Foto: Publicitātes foto

"Manhetenas vēsturē nekas tāds vairs neatkārtosies," par ēku "111 West 57th Street" Ņujorkā stāsta tās galvenais arhitekts. Un tiesa – lai arī Ņujorka var lepoties ar gana daudz neparastu debesskrāpju, šāds ir tikai viens. Tas apvieno vēsturi ar mūsdienām – augstais un tievais tornis ir savienots ar vēsturisku ēku – 1925. gadā celto Steinveja zāli (Steinway Hall).

Un tiesa – lai arī Ņujorka var lepoties ar gana daudz neparastu debesskrāpju, šāds ir tikai viens. Te tiek apvienots labākais no Ņujorkas pirmskara zelta laikmeta arhitektūras ar modernām inženierzinātņu inovācijām.

Katra mazākā detaļa ir unikāla un īpaši pielāgota ēkai. Piemēram, durvju rokturi attēlo debesskrāpja formu. Apartamentos valda greznība – baltajās oniksa vannasistabās gozējas niķeļa, bronzas vai oniksa vannas, savukārt, lai virtuve būtu ērta un praktiska, tās iekārtojums ir ar liektām līnijām. Viesistabās un guļamistabās valda mierīgas krāsas, lai radītu harmonisku vidi, no kuras lūkoties uz pilsētu. Apartamentu cena – sākot no 16 miljoniem ASV dolāru (15 miljoni eiro).

Atbilstoši laikmetam debesskrāpis no ārpuses ir apšūts ar terakotu, bronzu un stiklu, arī ēkas interjerā saglabāts vēsturiskais raksturs. Pateicoties izmantotajiem materiāliem, slaidākā debesskrāpja arhitektam Bilam Sofīldam izdevies visā ēkā saglabāt veco Steinveja zāles garu – tās greznību un varenumu neoklasicisma stilā, vienlaikus neko tīši nekopējot un neatveidojot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!