Foto: Privātais arhīvs
Esmu no tiem rīdziniekiem, kuriem lauku māja ir kaut kas ļoti īpašs. Bērnībā ar vecākiem uz īpašumu Madonas pusē braucām gandrīz katras brīvdienas, bet pusaudža gados jau vairāk interesēja visi galvaspilsētas labumi. Tagad esmu aizdzīvojusies tik tālu, ka laukos gribas būt arvien biežāk – uzvilkt gumijas zābakus un pameklēt tuvējā mežā gailenes, ierāpties laivā un sauļoties, ķerot līdakas, pēc pirtošanās sēdēt uz terasītes un klausīties varžu korī, kā arī izbaudīt pasaulē labāko miegu. Taču šī, lūk, ir stāsta skaistā puse, par kuru sapņo daudzi. Aizkadrā paliek milzīgais darbs, ko prasa lauku īpašuma uzturēšana, lai vispār būtu, kur atpūsties. Jo īpaši, ja maizes darbs un pastāvīgā dzīvošana ir pilsētā.

Pasērfojot pa sociālajiem tīkliem, var atrast kaudzi sludinājumu, kuri saturiskā ziņā ir ļoti līdzīgi: "Iegādāšos īpašumu laukos, kur nesteidzīgi baudīt dzīvi un dabu." Izklausās skaisti, vai ne? Ļoti iespējams, arī tev ir tāds sapnis. Man, par laimi, šāds īpašums nav jāmeklē – tāds ir vecākiem, kuri tur rūpi par atpūtas bāzi pie ezera netālu no Gaiziņkalna. Lopiņus neturam un dārzeņus neaudzējam, taču tas nenozīmē, ka darba trūkst. Nelīdzenais zāliens jāpļauj, dobes jāravē, malka mājai un pirtij jāgādā... Un vecās ēkas "ar visām četrām" jācenšas noturēt uz zemes.

Pirms kāda laika māsa "Facebook" atsūtīja interneta mēmi: "Forši, ka ir lauku māja. No rīta izej, vakarā rāpo atpakaļ." Klāt vēl ļoti atbilstoša bildīte – kamēr runcis vēl dusmīgi šķipelē, kaķenīte jau guļ gar zemi. Abas sasmējāmies, ka tas ir stāsts par mūsējiem. Viņiem atpūtai klasiskajā izpratnē laukos dienā ir atvēlētas labi ja dažas minūtes, jo pārējais laiks aizrit darbos. Kāds teiks: "Tā taču arī ir atpūta! Pļauj zāli un priecājies!" Savā ziņā noteikti, taču ne visiem ir iespēja iegādāties traktoriņu un stāvo kalnu bez raizēm nopļaut. Tas prasa milzīgus laika un enerģijas resursus, kuru ar gadiem vairāk nekļūst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!