Foto: Publicitātes foto
Māja uz 'kājas', kas ir vienā līmenī ar koku galotnēm, vai māja, kas celta vienkāršiem materiāliem un paslēpta zem avokado lauka – arhitektūras iespējas ir neizsmeļamas. Lūk, 19 mājas, kuras pavisam droši var dēvēt par mākslas darbu.

Šīs ēkas vēsta ne tikai par to, ka dažkārt pietiek pat ar pavisam vienkāršiem risinājumiem, lai radītu estētiski skaistu rezultātu, bet arī par vēsturi. Piemēram, "Melnā paipalu māja" Jaunzēlandē celta vietā, kur 19. gadsimta otrajā pusē (ap 1860. gadu) bijusi aktīva zelta un ogļu ieguves vieta. Augsne šajā apgabalā ir aptuveni 15 miljonus gadu veca, un tajā atrastas dažādas fosilijas, bet pavisam netālu atrodas arī aizvēsturisks ezers. Savukārt aptuveni pusstundas braucienā no Haugesundas pilsētas Norvēģijā, Ziemeļjūras krastā vietā, kur debesis satiekas ar jūru, uz klints malas uzslieti pieci namiņi. Reiz no šīs vietas vikings Floki Vilgersarsons devās jūrā un atklāja vulkānisku salu – Islandi.

Arvien biežāk māju celtniecībā tiek domāts par to, lai daba tiktu ietekmēta pēc iespējas mazāk. Piemēram, lai neizpostītu skaisto avokado lauku netālu no Meksikas pilsētas Valle de Bravo, māja tika paslēpta zem paša avokado lauka. Savukārt "Ledge House" Indijā radīta no materiāliem, kurus citi uzskatītu par nederīgiem.

Vairāk par namiņiem un to tapšanas stāstiem lasi rakstos zemāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!