Izmantojot burinieku būvēšanas tehniku, kanādiešu izgudrotājs un ražotājs Toms Čadlejs Vankūverā radījis neparastus mājokļus kokos, ko nosaucis par brīvo garu jeb brīvdomātāju sfērām.

Pilnīgi apaļās mājas gatavotas no ciedra vai priedes, gluži kā kanoe laivas vai kajaki. Sfēras karājas kokā un tajās iekļūt var pa kāpnītēm, kas pie koka stiprinātas pēc tā paša principa, kā kuģa buras pie masta. 

Sfērisko mājokļu arhitektūrā ir dažas netradicionālas detaļas, piemēram, ja parastām mājām ir skaidri noteiktas grīdas, griesti un sienas, tad Čadleja brīvdomātāju lodēs visas virsmas saplūst vienotā līnijā, turklāt nama pamati ir mežs. Proti, sfēra ir iestiprināta trijās tauvās, kas katra piesieta pie sava koka, precīzi aprēķinot to, lai slodze būtu vienmērīgi sadalīta. Tādējādi sfēra atrodas trijstūra centrā, kur katrs no stūriem ir koks. Figūra nav izvēlēta nejauši - druīdu tradīcijās trīs koku veidots trijstūris tiek uzskatīts par svētvietu.

Lai iekļūtu mājoklī, jārāpjas pa spirālveida kāpnītēm augšup un jāšķērso īsa dēļu laipa, kas ved uz ieeju sfērā. Apaļajam mājoklim ir pieci logi, neliela izlietne, trauku skapis. Iemītniekam pieejams dzeramais ūdens un viss, kas nepieciešams, lai pagatavotu tēju vai kafiju. Apdarē izmantots valriekstu koks. Telpas centrā esošajam galdiņam var nolaist malas, ja nepieciešams.

Sfērā ir iebūvēta ērti izvelkama divvietīgā gulta, virs kuras ir regulējams apgaismojums. Mājiņā ir ierīkota elektrība, kā arī iebūvēti skaļruņi, ja kāds no viesiem līdzi paņēmis audio vai video ierīces.

Toms domā, kā nākotnē sfērā varētu ierīkot labierīcības - tualeti, dušu un saunu, šobrīd viesu dabiskajām vajadzībām pie katra no namiņiem  ir sava "sirdsmājiņa". 

Kādam nolūkam Čadlejs šīs mājas būvē? Dvēseles dziedēšanai pie dabas, meditācijai, meža izpētei slēpnī, fotografēšanai un vēl daudzām citām nodarbēm. 

Namiņi tiek ne tikai izīrēti, bet arī pārdoti. Tiesa, šķiet, ka Čadlejam bizness neiet no rokas - pirmie namiņi tika radīti vēl 2007. gadā, šobrīd no plānotā ciemata pabeigtas ir tikai trīs sfēras. "Mans mērķis ir izveidot 10-15 sfēras, ko izvietot plašā radiusā vecā mežā... Lai dziedētu dvēseli sev un jebkuram citam interesentam," savā mājas lapā raksta izgudrotājs.

Par vienu nakti kādā no trijām mājiņām viesiem jāmaksā, sākot no 145 Kanādas dolāriem jeb aptuveni 77 latiem.

Drošības apsvērumu dēļ apaļajos koka namiņos liegta ieeja personām, kas jaunākas par 16 gadiem, kā arī dzīvniekiem.



Vairāk par brīvdomātāju sfērām kokos lasi Toma Čadleja izveidotajā mājas lapā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!