Foto: Madara Putniņa
Mūsdienās arvien izplatītāka tendence ir – pašiem savas vistas pagalmā. Tāda bija arī Madaras Putniņas ģimenes vēlme. Lūk, nu tas ir arī izdevies! Sniedzam nelielu iedvesmas devu, kā mājas pagalmu pārvērst par glītu vistu mājvietu, kas prieku sniegs ikvienam. Pat pašiem mazākajiem saimniekiem, bērniem, jo nu beidzot ir iespēja iet apskatīt, kā vistiņām klājas.

Iedvesmojošā Madara Putniņa stāsta, ka jau pirms senāka laika ģimenē sprieduši, ka būtu pavisam jauki, ja mājās būtu pašiem savas vistiņas. Vienīgā problēma – nebija, kur viņas turēt. Tā kādu laiku atpakaļ Madara "Instagram" pamanījusi interesantas un gaumīgas mājiņas, sākusi internetā arī meklēt informāciju, kā pašu spēkiem vistu mājvietas izgatavot. Nekavējoties to rādījusi arī savam dzīvesbiedram, kuram, bez šaubām, šī ideja patikusi. Tā nu viņi nolēmuši to realizēt.

Kā tapa vistu mājiņa ar sētiņu?

"Šo mājiņu būvējām divatā. Tai ir dubultās sienas un grīda, starpās salikts putuplasts un spraugas aizpūstas ar makrofleksa putām. Arī lielās ieejas durvis ir nosiltinātas. Lodziņam izmantojām polikarbonāta loksnes, kuras bija palikušas pāri no siltumnīcas. Nosiltinātas arī mazās durvis, pa kurām iekšā un ārā staigā vistiņas. Tāpat nepiemirsām par trepītēm – tas atvieglo iespēju, kā putniem iziet ārā no savas mājvietas. Sākumā gan bijām tās uztaisījuši ar četriem pakāpieniem, bet novērojām to, ka vistiņām nav īsti ērti nokāpt lejā, tādēļ pielikām vēl trīs pakāpienus. Tagad varu teikt, ka ir pavisam labi!" stāsta Madara.

Vistu mājā ir sešas laktas, kā arī piecas dētuves. It visur salikti sausi salmi. Ja kāds vēlas izgatavot ko līdzīgu, Madara informē, ka aptuveni 2,7 metrus augstās mājiņas garums ir 2,95 metri, platums – 1,65 metri. Tā nostiprināta uz koka brusēm, jumtam uzlikts metāla plākšņu segums.

Putnu māju iežogo 45 kvadrātmetrus plašs voljers, kur vistiņām ir iespēja staigāt un rušināties. Lai sargātu mājputnus no lidojošiem ļaundariem, voljeru sedz zaļais pretputnu siets.

Padomāts par visu

Lielākā daļa darbu jau pabeigti, Putniņu ģimenes septiņas vistas un divi gailīši jau bauda laiku savās jaunajās mājās. Tomēr šis un tas ir vēl jāpadara. Madara stāsta, ka pie mājiņas vēl ir jāpadarbojas ar otu un krāsu. Tāpat mājiņas ārpusē, dēļu salaidumu vietās, tiks pāri vēl likti šaurāki dēlīši., kā arī plānots uztaisīt trepītes pie lielajām ieejas durvīm, lai vistu saimniekiem ir pašiem ērtāk ieiet mājiņā.

"Izskatās, ka vistiņām mājiņa patīk, tās šeit ir iedzīvojušās ļoti labi. Mūsu daiļaviņas mūs arī priecē ar ļoti skaistām olām dažādās krāsās. Izskatās, ka mums šogad uz Lieldienām oliņas nebūs jākrāso, atliks tik vien kā izvārīt. Arī abi mūsu dēli ir dikti priecīgi par jaunajiem ģimenes locekļiem. Īpaši priecīgs ir jaunākais dēliņš. Sākumā mazliet pabaidījās, bet ļoti ātri aprada. Nu katru dienu mazajam saimniekam ir jāiet apskatīt, kā vistiņām klājas, un jāaiznes kaut kas garšīgs," priekā dalās Madara.

Foto: Madara Putniņa
Foto: Madara Putniņa
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!