Foto: Shutterstock
Lapkriša sezonai ir sava daile un arī savs posts – pagalms un dārzs klāts biezu lapu segu, tāpēc daudziem jau atkal kļūst jautājums, ko darīt ar lapām? Vai drīkst tās dedzināt? Dzīvojot pilsētā, drīkst mest pie sadzīves atkritumiem un lapu maisus savāks? Lai viestu skaidrību, ''Tavs Dārzs'' sazinājās ar atkritumu apsaimniekošanas nozares speciālistiem.

Gan ''Eco Baltia vide'' klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Ilze Retiga, gan ''Clean R'' valdes loceklis Guntars Levics ierosina dabai draudzīgāko veidu, sagrābtās koku lapas kompostējot. Saprotams, ka ne katrs privātmājas īpašnieks dārza stūrī vēlas ierīkot komposta kaudzi, jo īpaši tad, ja lapu ir daudz, tāpēc jādomā par alternatīvām.

Ilgus gadus iecienīts risinājums bija lapu dedzināšana, tomēr kodīgie ugunskura dūmi ne vienmēr ir pa prātam kaimiņiem, turklāt daudzās pašvaldībās šāda rīcība nav atļauta, tāpēc var saņemt sodu. Pirms dedzini lapas, pārliecinies, vai to drīkst darīt, atgādina Guntars Levics. Galvaspilsētas iedzīvotājam par lapu dedzināšanu pienākas no 70 līdz 700 eiro sods, savukārt juridiskām personām sods ir līdz pat 1400 eiro. Nereti iedzīvotāji savāktās lapas mēdz izmest piemājas mežā, taču arī šāda rīcība ir uzskatāma par vides piegružošanu, par ko pienākas bargs sods.

Labākais un videi draudzīgākais veids, kā atbrīvoties no kritušajām lapām, ir to izvešana. Katrā Latvijas pašvaldībā kompostējamo atkritumu savākšanas kārtība atšķiras. Atsevišķās pašvaldībās ir pieejami īpaši maisi kompostējamo atkritumu savākšanai, kurus atkritumu apsaimniekotājs savāc par noteiktu samaksu, tā, piemēram, ir Liepājā, Jūrmalā. Citās pašvaldībās tiek rīkotas īpašas zaļo atkritumu savākšanas akcijas, kuru laikā tās teritorijā tiek izvietoti īpaši konteineri kompostējamiem atkritumiem. Ir pašvaldības, kas aicina iedzīvotājus vest lapas uz dalīto atkritumu savākšanas laukumiem.

Foto: Shutterstock

Rīgā lapu savākšanai no privātpersonām pašvaldība rīkos tradicionālo lapu savākšanas akciju. Tās laikā no 28. oktobra trīs nedēļas nogales dažādās galvaspilsētas vietās būs iespējams nodot savāktās kritušās lapas. Lapu iekraušana atkritumu izvedēja transportā iedzīvotājiem būs jāveic saviem spēkiem un tikai noteiktajās vietās un laikos. Iepriekš atvest un atstāt lapas nedrīkst un tām nedrīkst būt citu atkritumu piemaisījumi. Visērtāk to ir paveikt, saliekot lapas maisos. Savāktās lapas tiks nogādātas uz biomasas pārstrādes vietu Getliņu izgāztuvē, pastāstīja ''Clean R'' pārstāvis.

Koku lapas sadzīves atkritumos nedrīkst izmest.

Rīdzinieki, kuriem nebūs iespēja nogādāt lapas uz noteiktajiem punktiem, var pasūtīt lapām piemērotu konteineru vai speciālos maisus. Piemēram, "Clean R" lapu izvešanai ir pieejami dažāda tilpuma konteineri no 5,5 līdz pat 18 kubikmetriem. Ņemot vērā dažādos izmantojamos maisu tilpumus, cena tiek noteikta pēc lapu kopējā apjoma kubikmetros. Ja rodas bažas, ka konteiners ir par lielu, labs risinājums ir kooperēšanās ar kaimiņiem, vienojoties par izdevumu dalīšanu. Konteineros lapas var mest gan maisos, gan arī tāpat.

Arī "Eco Baltia vide" saviem klientiem piedāvā speciālus maisus zaļajiem dārza atkritumiem. Īpaši marķētie 120 litru maisi, par kuru savākšanu tiek samaksāts jau to iegādes brīdī, noderēs gan koku lapām, gan nopļautai zālei, sīkiem zariņiem, nezālēm, nevajadzīgiem dārzeņiem un augļiem. Taču šī pakalpojuma izmantotājiem jāatceras, ka maisos nedrīkst ievietot pārtiku, piemēram, piena produktus, kā arī lielos koku zarus. Piepildītie maisi jāatstāj pie sadzīves atkritumu konteinera un par to savākšanu parūpēsies atkritumu savācēji.

Lai maisi, tos iekraujot izvešanai, neplīstu, maisos ievietoto lapu daudzumam nevajadzētu pārsniegt 150 litrus. Ja lapu apjomi ir lieli, tad ir iespēja tās uzkrāt būvgružu konteineros, kas tiek izvietots klientam ērtā vietā, un tad to var izvest, kad nepieciešams.

Sīkāku informāciju par lapu izvešanas iespējām noskaidro pie saviem atkritumu apsaimniekotājiem.

Atceries! Nosacījumi, kā katrā pašvaldībā jāveic koku lapu savākšana, tiek regulēti ar pašvaldību saistošajiem noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!