Foto: DELFI kolāža

Dažas koka mājas mūsdienās ir nolemtas postam, bet ir mājas, kuras piedzīvo atdzimšanu, un viena no šādām mājām atrodas Tallinā. Kā raksta portāls "Delfi Dekor", šī māja septiņus gadus stāvēja tukša un pamesta, bet, pateicoties apņēmīgiem cilvēkiem, tā divu gadu laikā piedzīvojusi teju vai Pelnrušķītes stāstu.

Kā raksta kaimiņzemes medijs, šī māja celta 1933. gadā. Padomju laikā tajā bijuši vairāki dzīvokļi, bet pēdējos septiņus gadus tajā vairs neviens nedzīvojis, ēka bijusi pamesta un tukša.

Otro dzīvi tai iedevis arhitekts Kaire Rjadņevs Meristo. Darbs pie mājas rekonstrukcijas sākās 2018. gadā, un šo gadu laikā māja pārvērsta teju līdz nepazīšanai, iegūstot modernas vēsmas un skaistas mēbeles. "Delfi Dekor" gan atzīmē, ka ēkas rekonstrukcijas laikā speciālistiem ne visu izdevās saglābt – bija lietas, ko laika zobs bija pamatīgi sabojājis. Toties ir arī lietas, kuras izdevās saglābt, piemēram, lieliskā stāvoklī bija skaistās kāpnes, koka sienas un arī ēkas pagrabs. Tāpat arī saglabātas mājas oriģinālās apdares detaļas, kurām pat izveidotas kopijas.

Sākotnēji bija iecerēts, ka mājas fasāde būs pelēkā un dzeltenā krāsā, bet saimnieki vēlējās to zaļā krāsā. Arhitekts ņēma vērā arī saimnieku vēlmes, kā rezultātā zaļā krāsa ne tikai atbalsojas fasādē, bet arī iekštelpās. Turklāt, izvēloties fasādes toni, speciālisti ņēma vērā tieši tam reģionam atbilstošo krāsu paleti. Mājas saimnieki vēlējās, lai speciālisti pēc iespējas vairāk saglabā vēsturiskās detaļas, un speciālisti centās īstenot saimnieku vēlmes. Kā izrādās, sākotnēji šai mājai bija paredzēta veranda, bet tā netika uzcelta, taču rekonstrukcijas laikā īstenots arī saimnieku sapnis par verandu. Tagad tā pilda darbistabas funkciju.

"Delfi Dekor" raksturo, ka šī māja ir labs piemērs, kā apvienot vēsturisko ar mūsdienīgo. Izrādās, ka šī ir tā sauktā viedā māja jeb gudrā māja, turklāt drīzumā tā tiks papildināta arī ar viedo pirti. Siltumapgādi, elektrosistēmu vai atsevišķus elementus šajā mājā var kontrolēt ar vienas programmas palīdzību.

Foto ieskats modernajā koka ēkā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!