Foto: Publicitātes attēli
Ik pa laikam Rīgā atdzimst laika zoba skartas ēkas, kas pārtop mūsdienīgos namos, bet tajā pašā laikā saglabā arī vēsturisko šarmu. Viens no šādiem atjaunotajiem namiem ir Rīgas centrā, kas nosaukts par godu slavenajam latviešu rakstniekam Rūdolfam Blaumanim – Blaumaņa rezidence.

Kā "Tava Māja" informēja "Baltic Sotheby`s International Realty" pārstāve Svetlana Bondarevska, ēka celta 1897. gadā pēc arhitekta Kārļa Johana Felsko projekta un uzskatāms par vienu no labākajiem 19. gadsimta vadošā arhitekta darbiem. Tieši Felsko projektētās celtnes izceļas ar detalizētiem fasādes elementiem – karnīzēm, margām un vītnēm, veidotiem pēc tradicionālā stila. Ēkas attīstītājs to ir nedaudz uzlabojis, proti, fasādei izvēloties košu – oranži sarkanu krāsu.

Lai gan namu pēdējos gados bija skāris laika zobs, tagad tas tiek renovēts. To plānots pabeigt 2019. gada novembrī.

Vēsturiskajā ēkā plānots izvietot komerctelpas un 56 dzīvokļus, no kuriem divi būs mansarda tipa dzīvokļi. Kā stāsta Bondarevska, tā kā ēka izvietota U veida formā, tai ir trīs kāpņu telpas, katrai no ēkas daļām dots savs nosaukums – ''Vēsture'', ''Literatūra'' un ''Arhitektūra'', kas idejiski papildina ēkas un Rūdolfa Blaumaņa ielas vēsturisko kontekstu.

Tā kā Rīgas centrā aktuāls jautājums allaž ir par mašīnu novietošanu, jo stāvvietas ir maksas, bet arī tās nereti ir pilnas, Bondarevska informē, ka automašīnu stāvvietu šīs ēkas iekšpaglamā nebūs, jo tas pilnībā tiks izmantots un labiekārtots atpūtai.

Kā skaidro Bondarevska, vēsturiskā ēka iemantojusi Rūdolfa Blaumaņa vārdu, kurš savas dzīves laikā uz šīs ielas, kas tikai vēlāk tika nosaukta viņa vārdā, bija paguvis īrēt dzīvokli vairākās ēkās, arī blakus esošajā namā. ''Ja ēka tolaik būtu bijusi tik pievilcīga kā tagad, iespējams, Blaumanis par savu dzīvesvietu būtu izvēlējies tieši šo ēku,'' jokojoties min "Baltic Sotheby's International Realty" pārdošanas konsultants Aigars Strods.

Neliels foto ieskats Blaumaņa rezidencē:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!