Foto: Shutterstock
Kurš no bērnības atceras rūķu namiņu no iemīļotās multiplikācijas filmas vai slaveno Grinča māju kalna virsotnē? Izrādās, nemaz nevajag ieslēgt televizoru, lai ieraudzītu pasaku namiņus, jo tie eksistē arī reālajā dzīvē.

Nav jau nekāds liels noslēpums, ka animācijas veidotāji iedvesmojas arī no vēsturiskas arhitektūras, kurai pievieno vien nedaudz fantastisku elementu. Tā rodas gan torņi, kur mīt pūķi, gan rūķu namiņš un daiļās Sniegbaltītes māja, kas patiesībā ir hiperbolizēta 18. un 19. gadsimta arhitektūra.

Ja animācijas veidotāji iedvesmojas no arhitektiem, tad kāpēc nevar būt arī otrādi? Var būt un vēl kā! Pagājušā gadsimta 20. gadu sākumā arhitekti, īpaši Kalifornijā un Anglijā, sāka projektēt mājas, iedvesmojoties no pasakās attēlotājām pilīm, savrupmājām un meža namiņiem. Mūsdienās pasaku cienīgas mājas var atrast gan Beverlihilsā, gan Nīderlandes laukos, gan ikoniskajā Kapadokijā.

Beverlihilsa, Kalifornija

Mājas oficiālais nosaukums ir "Spadena māja", bet vietējie to dēvē par "Raganu māju". Iespējams, tādēļ, ka tā izskatās pēc īstas pasaku mājas, kurā mīt raganas vai citi spokaini radījumi.

Māja tika uzbūvēta 1921. gadā, un joprojām izceļas starp Beverlihilsas greznajām savrupmājām. Tās sienas klāj nelīdzens apmetums, lodziņi nav lieli un turklāt nesimetriski, bet jumts atgādina raganas cepuri. Ne mazāk pasakains ir piemājas dārzs, kur ir gan strautiņš, gan brīnišķīgi ziedi. Pat vārtiņi uz šo pasaku zemi ir pavisam neierasti.

Spokaino māju iecienījuši gan tūristi, gan raganu tērpos ģērbušies vietējie iedzīvotāji, kuri vēlas šeit nofotografēties.

View this post on Instagram

A post shared by HAUS of T (@haus_oft)

Vorikšīra , Anglija

Māja, kas būvēta vairāk nekā pirms 500 gadiem, joprojām atgādina pasaku namiņu ar 12 istabām. Tai ir neregulārs salmu jumts ar trīs skursteņiem, kā arī gaišas mūra sienas, ko rotā tumši dēļi. Savukārt leknie krūmi sniedzas teju līdz pat logiem, kas ir pavisam maziņi. Mājā līdz mūsdienām saglabājušās oriģinālas mēbeles, ko bērnībā izmantoja Viljama Šekspīra sieva Anne Hetaveja.

View this post on Instagram

A post shared by @monicawestwood

Matamata, Jaunzēlande

Cerams, neviens nedomā, ka Hobitu namiņi eksistē tikai pasakās un multiplikācijas filmās. Jaunzēlandes pilsētā Matamata uzbūvēti īsti Hobitu namiņi. Jā, tie tika uzbūvēti filmēšanas vajadzībām, bet šobrīd tur var doties ekskursijās.

Nelielos pauguros iebūvētos namiņu nemaz tik viegli nevar pamanīt. No tāluma var manīt tikai skursteņus, kuri mītiski slejas virs pauguriem. Taču nākot arvien tuvāk, var saskatīt gan spilgti zilās un zaļās durvis, gan apaļos logus un nelielus žogus, gar kuriem aug koši ziedi.

Kapadokija, Turcija

Mūsdienās klintīs izcirstās būves dēvē par pasaku skursteņiem, kuri kļuvuši par neatņemamu Kapadokijas ainavas sastāvdaļu. Konusveidīgās klintis veidojušās no vulkāniskajiem pelniem. Paveicot prātam neapveramu darbu, reģionā mītošās senās civilizācijas izgreba klintīs mājas, baznīcas un citas sabiedriskās ēkas.

Almere, Nīderlande

Ja bērniem palūdz izveidot savu sapņu māju, tad tā noteikti līdzināsies kādai ēkai no iemīļotās pasakas vai filmas. Lūk, Nīderlandes bērnu televīzijas programma "Het Klokhuis" savā 20. gadadienā bērniem lūdza izveidot savas sapņu māju. Rezultāts nemaz nelika vilties. Māja izskatās pēc īstas svētku tortes, kurai klāt ir arī slidkalniņš. Tā teikt – viss iekļauts, tikai bērnu versija.

Toronto, Kanāda

Lai arī sēnes formas māja nepilda dzīvojamās vai sabiedriskās ēkas funkcijas, tomēr tā izskatās kā īsta. Ejot garām sēnei ar logiem un durvīm, var tiešām nodomāt, ka tur arī kāds mitinās.

Mičigana, ASV

Visi arhitekta Ērla Janga projekti izskatās pēc pasaku namiņiem. Gar Mičiganas ezeru uzbūvētajām mājām ir raksturīgas izliektas līnijas, asimetriski jumti un no laukakmeņiem būvētas sienas. Arī māju interjers ir unikāls – smagnējas koka un ādas mēbeles, baltas sienas, kas mijas ar robustiem akmens elementiem. Protams, tādā mājā neiztikt bez kamīna, paklājiem un plašiem logiem.

Kembridžšīra, Anglija

Kā ķirsis uz tortes ir Anglijas laukos atrodamā "Canary" kotedža, kas pēc nostāstiem ir būvēta tālajā 1750. gadā. Vientuļā ēka lepni slejas virs plašajiem laukiem un izskatās gluži kā no pasakas. Vien netālu uzbūvētie vēja ģeneratori atgriež mūs 21. gadsimta realitātē.

Ķieģeļu sienas klāj balts apmetums, bet durvis un loga rāmji ir spilgti dzelteni. Savukārt par īpašu to padara lēzenais salmu jumts un skurstenis, kas saplūst ar sienu.

Raksta tapšanā tika izmantota informācija no "Architectural Digest".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!