Foto: Shutterstock
Mūsdienās jau ir ierasts redzēt, kā blakus sadzīvo vēsturiska un moderna arhitektūra. Diez vai kādu vairs pārsteigsi ar stikla lielveikalu blakus senai baznīcai. Taču arhitekti joprojām var pārsteigt, apvienojot senas ēkas pamatus ar futūristiskiem stikla elementiem. Satiekoties vecajai un jaunajai pasaulei, bieži vien rodas satriecošas ēkas.

Modes un dizaina centrs

Sēnas upes krastā atrodas Parīzes modes un dizaina centrs. Lai pārvērstu šo mazliet aizmirsto un noplukušo vietu par spilgtu un mūsdienīgu teritoriju, vecie universālveikali tika pārbūvēti modernās ēkās. Īpaši izceļas ēku priekšējā fasāde, kuru rotā zaļš stikla dizaina elements. Tas ir tik iespaidīgs, ka ir kļuvis par visa centra simbolu.

Ontario Karaliskais muzejs

Ontario Karaliskajam muzejam ir sena vēsture, ko var pētīt caur tā arhitektūru. Pirmo reizi ēka tika uzcelta 1914. gadā neoromānikas stilā, vēlāk to pārbūvēja Art Deco stilā. Savukārt 2007. gadā muzejam tika uzcelta grandioza piebūve, ko dēvē par Maikla Lī-Čina kristālu. Piebūves celtniecībā galvenokārt tika izmantots stikls, alumīnijs un tērauds.

Jorkas karaliskais teātris

2016. gadā tika atjaunota Jorkas karaliskā teātra ēka. Tā kā ēkā jau kopš 18. gadsimta atrodas teātris, tā nemitīgi tika pārbūvēta un atjaunota. Taču pēdējās renovācijas laikā ēkā ieguva īpaši modernu un eklektisku izskatu, kas apvieno robustu mūra ēku ar elegantiem stikla elementiem.

Dejojošais nams

Starp 18. un 19. gadsimta ēkām tika uzbūvēts Prāgas dejojošais nams. Tam ir divi izliekti pīlāri, kas ēkai piešķir neticamu plastiku. Lai gan sākumā daudzi kritizēja moderno būvi, jo tā stipri kontrastē ar blakus esošajām baroka, gotikas un jūgendstila ēkām, tomēr šobrīd dejojošais nams ir kļuvis par vienu no Prāgas simboliem. Ēkā atrodas gan muzejs, gan biroju telpas, gan restorāns.

"Hotel Marqués de Riscal"

Spānijas pilsētā Elcjēgo atrodas luksusa viesnīca, kura pēc 2003. gada pārbūves kļuva par īstu arhitektūras pērli. Ar 1858. gadā būvētās ēkas pārbūvi nodarbojās arhitekts Frenks Gerijs. Sākotnēji ēkā atradās vīna ražotne, vēlāk to pārbūvēja par viesnīcu. Savukārt pēc pārbūves viesnīca kļuva ārkārtīgi populāra – tās avangardiskā arhitektūra piesaista milzu uzmanību.


Rakstā tika izmantota informācija no "Architectural Digest".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!