Foto: Shutterstock

Izaicinājums ir iekārtot gan lielas, gan mazas telpas lielajās jārada tik nepieciešamā omulība un mājīgums, bet mazajās jācenšas rast balansu starp praktiskumu un mēbeļu sablīvētību. Runājot par mazākām telpām un mājokļiem, lielisks variants ir izvēlēties studijas tipa jeb atvērtā/brīvā plānojuma variantus, kuri paredz, ka netiek lieki izšķiests neviens tik svarīgais centimetrs.

Neatkarīgi no platības, studijas tipa dzīvoklim raksturīga izteikta brīvības un plašuma izjūta. Funkcionāli atvērtā plānojuma dzīvoklis sastāv no vienas plašas istabas un atdalītas vannasistabas. Visa sadzīves norise notiek vienā telpā, kas sadalīta dažādās funkcionālās zonās, ko iespējams viegli variēt, piemēram, apvienojot virtuvi ar viesistabu, guļamistabu ar darba kabinetu. Ar studijas tipa mājokļu priekšrocībām un trūkumiem iepazīsties šajā materiālā.

Viens no veidiem, kā zonas atdalīt – izmantot mēbeles, piemēram, plauktus, dīvānu ar garāku atzveltni, kas reizē pilda praktiskas funkcijas un nedaudz nodala zonas, lieki neaizņemot vietu. Nelielās telpās dizaineri neiesaka zonas atdalīt ar starpsienām vai aizkariem, jo tādā veidā tiek atņemts plašums, tāpēc labāk izmantot mēbeļu priekšrocības. To pašu var panākt ar dažāda augstuma augiem, liekot tos uz dažādiem statīviem un podos. Plašāk lasi šajā rakstā.

Taču ar nodalīšanu jābūt ļoti uzmanīgiem, jo vajag līdz galam apsvērt, vai tiešām "it kā" divas telpas ir labāks variants nekā viena lielāka. Liels izaicinājums ir radīt šķietami vienā telpā vairākas – atpūtas stūrīti, maltītes ieturēšanas vietu, arī gultas vietu.

Foto: Shutterstock

Lai vizuāli pastiprinātu dažādu zonu robežas, var izmantot dažādus grīdas segumus, aizkarus un sienu krāsas. Telpu palielināšanai īpaši labi noder dažādi spoguļi, kas arī skaisti papildinās noskaņu ar gaismas atspīdumiem.

Protams, jārēķinās, ka šādam plānojumam nav viss tikai plusi, bet arī mīnusi, piemēram, ātra smaržu izplatība vai skaņas caurlaidība. Šādi mājokļu varianti ir lieliski piemēroti vienam vai diviem cilvēkiem – ģimenēm ar bērniem un dzīvniekiem, iespējams, vajadzētu apsvērt plašākas dzīves telpas.

Lai nu kā, šajā stāstu kolekcijā vari apskatīt gan bildes no dažādiem Latvijas un pasaules studio tipa dzīvokļiem, izlasīt par priekšrocībām un trūkumiem, kā arī iedvesmoties no interesantiem iekārtojumu variantiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!