Foto: No Aleksandra Ļubinska, Kivkucānu ģimenes un Kenebuku ģimenes privātā arhīva
Sava māja, kas izsapņota un izlolota no sākta gala līdz pat pēdējiem darbiem, ir teju katras ģimenes sapnis. Bieži šķiet, ka mājas būvniecību atļauties var vien retais, taču šie pieci latviešu stāsti pierāda – nevajag baidīties un aizbildināties, bet gan darīt!

Drosmi sapņot un nenobīties no idejas par savas ligzdiņas plānošanu un realizēšanu dos Kivkucānu un Kenebuku ģimenes stāsti, atklājot rūgtās pieredzes un saldos uzvaras augļus. Savukārt ar iegūto pieredzi būvniecības procesā labprāt dalās Rolands Klušs. Viņa padomi, iespējams, aiztaupīs citiem nervus, pievēršoties savas mājas būvniecībai. To, kā māju dabūt gatavu vien pusgada laikā, pastāsta Kāļu ģimene. Savukārt tajā, kā tapa viena no pirmajām salmu mājām Latvijā, dalās Aleksandrs Ļubinskis.

Praktiskos un vērtīgos padomos par to, ar ko sākt, ja esi iegādājies savu zemes pleķīti un plāno sākt savas mājas būvniecību, šajā rakstā skaidro arhitekts Oskars Brokāns. Taču to, kas slēpjas zem vārdiem "mājas projekts" un kādēļ tas ir nepieciešams, šajā rakstā paskaidro arhitekti Roberts Riekstiņš un Valdis Liepa. Lai sapņi īstenojas!

Sapni par māju var realizēt visi. Kivkucānu ģimenes īpašums – no papīriem līdz jaucējkrānam

Foto: Privātais arhīvs


Būsim godīgi – izdzirdot, ka ģimene dzīvo privātmājā, daudzi pie sevis nodomā: "Viņiem gan laikam ir daudz naudas..." Taisnība, par sviestmaizi uzbūvēt vai nopirkt nekustamo īpašumu nevar, taču tas nebūt nenozīmē, ka visi ir miljonāri. Kivkucānu ģimene, kas pirms trim mēnešiem pārcēlās uz privātmāju Carnikavā, ir pilnīgi pārliecināta – ja atrasts labs būvnieks, ir vīzija, uzņēmība un vēlme strādāt, pie sava paradīzes stūrīša zemes virsū var tikt katrs. Sarunā mājas dvēselīte Madara atklāti stāsta par ceļu uz savu māju – "slikto" grunti, pasaulē izcilāko jaucējkrānu, klauvēšanu pie svešinieku durvīm un vēlmi iekļauties 150 tūkstošu eiro budžetā.

Lasīt vairāk

Caur ērkšķiem uz savu māju. Pieredzes stāsts par mājas būvniecību

Foto: Shutterstock


Uzbūvēt sapņu māju – izklausās it kā vienkārši, taču patiesībā zem šiem vārdiem slēpjas virkne procesu, par kuriem varbūt sākotnēji nebija ne mazākās nojausmas. Visticamāk, katram, kurš lielā mērā pats iesaistījies mājas būvniecībā no pašiem pamatiem līdz gatavai būvei, sagrautas ne vienas vien ilūzijas, bet arī gūtas mācības un iekrātas zināšanas. Ar tām labprāt dalās Rolands Klušs, kas izgājis cauri šim procesam no A līdz Z, un ar savas pieredzes padalīšanos, iespējams, aiztaupīs citiem nervus, pievēršoties savas mājas būvniecībai.

Lasīt vairāk

Dzīvojām treilerā, bet kredītu neņēmām. Kenebuku ģimene par sapņu mājas celtniecību

Foto: Privātais ahīvs


"Pēdējos trīsarpus gadus esam kā gliemežu ģimene – mājas mums ir tur, kur mugursoma. Te dzīvojām treilerā, te pie draugiem un radiniekiem. Šķiet, tagad ieejot savā mājā, gadu neiešu ārā! Kenebuki dzīvos tur un nekur citur," priekā staro Helga Kenebuka. Šovasar viņu ģimene beidzot ievāksies jaunuzceltajā mājā – "Norās". Tur kādreiz slējās 116 gadus veca māja, kur savas dienas aizvadīja Helgas vecmāmiņa. Pirms mājas celtniecības ģimene stingri nolēma – viss notiks bez aizņēmuma no bankas. "Jā, tas ir ilgāk. Pēc pusgada nevarēsi jau iet dzīvot savā mājā. Bet stāsts ir par to, ka var arī citādi," tā stāstu iesāk mājas saimniece.

Lasīt vairāk

Pieredzes stāsts: kā tapa viena no pirmajām salmu mājām Latvijā


Cēsu digitālā centra vadītājs Aleksandrs Ļubinskis lielākoties strādā attālināti no paša uzbūvētās mājas Cēsu novadā netālu no Cēsīm. Tiesa, tā vis nav parasta māja, bet gan salmu māja, kas turklāt apmesta ar mālu. Kā pie tādas tikt? To atklāj pats salmu nama saimnieks.

Lasīt vairāk

Kā uzbūvēt māju pusgada laikā – Kāļu ģimenes pieredzes stāsts

Foto: Privātais arhīvs


Pelēka koka māja ar baltiem akcentiem, mastā plīvojošs karogs, bērni, kas smejot brauc ar riteni, un divi smaidīgi un laimīgi vecāki – tāda ir Kāļu ģimene. Viņi daudzus gadus dzīvojuši Zviedrijā, tad Somijā, un tagad jau septīto gadu mitinās Latvijā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!