Foto: Shutterstock
NLO jeb neidentificēto lidojošo objektu tematika arhitekūrā ienāca 1960. gados, kad pasaules lielvaras sacentās par kosmosa iekarošanu. Kamēr pasaules labākie inženieri strādāja pie kosmosa kuģu izstrādes, tikmēr 1968. gadā somu arhitekts radīja "Futuro" mājas prototipu, kas atgādināja lidojošo šķīvīti. Vēlāk tika saražotas 100 šādas mājas, no kurām 68 ir saglabājušās līdz mūsdienām, raksta "Architectural Digest".

Somu arhitekts Mati Sūronens "Futuro" mājas prototipu veidoja kā saliekamu brīvdienu namiņu ar plastmasas apvalku. Sākotnēji bija iecerēts, ka saliekamo namiņu izmantos slēpotāji, jo to var nest līdzi un tas ātri uzsilst. Taču pēc naftas embargo ieviešanas 1973. gadā, ko izraisīja straujais cenu kāpums, "Futuro" mājas pārstāja ražot. Vēlāk mājām tika rasti visdažādākie pielietojumi – kāda pārvērtās par ātro uzkodu stendu, savukārt citas nokļuva mākslas muzejos vai pilsētas parkos.

Starp citu, Instagram ir izveidots tēmturis "futurohouse", kurš savācis jau 14,690 ierakstu.

Somerseta, Lielbritānija

Šo "Futuro" māju nolietotā stāvoklī atrada Londonā dzīvojošs mākslinieks Kriss Bārnss. Tieši viņš atjaunoja oriģinālo māju, nokrāsojot tās fasādi jūras zaļā krāsā. Atšķirībā no košās ārienes, mājas iekšpuse ir ļoti askētiska – sienas ir nokrāsotas baltā krāsā, bet par akcentiem ir izvēlēti dzelteni krēsli.

View this post on Instagram

A post shared by Dwell (@dwellmagazine)

"Nevlunghamn", Norvēģija

Arī uzņēmējam un dizainerim Peram Tannumam pieder viena no leģendārajām "Futuro" mājām. Viņš māju iegādājās 1971. gadā un pārvērta to par vasarnīcu. Atbilstoši skandināvu dizainam mājā valda minimālisms, bet tik neliela izmēra mājokli nemaz nevar pārvērst pilī. Tādēļ tas tik organiski izskatās mežā – melns kosmosa kuģis, kuram blakus izveidota terase un novietoti mīksti atpūtas krēsli.

Minhene, Vācija

Laikmetīgās mākslas muzeja "Pinakothek der Moderne" skvērā var apskatīt "Futuro" māju baltā krāsā. Tā īpaši izceļas vasarā, kad apkārt viss zeļ un zaļo, bet lidojošā šķīvja formas māja laistās saules gaismā. Savukārt ziemā tā saplūst ar apkārtējo vidi, tādēļ vakaros, kad logos deg gaisma, māja izskatās jo īpaši interesanti.

Kanbera, Austrālija

Šī "Futuro" māja 10 gadus pavadīja Kanberas planetārijā un observatorijā. Savukārt šobrīd koši oranžā māja pārvietota uz Kanberas Universitātes studentu pilsētiņu. Šeit tā nav tikai dekoratīvs elements – mājā regulāri notiek lekcijas un nodarbības.

"Deep Creek", Austrālija

Pieczvaigžņu viesnīcā "Naiko Retreat" var apmeklēt "Futuro" māju, lai baudītu spa procedūras. Māja ir nokrāsota baltā krāsā, bet tās apakšu rotā neona gaismiņas, kas iedegas līdz ar nakts iestāšanos. Gaismiņas simbolizē nosēšanos un, protams, priecē viesnīcas apmeklētājus.

Roterdama, Nīderlande

Muzejs "Boijmans Van Beuningen" savu "Futuro" māju iegādājās 2007. gadā. Mājas restaurācijas darbus vadīja modernās mākslas eksperte Lidija Bērkensa. Rezultātā mājas ārējās sienas tika pārklātas ar baltu krāsu, bet iekšpuse tapa melna. Tādējādi kosmosa kuģi izdevās veiksmīgi integrēt muzeja gaišajās telpās.

Kenterberija, Jaunzēlande

Šis kosmosa kuģis ir aprīkots ar ekskluzīvām mēbelēm, kuras veidoja Verners Pantons un Luidži Kolani. Ievērojot kosmosa tēmu, māju rotā arī "Teletūbiju" un citplanētiešu veidola mantiņas. Jāpiebilst, ka šajā īpašumā kosmosa kuģis nav vienīgā interesantā būve. Blakus tai ir novietota arī māja, kas izskatās pēc burgera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!