Foto: Shutterstock

Mūsdienu lielpilsētās atrast vietu zaļo zonu labiekārtošanai ir kļuvis par milzu izaicinājumu. Sevišķi blīvi apdzīvotās pilsētās. Taču arvien biežāk tiek meklētas alternatīvas tradicionālajiem pilsētu parkiem, kuri dažkārt aizņem lielu teritoriju. Tā, piemēram, Singapūrā apmeklēt pilsētas jaunāko parku jādodas uz debesskrāpi, kuru rotā 80 tūkstoši augu, informē CNN.

280 metrus augsto debesskrāpi "CapitaSpring" divās daļās sadala šķietami gaisā uzkārta fasāde, kura būvēta no alumīnija un stikla. Tieši šis ēkas posms ir pārvērsts zaļā oāzē. Cauri parkam, kas iekārtots ēkas četros stāvos, vijas spirālveida ejas, bet gar tām ir izvietoti soli un galdiņi atpūtai.

Foto: Shutterstock

Jaunais debesskrāpis ir uzņēmumu "CapitaLand un "Mitsubishi Estate" privātīpašums. Savukārt savu zaļās oāzes statusu tas ieguva pēc valdības centieniem nodrošināt, lai Singapūras jaunais biznesa rajons iedzīvotājiem piedāvātu ne tikai biroja ēkas, bet arī labiekārtotu teritoriju, kas kalpos arī sabiedrības labklājībai.

Kopumā 51 stāvu augstajā ēkā atrodas vairāk nekā 80 tūkstoši augu un koku. Zaļo atpūtu šeit var baudīt uz jumta terases, kur tika izveidoti lieli sakņu un augļu dārzi. Starp citu, no šiem pašiem dārziem produktus iegādājas restorāni, kas darbojas jaunajā biznesa rajonā. Tāpat atpūsties no pilsētas steigas var gan ēkas pakājē, gan pašā debesskrāpī iekārtotajās zaļajās zonās.

View this post on Instagram

A post shared by Wendy (@c0c0wen)

Arhitekti "CapitaSpring" raksturo, kā "biofilu". Termins tiek izmantots, lai raksturotu dabas un dizaina integrāciju. Dānijas uzņēmums "Bjarke Ingels Group" (BIG), kas projektēja debesskrāpi sadarbībā ar "Carlo Ratti Associati" teic, ka jaunais projekts ir kā nākotnes vīzija, kurā pilsēta un lauki, kultūra un daba var pastāvēt līdzās.

Valstī, kurā dzīvo gandrīz 6 miljoni cilvēku, bet tās teritorija ir teju uz pusi mazāka par Londonu, zaļo zonu veidošana nav tikai uzņēmumu dāsnums – dažos apgabalos tā ir juridiska prasība. Singapūras valdība jau sen ir sevi reklamē kā "dārzu pilsētu" – termins, ko 1960. gados plaši izmantoja tās dibinātājs un bijušais premjerministrs Lī Kuans Jjū. Pilsētvalsts jau sen ir uzsākusi plašu koku stādīšanas projektu, kā arī pieprasa, lai privātīpašumu attīstītāji, būvējot jaunas augstceltnes, atvēlētu vietu apstādījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!