Foto: Publicitātes foto
Muiža noteikti nav tā tipiskākā būve, ko cilvēki izvēlas iegādāties kā potenciālo dzīvesvietu. Tā šķiet pārdroša un pat pārāk grezna ideja, tomēr netrūkst gana uzņēmīgu cilvēku, kas tomēr uzdrošinās riskēt un ļauties izaicinājumam.

Protams, Latvijā ir ļoti daudz skaisti atjaunotu muižu, taču lielākā daļa no tām ir kā grezni viesu nami vai telpas publiskiem pasākumiem. Taču ''Tava Māja'' stāstu arhīvā ir arī interesanti pieredzes stāsti, kur cilvēkiem nemaz nav bijusi doma dzīvot muižā un kur nu vēl to atjaunot. Šeit vietā būtu teiciens ''nekad nesaki nekad'', jo tieši šajos stāstos pierādījies, ka viss ir iespējams. Visi stāstu varoņi kā viens meklējuši vien lauku īpašumu, bet attapušies pie muižas drupām ar pārliecību, ka tās jāatjauno. Tieši šādi negaidīti pavērsieni piemeklējuši Berķenes, Ērmaņu muižu un Springšļu dzirnavu saimniekus.

Kā savā stāstā atklāja Berķenes muižas saimnieki – racionāla skaidrojuma šādam lēmumam, lauku mājas vietā izvēlēties muižu, nav, taču neviens stāstu varonis ne mirkli nav šaubījies par lēmumu vai to nožēlojis.

Protams, muižas restaurēšana krietni atšķiras no lauku īpašuma atjaunošanas, taču ne mirkli sarežģījumi nav likuši saimniekiem pamest iesākto. Arī par grūtībām, piedzīvojumiem, izaicinājumiem un lielākajiem gandarījumiem saimnieki padalās savos stāstos.

Radīt māju sajūtu vēsturiskā vietā – stāsts par Berķenes muižas atjaunošanu Zemgalē

Foto: Publicitātes foto

Miglā tītajā ziemas dienā ceļš uz Berķenes muižu šķiet nedaudz mistisks – apkārt viena dūmaka, līdzenumi, tad nekurienes sajūtu atgriež privātmāju rajons un daudzdzīvokļu nami, kas nemaz neliecina, ka jau pēc pārsimts metriem būs galamērķis. Neliela grava, tiltiņš pār upi, un esam klāt – Berķenes muiža visā savā godībā!

Lasīt vairāk

Ciemos pie Prauliņu ģimenes – vēsturiska ēka, kas tiek atjaunota kā kultūrmuiža

Foto: Privātais arhīvs

Lasīt vairāk

No drupām līdz atjaunotam vēstures šarmam – stāsts par Springšļu dzirnavām Līgatnē

Foto: Privātais arhīvs

Ir stāsti, kas pierāda – nevis cilvēks meklē māju, bet māja atrod cilvēku. Stāstā par Springšļu dzirnavām atklājas tik daudz sakritību un interesantu lietu, ka ir skaidrs – dzirnavu drupas un pamestā nomale tā vien gaidīja ģimeni, kas entuziastiski pārņemtu šeit saimniekošanu. Lielākajai daļai, ieraugot drupas pamestā nostūrī, nolaistos rokas kaut ko darīt, bet ne Zipu ģimenei, kuru tieši uzrunājusi šī nolemtības sajūta un likusi rīkoties, sniedzot otro dzīvi īpašumam un atjaunojot vēsturi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!