Foto: VID
Šķiet, industriālais stils ienāk arvien vairāk mūsu dzīvojamās telpās. Caurules, nenoslēpti vadi, spuldzītes lampu vietā un tā varētu turpināt. Arhitekts Brians Housdens pirms 54 gadiem sāka veidot savu ģimenes māju tieši industriālā minimālisma stilā un šobrīd tā ir nonākusi pārdošanā.

Arhitekts Housdens pirmo reizi pēc piecdesmit četriem gadiem pārdod savas ģimenes māju, kurai pats veidojis dizainu. Māja ir pārdošanā par 3,25 miljoniem mārciņu jeb 3,7 miljoniem eiro, vēstī "Vida Press".

Housdena nams, kas tiek uzskatīts par nozīmīgu pēckara mūsdienu mājas kustības daļu, ir atzīmēts kā "pilnīgi unikāls arhitektūras brīnums un atjautības kalnagals". Lai gan mājā ir tikai četras guļamistabas, tas vizuāli ir maldinoši liels, jo izmantoti dažādi līdzekļi, kas paplašina telpu, piemēram, pagalma mājas pusē tika izmantoti stikla ķieģeļi, kas ļauj "ieplūst" gaismai istabā. Vēl kāds atjautīgs risinājums mājā – pie griestiem piestiprinātas caurules jeb stangas, kurās iekarināti speciāli austi aizkari, ar kuriem var atdalīt dzīvojamo telpu, kā vien katrs vēlas.

Māja atrodas Londonas ziemeļrietumos. Saimnieks īpašumu nopirka 1958. gadā. Īpašums atrodas teritorijā, kura kara laikā tika bombardēta. Pirms arhitekts sāka izstrādāt ģimenes mājas dizainu, viņš apmeklēja dažādas nozīmīgas ēkas gan Holandē, gan Parīzē. 1964. gadā arhitekts ar sievu un trim meitām jau pārvācās uz māju, pateicoties kādam domes plānošanas darbiniekam, kurš izsniedzis atļauju pēdējā darba dienā pirms došanās pensijā. Kad ģimene ievācās mājā, tajā bija vien pagaidu tualete, bet virtuves vietā – caurule.

Viņš savā mājā iekļāva industriālā stila elementus, piemēram, caurules un elektrības vadus, kā arī unikāli iebūvētas mēbeles. Atklātā plānojuma dzīvojamā telpā ir skaista un paslēpjama ēdamistabas zona ar ekskluzīvu apļveida ēdamgaldu. Grīda ir izveidota no mozaīkas flīzēm un viscaur griestiem ir plaukti, kas ar krāsainiem aizkariem ļauj sadalīt istabas.

Māja tika pabeigta 1966. gadā, bet ne līdz galam – turpmāko gadu gaitā ģimene ielika durvis un plauktus, kad viņi to finansiāli varēja atļauties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!