Foto: DELFI

Pirms desmit gadiem mākslinieki Rita Pranča un Andrejs Bovtovičs kopā ar divām meitām no Rīgas dzīves šaurības pārcēlās dzīvot uz Baldoni. Uzcēla koka māju, ģimenei pievienojās divi suņi. Pilsētas draugiem par izbrīnu, apbrīnu – un dažiem arī par šausmām – mākslinieki iegādājās dažas kazas, trušus, pīles, vistas un pat bites. Vēl vairāk – nodibināja uzņēmumu "Kazas laukos", sāka izgatavot kazas piena ziepes un kosmētiku, mēģināja tirgot pašu kūpinātu gaļu un pašu darinātu kandžu ar nosaukumu "Rainis" un… Un gleznoja, protams. Vai kazas, trušus un mākslu iespējams apvienot?

Par to, ka viņi joprojām glezno, nav ne mazāko šaubu. Par to liecina mākslinieku aktīvie sociālie tīkli, īpaši Andrejam nepaiet ne diena bez viņa gleznas izsoles internetā. Katra izsole vainagojas ar "sold" – pārdots. Galerijā "MuseumLV" Rīgā šobrīd notiek Ritas Prančas personālizstāde. Papildus gleznošanai un porcelāna studijām Rīgas Dizaina skolā Rita joprojām gatavo kazas piena kosmētiku, ko regulāri piegādā trīs veikaliem Rīgā. Tad jau arī kazām jābūt uz vietas, domāju, ceļojot uz Baldoni.

Kazkopju dzīve, mākslinieku dzīve

Ritas un Andreja māja Baldonē ir kādu gabalu nost no šosejas – jābrauc kādu gabaliņu pa meža ceļu, kura galā iekārtojusies tāda kā kopiena. Te dzīvo kaimiņi, kuri viens otru pazīst un viens otram arī palīdz. Izrādās – Ritas un Andreja kazas tagad dzīvo pie kaimiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!