paleti. Daudzi dizaineri uzskata, ka mūsdienīgais "Art-Deco" pieder vintāžai. Principā, cik cilvēku, tik viedokļu par to, kas ir retro. Tie, kurus aizkustina piecdesmitie gadi, virtuvi vēlēsies iekārtot laucinieciskā noskaņā, pamatā izmantojot patīkamus un maigus pasteļtoņus un vienkāršas koka mēbeles. Citi izvēlēsies mūsdienīgu virtuvi ar spožām virsmām un retro elementiem no astoņdesmitajiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!