Nevar nepiekrist tam, ka koka mājām piemīt īpaša aura un siltā materiāla klātbūtne atstāj omulīgu iespaidu. Šo vai citu apsvērumu dēļ latviešiem vienmēr paticis un joprojām lielā cieņā ir atjaunot vai būvēt tieši koka mājas, ''Tava Māja'' stāstu krājumā ir vairāki šādi piemēri.

Koka arhitektūra var būt tik dažāda. Miniatūrs namiņš, iespaidīga dzīvojamā māja, lauku māja ar laukakmens mūri apakšā vai askētiska, mūsdienīga koka arhitektūra – visos variantos koks kā būvmateriāls neliek vilties.

Koka konstrukciju māju labākā īpašība ir labs telpu klimats – mājiniekiem veselīgs gaiss. Koks ir dabisks materiāls, kas var uzņemt telpas mitrumu, kad tas ir par daudz, gan atdot, turklāt kokam ir labas siltumuizolācijas īpašības, tā par cildinātā materiāla priekšrocībām stāsta arhitekts Gints Sūna. Vai koka mājas ir tās piemērotākās Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un vai tas nav uguns nedrošākais materiāls, plašāk vari uzzināt šeit, savukārt interesantus faktus par koka arhitektūru galvaspilsētā vari atklāt šajā rakstā. Arī kaimiņzemēs prot novērtēt koku arhitektūrā un viens piemērs, kurā skaisti šis materiāls izceļas lauku īpašumā, aplūkojams šajā stāstā.

Stāstu krājumā atradīsi iedvesmojošu pieredzes dalīšanos koka māju atjaunošanā, kur netrūkst nedz lielu grūtību, nedz arī gandarījumu. Piemēram, stāstā par guļbaļķu namiņu iesaistīts pat ugunsgrēks, taču stāsts beidzies laimīgi, un māja izglābta. Nu namiņš izskatās labāk nekā jebkad.

Interesanti, ka, neskatoties uz grūtībām, kas nāk līdzi lēmumam par koka māju atjaunošanu, neviens saimnieks nav sūdzējies un nožēlojis savu izvēli. Tas vien apstiprina, ka protam novērtēt koku arī arhitektūrā un tā klātbūtne mums, latviešiem, ir svēta lieta. Ne velti tapusi arī mājas kokos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!