Foto: Gunita Roze-Bērziņa

Satura veidotāja Gunita Roze-Bērziņa par sevi saka, ka ir "ļoti sievišķīga puišu mamma", kurai ir daudz un dažādas idejas, kā piešķirt odziņu ikdienišķajam. Viņa to ir panākusi arī savā piemājas dārziņā – kopā ar vīru pārvēršot vecu šķūnīti par vasaras mīļāko vietu – skaistu dārza terasi. Izrādās, nopērkot māju, vietā, kur šobrīd ir terase, atradies 15 kvadrātmetrus liels šķūnis, kur iepriekšējie saimnieki glabāja malku un visādas dārza lietas. Gunitas ģimene šķūnim, kur nu vēl tik lielam, neredzēja pielietojumu it nemaz. Tā arī sākās stāsts par terases tapšanu!

Pirmajā vasarā, kad ģimene īpašumā ievācās, šķūnītis tika nojaukts. Savukārt uz tā pamatiem veidoja terasi, lai nebūtu no jauna jābetonē pamati. Kā saka Gunita: "Varētu teikt, ka visu terasi uzbūvēja mans vīrs viens pats. Vienu dienu gan palīgos atnāca viņa tēvs, kurš palīdzēja tikt galā ar lielajām brusām, uz kurām terase turas kopā. Tās taču ir ļoti smagas! Bet, kad lielie balsti bija salikti, tālāk visa celtniecība bija vīra ziņā." Bez šaubām, krāsošanas darbos iesaistījās arī Gunita.

Pakonsultējušies arī ar Gunitas brālēnu, kurš nodarbojas ar celtniecību un remontdarbiem. Viena svarīga lieta bijusi – saprast, cik lielu slīpumu nepieciešams veidot jumtam, lai ziemā tur nekrātos sniegs. Proti, jumts ir no plastikāta, kas liela sniega gadījumā varētu arī iebrukt. Līdz ar to bija nepieciešams noskaidrot visu par un ap slīpumu, lai "sniegs smuki tecētu jeb noslīdētu no jumta". Tāpat tika pētītas ļoti daudzas bildes gan "SS.com", gan citās mājaslapās, kur cilvēki piedāvā uzcelt šāda veida terases – kā pakalpojumu, ko var nopirkt.
Terases celtniecības darbi

Atvaļinājuma un brīvības sajūta

Vaicājot Gunitai, kas parūpējās par visām skaistumlietām, viņa nekavējoties nosaka: "Interjers – tas viss bija uz maniem pleciem! Vienīgi mums ar vīru ir noruna, ka viņš neiesaistās fantazēšanā, kā tas viss varētu izskatīties. Proti, pie lieliem pirkumiem mēs izrunājam, vai viņam patīk, lai nebūtu tā, ka es izvēlos kaut ko tādu, kas viņam nu galīgi, galīgi neiet pie sirds." Piemēram, šogad ģimene nomainīja terases dīvānu. Iepriekš bija iegādāts cits, tomēr tas līdz galam neiekļāvās kopējā terases stāstā. Terases vizuālais tēls ir veidots piecu gadu garumā, un tieši pirmajā gadā tika nopirkts dīvāns, ar piebildi – atlaižu laikā, kas nozīmē, ka pirka to, ko tajā mirklī varēja dabūt. Gunita paskaidro, ka par tādiem pirkumiem kā, piemēram, dīvāns vai šūpuļtīkls, kas nosaka visu stilu, ir obligāti jāsarunā un jāvienojas ar vīru. Savukārt visi puķupodiņi un mazie aksesuāri – tur gan "Instagram" satura veidotāja Gunita var pilnībā ļaut vaļu iztēlei un izvēlei.

Ja par terases celtniecību Gunita stāsta visai atturīgi, tad, runājot par interjeru, viņa jūtas kā zivs ūdenī. Un ir gatava atklāt visas skaistumlietu idejas. Piemēram, interjerā ir redzamas no meža nestas koka ripas un bluķīši, uz kuriem salikti puķupodi – viens podiņš zemāk, cits augstāk. Tāpat uz ripiņām novietotas laternas, kas dod pavisam citu sajūtu gammu. Runājot par koka ripām, Gunita saka: "Daļu paši atradām, daļu – mamma. Viņa man rakstīja: "O, Gunita, mēs esam mežā, es ieraudzīju koka ripas, iedomājos – varbūt tev vajag?" Atminos, ka man toreiz nebija laika atbildēt, bet pēc brīža viņa man atkal uzraksta: "Nu nekas, es tāpat paņēmu!" Tā terasi papildināja arī ripiņas."

