Foto: Privātais ahīvs
Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, – tieši tā var sacīt par makramē jeb mezglošanu, kas pēdējā laikā atgriezusies rokdarbu modē. Gan jau, ka ikviens ir redzējis mezglotus puķupodu turētājus vai sienas dekorāciju – pūcīti. Septiņdesmito gadu modes kliedziens ir atgriezies, bet pavisam jaunā kvalitātē – rokdarbnieki izstrādā novatoriskus veidus, kā dažādot mezglojumus un radīt patiesi interesantas praktiskas un dekoratīvas mājlietas. Iepazīsimies ar talsenieci Montu Erdmani, kas jau trīs gadus rada mezglotus interjera priekšmetus, kā arī māca makramē mākslu citiem.

Makramē ir daudzpusīgs mākslas veids, kurā šķiedras tiek izmantotas, lai izgatavotu visu, sākot no sienu dekoriem un augu pakaramajiem un beidzot ar rotaslietām, somām un pat apģērba elementiem. Izmantojot vienkāršus materiālus, piemēram, kokvilnas auklu, džutu vai dziju, makramē darbs var būt tik vienkāršs vai sarežģīts, cik vien pats amatnieks vēlas.

Foto: Privātais ahīvs

"Tas nebūt nav tā – paņem auklas un darbojies"

Monta stāsta, ka mezglošanu iepazinusi pirms trim gadiem – tieši tik ilgi viņa ar šo rokdarbu veidu arī nodarbojas. "Man patīk strādāt ar auklām, tām ir dažāda tekstūra, tās ir maigas un ļauj izveidot veselu mākslas darbu," stāsta meistare. Viņa atklāj, ka jaunajam hobijam, kas nu jau kļuvis par sirdsdarbu, iedvesmojusies tīmeklī. Virtuālajā vidē viņa nejauši (vai varbūt pat tīši?) ieraudzījusi skaistus darbus, kuri tik ļoti iepatikušies, ka tā vien nagi niezējuši uzreiz izmēģināt pašai. Tas izdevies!

Viss nebūt nav bijis tik vienkārši – paņem auklas un darbojies. Nē! Lai iegūtu tehniskās zināšanas, viņa apmeklējusi makramē meistarklases pie dažādiem pasniedzējiem, bet, protams, teorija bija arī jāizkopj praksē, jo katrs darbs, raksts vai mezgla veids prasa iemaņas un to apgūšana – savu auklu daudzumu. Un nu, pēc trim gadiem Monta pati arī ir meistarklašu pasniedzēja.

Foto: Privātais arhīvs

Apskatot Montas "Instagram", tā vien šķiet, ka tur ir viss, sākot ar aizskaru dekoriem un beidzot ar somiņām, lellītēm, mandalām... Monta atklāj, ka vislielākais darbs tieši izmēru ziņā bijis kāzu arkas izgatavošana. Laikietilpīga bijusi arī plauktu sistēmas, aizkaru, lustru un šūpuļtīklu izveide: "Šie bija milzīgi un arī ļoti sarežģīti darbi. Ņēmu vērā to, ka tiem jābūt funkcionāliem klienta ikdienā, proti, man tie jāveido ne tikai vienkārši skaisti, bet arī izturīgi, lai tie spētu veikt savu funkciju. Bet manā kontā ir simtiem darbu – no auskariem līdz milzīgam šūpuļkrēslam, kāzu arkai, sienas dekoriem un šūpolēm. Es nezinu, vai būtu iespējams to visu saskaitīt," nosmej Monta.

Meistare atklāj, ka klienti vienmēr pie viņas nāk ar savām vēlmēm, jo katrs vēlas pieskaņot šos dekorus savam interjeram. Protams, vērā tiek ņemti krāsas un mājokļa stila aspekti, lai gan visbiežāk klients ir jau ieraudzījis kādu Montas darbu digitālajā vidē un vienkārši vēlas ko ļoti līdzīgu. Montai šķiet, ka pievienotā vērtība ir tā, ka klients viņai uzticas, iedod ideju, no kuras pēcāk viņa var iedvesmoties un īstenot šo mākslas darbu ar savu unikālo "parakstu", radot visu autentisku.

