Foto: Shutterstock
Kamēr daži augi mitrās un ēnainās vietās itin ātri iznīks vai augs nabadzīgi, citiem šāda vide ir nepieciešama, lai bagātīgi ziedētu un zaļotu. Lūk, 10 krāšņi un ziedoši augi, kurus ieviest kādā mitrākā un noēnotākā dobē savā dārzā.

Hosta. Ja dārzā nepieciešams augs, kurš rotātu ēnainu un mitru vietu, ilgi nav jādomā. Lai hostas plauktu pilnā krāšņumā, ēnaina vieta pat ir nepieciešamība. Turklāt šī ēnmīle vienā vietā var augt gadu gadiem, nezaudējot savu skaistumu. Hostām nepieciešama mitra, taču labi drenēta un auglīga augsne. Savā dārzā vari ieviest enerģiski augošo hostu hibrīdo šķirni 'Yellow River', kas ir daudzgadīgs, ziemcietīgs, ap 60 centimetriem augsts lakstaugs, kas bagātīgi zied augusta sākumā. Krāšņas ir arī auga lapas – zaļas ar nevienādi platu, koši dzeltenu malu.

Foto: Shutterstock

Astilbes. Šis ziedaugs nāk no Āzijas, taču labprāt dzīvo arī vēsāka klimata teritorijās, izdaiļojot dārza ēnaino pusi. Krāšņajam augam vienmēr nepieciešama patstāvīgi mitra un trūdvielām bagāta augsne. Virs augsnes var uzklāt arī mulčas kārtu, kura nodrošinās augam nepieciešamās trūdvielas. Astilbes priecāsies arī par regulāru mēslošanu – svarīgi, lai mēslojums būtu bagāts ar slāpekli, fosforu un kāliju, kas nodrošinās gan kuplu lapotni, gan krāšņus ziedus.

Foto: Shutterstock

Sibīrijas skalbe. Augs ar stingrajiem ziedkātiem un krāšņajiem ziediem spēj augt pat ļoti mitrās augsnēs, taču tie itin labi spēj pielāgoties jebkuriem apstākļiem. Jāņem gan vērā, ka ēnainās vietās auga ziedi nebūs tik koši kā saulainās vietās, taču ziedēšanas ilgums būs garāks.

Foto: Shutterstock

Lauztā sirds. Tautā skaistais augs tiek dēvēts ne tikai par lauzto sirdi, bet arī par sirdspuķi un dicentru. Savvaļā sirdspuķes sastopamas Āzijā, kur tās aug mežos, bet Latvijā augs no Ķīnas ieceļojis ap 1840. gadu. Lai augs ziedētu krāšņāk, to vēlams stādīt viegli noēnotā vietā. Augsnei jābūt vidēji auglīgai, vēlams ar irdenu lapu trūdu, kas pavasara un vasaras mēnešos labi saglabā mitrumu.

Foto: Shutterstock

Hortenzija. Skaistā lapu krūma pirmsākumi atrodami divās zemeslodes pusēs: Amerikā un Āzijā. Vissekmīgāk Latvijas ziemas pārciešs no Amerikas kontinentiem nākusī kokveida hortenzija. Hortenzijām labāk dārzā ierādīt vietu, kur to apspīdēs vakara vai rīta saule. Krūmam nepieciešama labi drenēta un trūdvielām bagāta organiska augsne. Vasarā augs intensīvi patērē ūdeni, tādēļ sausuma periodos bagātīgi jālaista.

Foto: Shutterstock

Lielā zvaigznīte. Tā ir daudzgadīga, līdz 100 centimetrus augsta ziemciete ar interesantām galviņveidīgos čemuros sakārtotām ziedkopām. Ziedkopas novietotas stublāju vai zaru galos. Sāk ziedēt jūnijā, taču savu dekoratīvo izskatu nezaudē līdz pat rudenim. Stādīšanai izvēlas viegli noēnotu vietu un organiskām barības vielām bagātu augsni, kura saglabā pietiekamu mitrumu, bet ar labu drenāžu. Ja vasarā iestājas ilgstošs karstuma periods, noteikti nepieciešama laistīšana. Tā izdosies saglābt skaisti zaļo cera lapotni.

Foto: Shutterstock

Prīmula 'Candelabra'. Daudzgadīgās puķes no aprīļa līdz jūlijam priecē ar dažādu krāsu ziediem. Tās ir lieliski augi mitrām, noēnotām vietām zem kokiem vai dīķmalās. Vienā vietā greznās puķes ar ziediem priecēs apmēram divus līdz četrus gadus.

Foto: Shutterstock

Daudzveidīgā sūrene. Krāšņais augs, kas pieaugot aizņem samērā lielu vietu un izskatās pat pēc krūma, ar savām lielajām, baltajām ziedkopām priecē no vasaras vidus līdz vēlam rudenim, piesaistot dārzā bites un tauriņus. Daudzveidīgā sūrene aug mitrā, auglīgā, taču labi drenētā augsnē.

Foto: Shutterstock

Grimoņi. Grimoņi ir košumkrūmi, kuru daudzveidīgās sugas piedāvā plašu lapotnes krāsojuma izvēli – sākot no dzeltenīgajiem līdz sarkanajiem un bordo toņiem. Lai gan grimoņi aug ātri un nebūs izvēlīgi attiecībā uz vietas izvēli, krāšņāki tie būs saulainā vietā un vidēji mitrā augsnē.

Foto: Shutterstock

Krastkaņepes. Daudzgadīga, mazprasīga un iespaidīga ziemciete, kura augstumā sasniedz pat divus metrus. Krastkaņepes daiļi rotās dārzu, ja vien tām nodrošināsi nepieciešamo vidi – saulainu vietu vai vietu pusēnā ar trūdvielām vidēji bagātu vai mālainu un pietiekami mitru augsni.

Foto: Shutterstock

Rakstā izmantota informācija no portāla "GardenersWorld.com" un "The Spruce".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!