Foto: Privātais arhīvs
Jumts kā pamati, bet pamati kā jumts – oktobra sākumā savas bēniņu durvis vaļā vēra pirmā apgrieztā māja Latvijā. Ja vien kāds mācētu staigāt pa griestiem, māju būtu iespējams arī apdzīvot, jo tajā pieejams viss vajadzīgais – sākot no tualetes poda un virtuves iekārtas līdz pat gultām. Par to, kas slēpjas aiz ačgārnās ēkas visnotaļ unikālā dizaina, mums pastāsta pats mājas saimnieks.

"Idejas pirmsākumi meklējami, kad iegādājāmies šo zemesgabalu. Vakaros sēdējām verandā un domājām, ko varētu darīt. Audzēt rabarberus, upenes? Neviena ideja tā īsti līdz galam neuzrunāja, līdz pirms četriem gadiem bērnu brīvlaikā aizbraucām uz Tartu un es ieraudzīju apgriezto māju. Tajā brīdī ģimenei pateicu – es šādu uzbūvēšu arī Latvijā! Nākamajā nedēļā jau braukāju pa būvvaldēm, pie Ķemeru nacionālā parka administrācijas, lai saprastu, kas man ir jādara," saka mājas saimnieks un idejas autors Guntis Baltgalvis.

Mājas uzbūvēšanā likta lietā gan pieredze, gan izdoma, jo tā no Lietuvas, Igaunijas un vēl citu valstu apgrieztajām mājām atšķiras ar dizainu gan iekšienē, gan ārpusē. Māja ir ne tikai apgāzta, bet arīdzan būvēta 7 grādu slīpumā pa diagonāli. Guntis norāda, ka, pirmkārt, šāda ēka, kas tevi "nēsā uz visām pusēm", ir daudz interesantāka. Nepieciešams pat fizisks spēks, lai tajā pārvietotos. Arī celtniekiem pie darba slīpumā nācies kādu laiciņu pierast, regulāri ņemot atslodzes brīžus

 "Tā ir normāla dzīvojamā māja! Paši esam domājuši – ja šo māju noliktu taisni, vai mēs gribētu tādā dzīvot? Secinājām – jā, ļoti forša māja, labprāt tādā dzīvotu," saka saimnieks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!