Makramē interjeram

Bez šaubām, makramē darbi lieliski papildina interjeru aktuālajā "boho" stilā iekārtotā mājoklī. Taču šobrīd šie darbi ir kļuvuši jau tik iecienīti, ka tie pavisam noteikti iederas ikvienā modernā interjerā. Auklas ir dažādas, tās pieejamas neiedomājami daudzveidīgās krāsās. Monta mudina mūs pavērties visapkārt – makramē darbi šobrīd ieraugāmi pat tirdzniecības centros, kur no mezglotiem darbiem veidotas milzu izmēru instalācijas: "Tā noteikti ir viena lieta, ko es vēlētos izmēģināt, – veidot kaut ko milzīgu veikalam, piemēram, iekārtot skatlogu," atklāj Monta.

Foto: Privātais arhīvs

Vai ikviens var būt makramē mākslinieks?

Monta neslēpj – mezglot var iemācīties teju jebkurš, jo mezglošana ir tehniska darbība, veidojot konkrētus mezglus. Taču makramē māksla ir pavisam kas cits. Tur gan sākas savu spēju pārbaude, lietā jāliek iedvesma un radošums. Izmēģināt šo nodarbi noteikti var, bet tas noteikti nebūs katram pa spēkam, tāpat kā visi nespēj gleznot vai veidot skulptūras. "Cilvēkiem, kuri vēlas izmēģināt mezglošanu, es ieteiktu jau pašā sākumā apmeklēt meistarklases. Kāpēc? Netiks izniekota nauda par auklām! Es tās sākotnēji zaudēju pat ļoti daudz, tieši tā iemesla dēļ, ka neizpratu, kur un kas veidojas, piemēram, mēdzu nogriezt auklu par īsu... Bet meistarklasēs ir iespēja iegūt izpratni par nepieciešamo materiālu vai attiecīgā darba uzbūvi," citus mudina Monta.

Iedvesmai jaunajai māksliniecei kalpo gan mīļāko mākslinieku darbi, gan internetā redzētais, ko, protams, papildina pašas unikālais rokraksts, jo būtībā iespējas ir bezgalīgas un katrs darbs izveidojas autentisks. "Ieraugot jaunu materiālu, materiālu krāsas, manī uzreiz dzimst idejas. Es nekad nekopēju, vienmēr ielieku to, kas nāk no manis pašas," stāsta Monta.

Iedvesmo cilvēki

Vislielākais Montas prieks ir veidot sienas dekorus, kuros viņa spēj ielikt sevi visu. Tāpat māksliniece atzīst, ka viņai ļoti patīk jaukt materiālus un radīt ko neredzētu, nevis izmantot tikai vienu. Monta arīdzan atklāj – līdzīgi kā daudziem māksliniekiem, arī viņai ir vairāki darbi, kas ir iesākti, bet mūza tā arī nav vēl atnākusi, lai tos pabeigtu. Turklāt viņu ļoti iedvesmo cilvēki, kas arvien vairāk sāk novērtēt un izkopt savas mājvietas interjeru un vidi sev apkārt. "Tas, protams, dod milzīgu iedvesmu un gandarījumu par paveikto. Redzot, kā mani darbi izskatās viņu mājās vai vidē, es zinu, ka eju pareizo ceļu," tā Monta Erdmane.

Foto: Privātais arhīvs

Nav pārsteigums, ka Montai ļoti patīk veidot tieši lielos darbus, piemēram, aizkarus. To dažādībai neesot robežu, – gan saloniem, gan kafejnīcām, arī pašu vienkāršāko dušas aizkaru var vērst ļoti skaistā un romantiskā vannasistabas dekorācijā. Mezglotas durvis? Kādēļ gan ne! Skaistā dekorācija rada ne tikai īpašu, nedaudz bohēmisku noskaņu mājās, bet arī atdala telpas, radot privātuma sajūtu.

Bet kā kopt? Kā uzsver Monta, šo mākslas darbu kopšana ir diezgan viegla, – atliek vien laiku pa laikam norullēt ar apģērbam paredzēto pūku noņēmēju. Atkarībā no tā, kāds ir darbs, tos var arī ķemmēt, lai tie nezaudētu savu formu.

Lūk, ieskaties Montas mākslas darbu galerijā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!