Krāšņumdārzā ir vietas, kur nemēdz ierīkot puķu dobes. Lai šīs vietas būtu košākas, tajās var novietot dekoratīvus puķu traukus, greznojot palodzes, balkonus, terases un pagalmu, veidojot akcentus vai apzaļumojot šauras vai ne pārāk glītas vietas.

Īpaši noderīgi vasaras puķu trauki ir tad, ja dārzs ir svaigi iekopts un lielākā daļa daudzgadīgo puķu un krūmu vēl ir pārāk jauni un nepiepilda tiem paredzēto telpu. Konteinerpuķes noder arī gadījumos, kad dārzs vēl nav pilnībā uzplaucis vai vairums puķu jau noziedējušas un ar pat visdekoratīvākajiem krūmiem dārza kompozīcija šķiet nepietiekama. Ar vasaras puķu podiem var aizpildīt arī tos pagalma stūrīšus, par kuru pastāvīgo apzaļumošanu vēl nav izlemts.

Dekoratīvos puķu traukus jāizvēlas ar apdomu - lai to krāsa, veids un lielums saskanētu ar apkārtējo stilu un proporcijām. Augus var ieaudzēt jebkurā traukā, galvenais, lai tajā netrūktu vietas saknēm un augs tiktu laicīgi laistīts un mēslots.

Izvēlētajam traukam ir jāizceļ tajā iestādītais augs. Svarīgi, lai augs garumā nepārsniegtu trauka augstumu vairāk par divām reizēm.


Groziņā, tējkannā, spainī - stādīt var jebkur!

Foto: stock.xchng

Stādīt augus var gandrīz ikvienā traukā, kuram ir caurumi liekā ūdens notecei. Oriģinālas augu kompozīcijas var veidot gan vecās tējkannās, spaiņos vai lejkannās, kā arī ķerrās un dažādos pārtikas traukos.

Dekoratīvi un organiski dārza ainavā iekļaujas vasaras puķes, kas stādītas klūgu grozos. Izmantot var gan pilnīgi jaunus, gan nobružātus kurvjus, kas vairs nav praktiski izmantojami. Veidojiet vienu, kuplu un košu puķu grozu vai veidojiet kompozīciju no dažādu izmēru groziņiem. Jāņem vērā, ka pītie kašpo ir mitrumneizturīgi, tādēļ tos vajadzētu novietot uz paliktņiem.

Ja puķu traukus izvieto nekārtīgi, augu izvēlei jābūt ļoti rūpīgai, lai neciestu kopējā ainava.


Pārvietojami puķu rati

Kopš seniem laikiem dārza ainavā mēdz iekļaut ratiņus vai ķerras, kurās sastādītas krāšņas vasaras puķes. Izvēloties ķerru, svarīgi, lai tai būtu funkcionējošs ritenis un stingri rokturi - lai mobilo puķu dobi nepieciešamības gadījumā, piemēram, pļaujot mauriņu, varētu ērti pārvietot cituviet.

Puķes var stādīt tieši ķerrā. Vispirms tajā ieklāj polietilēna plēvi un ieber grants šķembas vai keramzīta oļus drenāžai, pēc tam ratos ieber irdenu substrātu. Vienkāršāks variants - ķerrā kārtot ziedošo puķu podus. Šajā gadījumā būs ērtāk labot vai pārkārtot ziedu kompozīciju, kā arī nomainīt noziedējušos augus.


Kontrastam - spilgti ziedi un dekoratīvi vīteņi

Klasiska izvēle iekaramajiem podiem un kastēm ir petūnijas un begonijas vienā toņu gammā vai kontrastējošās krāsās, kas kombinētas ar kādu vīteņaugu ar dekoratīvām lapām, piemēram, tradeskanciju vai kādu no daudzajām laimiņu šķirnēm. Dekoratīvie vīteņi viegli pietušē ziedu košās krāsas un piešķir ziedu kompozīcijai efektīgu izskatu.


Īslaicīga savienība - ideja rudenim

Rudenim var sagatavot košu, miniatūru kompozīciju no salizturīgām daudzgadīgajām puķēm - viršiem, mārtiņrozēm un kādu skujeņu jaunstādiem. Ziedu kompozīcija podā tiek veidota pašās vasaras beigās un tā paredzēta pavisam neīsam laika periodam. Ne vēlāk par novembri visus kompozīcijas augus jāizstāda dārzā, lai tie pagūtu iesakņoties. Ja augus atstās podā, ziemā tie nosals.


Panākumu atslēga - pareiza kopšana

1. Jo lielāks pods, jo grūtāk to pārvietot. Apjomīgai kompozīcijai labāk izvēlēties plastmasas konteinerus vai podus.

2. Mitruma neizturīgos traukos pirms stādīšanas un substrāta iebēršanas ieklāj polietilēna plēvi.

3. Atceries par drenāžu! Vispirms traukā ieber sīkus akmentiņus vai keramzītu - nelieliem konteineriem pietiks ar 2-3 cm kārtu, savukārt apjomīgos traukos drenāžas kārta var būt līdz pat pusmetru bieza.

4. Podaugi jālaista biežāk nekā dārza apstādījumi.

5. Augsnes iztvaikošanu var mazināt, uzberot zemes virskārtai mizu mulču vai dekoratīvus oļus. Mitrums augsnē saglabāsies labāk, zemi pārklās ar sūnām vai kādu citu porainu materiālu.

Lai puķu konteineri allaž izskatītos skaisti, tie ir laicīgi jālaista. Karstās dienās puķes jālaista pat divas vai vairāk reizes.

Foto: morgueFile
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!