Foto: Shutterstock
Dārzs nav iedomājams bez daudzgadīgajiem augiem, kas ar savu krāšņumu priecēs vairākas sezonas, turklāt pavasaris ir īstais laiks, lai papildinātu savu dārzu ar jauniem stādiem. Šoreiz "Krustakroga dārzniecība" saimniece Liena Korsaka "Tavs Dārzs" iesaka agri ziedošās pavasara ziemcietes, kas ziedus raisīs aprīlī un maijā.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda zinošā dārzkope – ziemcietes var arī vienas pašas audzēt dobēs, bet lieliska kombinācija būs kopā ar viengadīgajiem augiem. "Ziemciešu dobes bez vasaras puķēm nav iedomājamas," tā Korsaka, kura mudina tās kombinēt, jo vasaras puķes un ziemcietes dobēs kopā rada skaistu krāsu gammu.

Aprīlis

Obrētas. Tās ir pašas agrākās pavasara ziemcietes, kas sāk ziedēt jau aprīlī un zied pat divus mēnešus. Obrētas ir ļoti pieticīgi augi, tās ātri vairojas, patiks gan saule, gan arī pusēna. Augi veido apaļu augumu, bet augstuma ziņā tās ir zemas. Obrētas ir jāmēslo ar pavasara komplekso mēslojumu. Šie augi ir pieejami dažādās krāsās – ne tikai rozā, violetā, bet arī citās. "Tavs Dārzs" jau vēstīja, ka obrētas īpaši labi izskatās piekaramajos podos, apstādījumos gar dārza celiņiem vai mauriņu. Tās ir laba izvēle arī akmensdārziem.

View this post on Instagram

A post shared by tohumdunyasi (@tohumdunyasi1) on Feb 17, 2020 at 2:47am PST

Arābes. Arī arābes ir pieticīgi augi, kas mīlēs gan sauli, gan pusēnu. Augs ir mūžzaļš, turklāt tas ātri pavairojas. Arābes ir zemas. Ziedus sāk raisīt aprīļa sākumā. Ziedēšanas laikā augs ir vienmērīgi pilns ar ziediem. Pavasarī iesaka arābes palutināt ar komplekso mēslojumu.

View this post on Instagram

A post shared by Твой Садовник👨‍🌾 (@tvoy_sadovnik) on Feb 12, 2020 at 8:28pm PST

Aslapu floksis. Lieliski un ātri aizpildīs dobēs tukšās vietas, jo tas ir ātraudzīgs, veselīgs un pieticīgs augs, kuru ir ļoti labi pavairot. Labi jutīsies saulainās vietās vai pusēnā. Jāmēslo ar pavasara komplekso mēslojumu. Aslapu floksis, ja salīdzina ar mums tik ļoti pierastajiem klasiskajiem flokšiem, ir zems. Tas ziedus raisīs aprīlī, priecējot dārzkopjus ar saviem ziediem vismaz divus mēnešus. Siltās vasarās rudens pusē aslapu floksis uzzied otrreiz.

View this post on Instagram

A post shared by 島原 恋 (@shimabara_san59) on Apr 20, 2019 at 2:50am PDT


Doronnikas. Spēcīgi un spilgti dzeltenā krāsā ziedoši krūmi, kas pavasarī izdaiļos ikvienu dobi. Augs ir pieticīgs, kompakts, ziedēs vismaz divus mēnešus. Auga augstums – 50 centimetri. Pavairo ar spraudeņiem.

Ibēres mūžzaļās. Agri un vienmērīgi ziedoša, zied visas vasaras garumā. Ibēres ieteicams audzēt no ziemeļvējiem pasargātās vietās dienvidu pusē. Pavairo ar spraudeņiem.

Foto: Shutterstock

Akmeņlauzīte. Šis augs ir zems, kompakts, pieticīgs, turklāt tas labi pavairojas. Akmeņlauzītēm ir laba ziedu krāsas noturība karstumā. Tās zied vismaz divus mēnešus. Šie augi būs ļoti skaists papildinājums akmeņdārziem vai paklājdobēm.

Foto: Shutterstock

Maijs


Bergēnija. To lapas ir biezas, mūžzaļas un spīdīgas – rudenī tās krāsojas sarkanas. Savukārt ziedi ir ļoti krāšņi, tie izvietoti aptuveni 30 centimetru garās vālēs. Bergēnijām patīk gan saule, gan pusēna. Tās pavairo ar ceru dalīšanu.

View this post on Instagram

A post shared by Michael Perry -Mr Plant Geek ® (@mr_plantgeek) on Mar 7, 2020 at 4:02am PST

Alpīnās ziemasteres (pavasarī ziedošie miķelīši). Tās ļoti krāšņi zied, bet ar saviem ziediem maijā priecē vien mēnesi. Pavasarī ziedošie miķelīši labi stāvēs vāzēs. Augs ir pieticīgs, ātri vairojas, tā krūmi ir kompakti, aptuveni 30 centimetrus augsti. Alpīnās ziemasteres mīl sauli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!