Puķu podi karājas arī makramē pinumos. Izrādās, Gunita pirms diviem gadiem bija iegādājusies vairākus, bet šogad sapratusi – vajag vēl! Taču veikalos tādus vairs nemanīja. Tā nu pati ķērās klāt un savām rokām tos uzmezgloja. Un ne tikai – arī makramē paliktnīšus svecītēm.
Terases skaistums vakarā

Sākumā ļoti taustījušies

Gunita stāsta, ka liela daļa ideju nākusi tieši no "Pinterest". Izveidojusi mapīti, kurā glabājusi daudz un dažādas idejas. Pēc tam tās atsijājies – šis patīk, bet šis tomēr vairs neiet kopā ar to sajūtu, kas tiek radīta terasē. "Šogad man bija skaidrs, ka vēlos terasē daudz vairāk zaļumu. Ceļojot pa Krētu, noskatīju vienā dārzā, cik skaisti izskatās parastie brūnie māla podi, kas veikalā "Depo", pat vislielākie, maksā vien sešus eiro, bet izskatās tik grandiozi un iet tik labi kopā ar boho stilu un vasaras sajūtu."

Ģimene gan neslēpj, ka sākotnēji ļoti taustījās minējumos, kādu īsti vēlas terasi redzēt. Konkrēta vīzija izveidojusies tikai pēdējo divu gadu laikā. Tā arī ar mazajām lietiņām veidojās lielā bilde. Tieši pateicoties šūpuļtīklam ar mezglojuma bārkstīm, radusies apskaidrība, ka terase tiks "ietērpta" boho stilā. Sākumā gan idejas šaudījušās citā virzienā. "Pieļauju, ka tas ir veidojies, jo šis stils ir nācis modē. Pirms pieciem gadiem bija nedaudz citāds stils. Šobrīd ir tā, ka mums ļoti, ļoti patīk tā, kā ir. Es pat nezinu, ko vēl varētu pielikt klāt."

Gunitas video un bildēs ļoti labi var redzēt, cik dažāda noskaņa terasē ir saulainā dienā un vakarā, kad tiek iedegtas gaismiņu virtenes, kad visās laternās tiek sadegtas sveces, – veidojas patiesi romantiska noskaņa. Pilnīgi pretēja sajūta dienai.

Foto: Gunita Roze-Bērziņa

Ir daudz veikalu, kur dizaina preces var iegādāties krietni lētāk

Skaistā terasīte tapa trīs mēnešu laikā. Vīrs un sieva ir pārliecināti: ja šādu terasi veidotu šodien, tad ar šī brīža kokmateriālu cenām terases izbūve izmaksātu vismaz trīs reizes vairāk. "Toreiz rēķinājām, ka izmaksu ziņā mēs būtu samaksājuši divas reizes vairāk, ja būtu ņēmuši kādu no malas vai būtu to pasūtījuši. Toreiz terases izmaksas bija ap 1500 eiro, pasūtot varēja par 2500 eiro izgatavot." Tomēr, runājot par dizainu, Gunita neslēpj sajūsmu, ka ir daudzi veikali, kur dizaina preces var iegādāties krietni lētāk, nekā tas bija pirms pāris gadiem. Piemēram, veikalā "Pepco" šogad sapirkusi sapņu ķērājus, laternas, spilvenus un plediņus – tieši tās mazās lietiņas, kuras veido to īsto sajūtu un kopējo atmosfēru. Ir gan lēti, gan ļoti skaisti. Tāpat Gunita iepērkas "Sinsay Home", atsevišķas lietas meklē "H&M Home". Neaizmirstot par "Jysk", kur var atrast brīnišķīgas lietas tieši dārzam un terasei, kas nav dārgas. "Šajos veikalos ir iespēja nopirkt pāris mazo lietiņu, kas pat visvienkāršākajā iekārtojumā iedod jaunu sajūtu un stāstu," saka Gunita.

Terases skaistums pa dienu
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!