Foto: DELFI
Sens britu sakāmvārds vēsta, ka atliek vien regulāri laistīt un pļaut piemājas zālienu, un vien pēc 300 gadiem tajā vietā augs ideāla zāle. 21.gadsimtā šis ironiskais sakāmvārds vairs nav vietā - patlaban pieejamas daudzas metodes, lai izveidotu ideālu zālienu daudz īsākā laikā.

Protams, zāliens ir jālaista un jāpļauj, tomēr ar to vien vairs tā kopšana mūsdienās neaprobežojas. Vienkārša metode, kā iegūt skaistu zālienu, ir zemes aerācija - augsnes apgāde ar skābekli, kas viens no galvenajiem priekšnoteikumiem vesela un spēcīga auga augšanai. Agrāk, kad mūsdienu modernās tehnoloģijas vēl nebija pieejamas, aerācija tika veikta ar grābekli, taču patlaban ir daudz citu veidu, kā veikt šo zālienam nepieciešamo operāciju.


Mūsdienīga aerācija tiek veikta ar ierīcēm, kas pārdur zālienu ar īpašiem, asmeņiem vai metāla tapām - aerators nedaudz uzar augsni. Aerācija ir efektīva jebkuros laika apstākļos - gan karstumā un sausumā, jo palīdz mitrumam sasniegt augu saknes, gan arī spēcīga lietus laikā, palīdzot saknēm apžūt. Protams, aerēt zālienu iespējams arī jebkurā sezonas laikā, tomēr jāņem vērā audzējamās zāles īpatnības. Lai to noskaidrotu, jāvēršas pie konkrētās jomas speciālista.

Dārza darbiem paredzēto instrumentu tirgū labu reputāciju guvusī kompānija "Bosch" Latvijā piedāvā divas mūsdienīgas ierīces augsnes aerēšanai un zāliena kopšanai - skarifikarors ALR 900 un aerators AVR 1100. Viņu galvenā atšķirība ir darba mehānisma tips.

ALR 900 ir delikātāks un aprīkots ar 20 metāla asmeņiem (augstums ir regulējams) saudzīgai sausās zāles un lapu, sūnu, un nezāļu aizvākšanai no zāliena. Savukārt AVR 1100 vairāk piemērots zāliena dziļai apstrādei un gadījumos, ja zāliens netiek regulāri kopts. Skarifikators ir aprīkots ar regulējamiem (-10 +5 mm) asmeņiem no nerūsējoša tērauda, kuri ne vien "izķemmē" organiskos atkritumus no zāles, bet arī uzar augsni vēlamā dziļumā. Šāda metode ir laba, piemēram, zāliena sagatavošanai jaunai sējas sezonai vai gadījumos, kad ir vēlme likvidēt sūnas.

Teorētiski "Bosch" AVR 1100 pilda tās pašas funkcijas, ko ALR 900 modelis - ir tikai jānoregulē pareizs asmeņu garums, tomēr delikātai kopšanai labāks variants ir ALR 900.

Abas zāliena kopšanai paredzētās ierīces no "Bosch" vieno patentēta Jet-collect sistēma, kas nodrošina efektīvu zāliena aerāciju ar darba platību 32 cm.

Tāpat abi modeļi aprīkoti ar oriģinālu "Bosch Powerdrive" motoru un lielu zāles savācējtvertni (ietilpība 50 litri). Abi modeļi ir saliekami un aizņem maz vietas, darināti no izturīgas plastmasas - ražotājs garantē, ka pēkšņu triecienu un nokrišanas gadījumā ierīcei netiks nodarīti nopietni bojājumi.

Bosch aerācijas aparātu cenas svārstās no 120 līdz 150 latiem. Vairāk informācijas par "Bosch" aeratoriem, kā arī pilnu tehnisko informāciju iespējams iegūt "Bosch" pārstāvja Latvijā mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!