Foto: Shutterstock
Jebkurš ziedošs augs dārzu padara skaistu, bet nevar noliegt, ka rozes pavisam noteikti ir visa dārza karalienes – cēlas, skaistām lapām un dažādu formu ziediem, kuru krāsu toņu variācijas ir nesaskaitāmas. Turklāt vairākas no tām arī neaizmirstami smaržo! Iepazīsimies ar šķirnēm, kuras ne tikai bagātīgi zied, bet veido arī kārtīgu krūmu.

Plānojot rožu stādu iegādi, jādomā arī par rozes pareizu stādīšanu, lai stāds jaunajās "mājās" justos labi un komfortabli. Kā "Delfi" rakstā "Rožu stādīšana un audzēšana vasarā: no stāda izvēles līdz bagātīgai ziedēšanai" norādījusi uzņēmuma "Dailas rozes" un kolekcijas dārza "Rozītes" saimniece Daila Trubiņa, rozēm jāizvēlas pēc iespējas gaišāka vieta dārzā, jo dienā saulei roze jāapspīd vismaz sešas stundas. Tādēļ jāizvairās to stādīt ziemeļu pusē. Stādaudzētavas "Ārītes" saimniece Ilze Līce gan uzsver, ka jāņem vērā – dažas šķirnes ziedi saules gaismas ietekmē izbalē un nesaglabā savu krāsu.

Abas speciālistes norāda divas galvenās lietas – rozēm patīk mālaina zeme un tās kārtīgi jāpiebaro jau pie stādīšanas. Ja dārza zeme ir mālaina vai smilšmālaina, bedrei apakšā liec drenāžu (grants, keramzīts), tad pievieno pamatīgu kārtu ar organisko mēslojumu (kūtsmēsli vai zirgu mēsli), kurai seko slānis ar auglīgu augsni. Ja augsne ir smilšaina vai kūdraina, pamatslānī vajadzīgs māls (to var iegādāties celtniecības veikalā, pieejamas arī īpašas māla kapsulas, ko daudzi izmanto), lai pievienotais mēslojums paliktu rozei, nevis aiztecētu projām, un vietā saglabātos barības vielas.

"Ja ir normāla dārza zeme, tāda, kas nav ne balta smilts, ne sarkans māls, ir pietiekami auglīga, lai gan tādā iestādīta roze neuzņems lielu augšanas jaudu, ja apakšā nebūs palikts mēslojums, tai nekas slikts nenotiks. Ja augsne ir izteikti mālaina vai izteikti smilšaina, tad gan jāielabo," saka Līce.

Abas speciālistes norāda, ka stāda potes vietai jābūt apmēram piecus līdz septiņus centimetrus zem zemes.

Turpinājumā portāls "Māja&Dārzs" apkopojis 11 skaistas rožu šķirnes, kas dārzā ienesīs krāsas un arī jaunas smaržas:

'Alchymist'. Šķirnes aprikožu krāsas ziedi laikapstākļu ietekmē savu toni maina sākot no rozā un krēmkrāsas, līdz pat dzeltenai nokrāsai. Ziedi sakārtoti lielās ziedkopās, kurās ir no trim līdz septiņiem ziediem. Ziedēšana noris ļoti ilgi, taču krūms zied tikai reizi sezonā.

Foto: Shutterstock

'Eden rose'. Vertikāli uz augšu augoša krūmroze ar plaši izvērstiem stingriem, resniem dzinumiem, kas labi zarojas, šķirne radīta 1985. gadā. Ziedi pildīti, krēmbalti ar rozā tonējumu un vieglu aromātu. Lapas krūmam ir lielas un spīdīgas, bet jaunajiem dzinumiem – nedaudz sarkanīgas. Pielāgosies augšanas apstākļiem arī pusēnā.

Foto: Shutterstock

'Parkdirektor Riggers'. Rozes dzinumi var izaugt līdz pat pieciem metriem. Ziedi rotājas intensīvi sarkanā tonī, zied bagātīgi, turklāt atkārtoti, taču rozei piemīt vien neliels aromāts.

'Claire Austin'. Angļu krūmroze ar baltiem pildītiem un ļoti lieliem ziediem, piemīt spēcīgs vaniļas aromāts. Roze audzelīga, izturīga, turklāt zied atkārtoti. Krūms augstumā var sasniegt pusotru metru.

Foto: Shutterstock

'Compassion'. Vīteņroze ar lašrozā ziediem, kuri centrā iekrāsojas aprikožu tonī. Piemīt spēcīgs, salds aromāts, zied atkārtoti.

'Schneewitchen' ('Iceberg'). Šķirne ar bagātīgu ziedēšanu priecē līdz pat salam. Ziedi ir balti, pildīti un tiem piemīt patīkama smarža. Krūma augums izveidojas samērā kupls, taču graciozs.

Foto: Shutterstock

'A Shropshire Lad'. Vīteņroze ar ziediem persiku krāsā, kuriem arī piemīt stipra augļu smarža. Vasarā zied divas reizes, taču bagātīgi. Piemērota stādīšanai pie sienas un labprāt apvīsies arī ap nelielu arku, taču tikpat labi skaistu krūmu izveidos arī bez balsta.

Foto: Shutterstock

'Wollerton Old Hall'. Angļu roze, kas dārzā izcelsies ar savu smaržu un krāsu pāreju. Pumpurs krāsojas sārts, vēlāk ziedam atveroties krāsa pāriet sulīgi dzeltenā, visbeidzot izzied kā krēmkrāsas roze. Ar bagātīgu ziedēšanu apbalvo gandrīz nepārtraukti visas sezonas garumā.

Foto: Shutterstock

'Crown Princess Margareta'. Šķirne, kas lieliski piemērota rožu dobes tālākajam fonam, pie balsta teicami pildīs stīgotājrozes funkcijas, sasniedzot aptuveni pusotra metra augstumu. Ziedi palieli, pildīti, aprikožu oranžā krāsā, kuriem piemīt spēcīgs augļu aromāts.

Foto: Shutterstock

'The Generous Gardener'. Izturīga vīteņrozes šķirne ar maigi rozā ziediem, kas atgādina ūdensrozes, piemīt muskusa un mirru aromāts. Neskatoties uz tās smalko izskatu, tā ir enerģiska roze, kas ātri sasniedz savu krūma augstumu un bieži vien to arī pārsniedz. Šķirne nav uzņēmīga pret slimībām.

Foto: Shutterstock

'Gertrude Jekyll'. Ziedi vidēja lieluma, violeti rozā krāsā un ar spēcīgu aromātu. No šīs šķirnes ziedlapām izgatavo rožu eļļu smaržām. Lai veicinātu otrreizējo ziedēšanu bagātīgi, ieteicams rozi apgriezt, tādējādi stimulējot vairāk ziedpumpuru rašanos. Krāsa visspilgtākā ir vēsos laika apstākļos. Aug arī pusēnā.

Foto: Shutterstock

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "The Spruce", "Gardeners World", stādaudzētavas "Ārītes", "Natālijas rozes" un "Latroze" mājaslapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!