Foto: Sandra Pereznieto

Meksikas pilsētā "Valle de Bravo", kuru ieskauj ezers un kalni, uzslieta māja, kuras jumts zeļ un zaļo gluži tāpat, kā mežonīgā pļava tai visapkārt. Turklāt no attāluma šķietami nekas neliecina, ka, pastaigājoties pa aizaugušo lauku, uzdursies virsū mājai un aiz tās – skaisti iekoptam zālienam, kurā ierīkota pat burbuļvanna.

Māja, kas paslēpta zem mežonīgi augošā avokado koku lauka ir "Casa Aguacates" – dēvēta arī par "Avokado māju". Šo ainavisko un mierpilno vietu iespējams aplūkot pāris stundu braucienā no Meksikas galvaspilsētas Mehiko. Mājas saimnieki ir kāds pāris, kuri brīvajā laikā iecienījuši lidošanu ar deltaplānu, un sapratuši – viņi vēlas savu brīvdienu māju skaistā, klusā vietā, taču maksimāli samazinot ietekmi uz apkārtējo dabu, norāda portāls "Gessato". Arhitekts Francisko Pardo (Francisco Pardo) šo jautājumu atrisināja, māju "paslēpjot" zem avokado lauka. Par mājas esamību nodod vien iekšpagalms, kas veidots arī praktisku iemeslu dēļ – nodrošinot mājai vēl kādu gaismas un ventilācijas avotu.

Foto: Sandra Pereznieto

Arhitekts māju projektējis tā, lai samazinātu ietekmi uz apkārtējo dabu, tomēr vienlaikus caur mājas logiem pavērtu brīnišķīgu skatu. Zaļais jumts dabiski savieno māju ar reljefu, turklāt nodrošina mājoklī patīkamu siltumu, neatkarīgi no krasās temperatūras maiņas, iestājoties naktij. No virtuves, viesistabas un ēdamzonas logiem paveras skats uz terasi, kas vērsta uz blīvo un skaisto mežu. Turpat pie terases, raugoties uz kalniem, kas slejas tālumā, iespējams sildīties burbuļvannā.

Mājas tapšanā arhitekts Pardo izmantojis pavisam vienkāršu materiālu paleti, pierādot, ka arī ar šķietami vienkāršām lietām iespējams radīt izsmalcinātu interjera dizainu. Dažās telpās acu skatam pavērtas parastas betona sienas, citas pārklātas ar dabisku apmetumu, kamēr vēl citas izgatavotas no pārstrādāta priedes koka.

Kā teic pats arhitekts – "Avokado māja" ir vieta, kur vienkopus satiekas mūsdienu arhitektūra ar mežonīgu un nepieradinātu dabu. Tiek apvienotas divas realitātes – skaisti iekoptais zāliens aiz mājas terases un mežonīgā pļava ar avokado kokiem otrpus mājas, nosedzot arī mājas jumtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!