Foto: Vida Press
Itālijā, netālu no Ravennas pilsētas, ar 3D tehnoloģiju palīdzību radīts pasaulē pirmais ekoloģiski ilgtspējīgais mājoklis, kura celtniecībā izmantota tikai neapstrādāta augsne no tuvējās apkaimes, vēsta "Vida Press".

"Tecla" – 60 kvadrātmetrus plaša konstrukcija, kura izgatavota tikai no neapstrādātas augsnes – ir viena no pirmajām 3D drukātajām mājām pasaulē. Turklāt augsne, kas izmantota kā galvenais izejmateriāls, būvniecību padarījusi ne tikai lētāku un vienkāršāku, bet arī videi draudzīgāku, portālā "Architectural Digest" uzsver eksperti. Jāatzīmē, ka augsnei piemīt pašizolējošas īpašības, kas nozīmē, ka mājoklī nebūs vajadzīgs ne gaisa kondicionētājs, ne apkure – māja spēs pati uzturēt patīkamu mikroklimatu.

Mājokli, kurā ir guļamistaba, dzīvojamā zona un vannas istaba, ar 3D revolucionārās tehnoloģijas palīdzību speciālisti uzbūvēja nieka 200 stundās. Apbrīnojami, vai ne? Mājas tapšanā bija iesaistīti vairāki 3D printeri. Īpašs ir arī mājas nosaukums – tā nosaukta par godu itāļu rakstnieka Italo Kalvīno romānā "Neredzamās pilsētas" pieminēto Teklas pilsētu.

Foto: Vida Press

Minimālisma piesitiens arhitektūrā simbolizē asu atkāpšanos no klasiskajiem stiliem – romāņu, baroka un neoklasicisma, – kas dominē itāļu arhitektūras šedevros. Arī interjers ieturēts minimālisma garā, mājokli tuvinot dabai, piemēram, ēdamzonas centrā skaisti gozējas īsts koks. Tomēr arhitekti uzsver – īsto mājas interjera dizainu viņi vēlas atstāt jauno mājas saimnieku rokās.

"Tecla" būvniecība ir kā piedāvājums potenciālam mājokļa risinājumam laikā, kad vajadzība pēc ilgstspējīgām mājām ir īpaši svarīga – gan klimata problēmu, gan citu krīžu kontekstā, raksta "Architectural Digest".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!