Maijs ir mēnesis, kad puķu mīļi un profesionāli dārznieki steidz iegādāties stādus, sīpolus un gumus, kas vasarā pārvērtīsies par krāšņiem ziediem. Bet kādi ir šosezon pieprasītākie ziedi, kurus var izaudzēt gan dārzā, gan uz terases vai balkona? Ja arī tavu prātu nodarbina šādas pārdomas, ielūkojies apkopojumā, kura tapšanā konsultējāmies ar dārzkopības preču internetveikalu ''Bakker''.

Knifofijas

Knifofijas noteikti nav no atpazīstamākajiem augiem, tomēr tās savu uzmanību pievērš ar interesanto un efektīvo ziedu formu. Šo dārza skaistuli ir vērts ieviest iespaidīgo ziedu dēļ, kas izstiepjās 15-20 centimetru garās skarās. Puķes audzēšanai dārzā nepieciešams nodrošināt saulainu vietu vai pusēnu. Interesanti, ka šī puķe dīgstot atgādina augošu zālāju, taču ar laiku iespaids mainas, kad sāk stiepties ziedkāts. Ieviešot šo augu dārzā, svarīgi izvēlēties vietu, kur ziemā un rudenī nekrātos daudz ūdens un augsne būtu ūdens caurlaidīga. Vienlaikus no šī auga var sagaidīt līdz pat desmit ziediem, tāpēc šī krāšņuma dēļ vien ir vērts ieviest šo eksotiskā izskata augu.

Trompetlilijas

Liliju cienītāji vienmēr alkst pēc kādām jaunām šķirnēm, tāpēc trompetlillijas iemantojušas daudzu atzinību. Izrādās trompetlilijas mūsu apstākļos ir viena no ieteicamākajām liliju grupām, un tās izmantojamas gan griezto ziedu ieguvei, gan arī apstādījumiem. Šis augs izceļas ar lieliem, elegantiem un trompetveida ziediem, kas mēdz būt krēmīgi balti, dzelteni un arī dažādu nokrāsu, kas vēl vairāk izceļas uz zaļo lapu fona. Trompetlilijas nav izņēmums, un arī šie ziedi vasaras vakaros reibina ar savu aromātu. Šīs puķes jāstāda neitrālā vai viegli kaļķainā augsnē, aptuveni trīs sīpolu dziļumā. Pirmie ziedi parādīsies jūlija beigās. Trompetlilijas ir piemērotas stādīšanai gan dārzā, gan puķu podos uz terases vai balkona.

Vasaras narcises

Pagarinot pavasara ziedošo sezonu, dārzā var ieviest vasaras narcises, kas ir viens no jaunākajiem selekcijas sasniegumiem dārzniecībā. Lai izbaudītu šo puķu ziedēšanu vasarā, tās jāstāda pavasarī podos, kastēs vai dārza dobēs. Kā jau visām narcisēm, arī šai šķirnei patiks saulaina vieta un mitra augsne. Aptuveni astoņas nedēļas pēc iestādīšanas parādīsies smaržīga ziedu buķete. Vasaras narcises var tikt stādītas ne tikai dobēs, bet arī uz terases un balkona, lai arī pilsētas mazdārziņā būtu kāds saulains prieks. Tā kā uz katra ziedkāta veidojas aptuveni desmit ziedi, tad ziedu krāšņums būs kupls.

Pildītās frēzijas

Frēziju valdzinošajam aromātam, šķiet, nespēj pretoties neviens puķu mīlis, un nemaz arī nevajag. Pildītās frēzijas apveltītas ar īpaši bagātīgiem ziediem, kas izceļas arī ar savu pilnīgo aromāta buķeti. Katrs gums, kas tiks iestādīts, veidos vismaz divus kātus, turklāt uz katra kāta var uzplaukt pat desmit ziedi, tātad pildītās frēzijas var raksturot kā ļoti bagātīgi ziedošu augu. Audzēšanai piemērotas būs saulainas vietas ar uzirdinātu augsni. Frēziju sīpolus ieteicams stādīt pavasarī, aptuveni 2-4 centimetru dziļumā un vismaz 10 centimetru attālumā vienam no otra. Frēziju audzēšanā jāievēro, ka tiklīdz parādījušies pirmie asni, tie kārtīgi jāaplaista, taču jālūko, lai augsne būtu mitra visu laiku. Noteikti nedrīkst pieļaut sakņu zonas augsnei iekalst. Ziedi būs bagātīgāki, ja ievērosi regulāru mēslošanu. Starp citu, šīs frēzijas var stādīt arī puķu podā vai kastē, tādā veidā izrotājot arī balkonu un terasi.

Spalvu neļķes

Lai arī vairumam neļķes ir ierindojušās nevēlamo dārza puķu sarakstā, spalvu neļķes pierādījušas savu skaistumu un arvien vairāk tās izvēlētas dārza veidošanā. Tāpat kā citas neļķes, arī šīs ir ļoti pacietīgas un skaisti ziedošas puķes ar izteikti košas krāsas ziediem. Augs sasniedz 25-30 cm augstumu, tā lapas ir zilgani zaļas, taču ziedi ir smaržīgi, balti vai sārti ar plūksnaini šķeltām vainaglapām. Spalvu neļķes ziedēšnas laiks ir jūnijs un jūlijs. Ieviešot šīs puķes, vērība jāpievērš stādījuma vietas sagatavošanai, atbrīvojot apstādījumu no nezālēm un to saknēm. Spalvu neļķēm piemērotas vietas ir nelieli puduri vai akmeņdārzs ar mēreni sausu vai vidēji mitru augsni. Šīs puķes lieliski pildīs dekoratīvu funkciju, tāpēc nereti tās ieviest jumta apstādījumos, uz balkona, terases un akmeņdārzos, turklāt ziedi ne tikai izskatās skaisti, bet arī patīkami smaržo, tāpēc spalvu neļķes kļūst arvien aktuālākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!