Foto: Shutterstock

Rožu sezona nav aiz kalniem, bet, kamēr dārza karalienes sedz sniega sega, tikmēr var domāt par dārza labiekārtošanu un jaunu rožu stādu iegādi. Starp citu – pašlaik ir īstais brīdis rezervēt rožu šķirnes šī gada pavasarim! Tieši tāpēc "Tavs Dārzs" sarūpējis rožu audzētāju ieteikumus tām rožu šķirnēm, kas ir ne tikai krāšņas un aromātiskas, bet arī izturīgas pret slimībām.

Portāls "Tavs Dārzs" uzrunāja rožu audzētājus Latvijā, un esam sarakstā iekļāvuši tos, kuri atsaucās aicinājumam. Kā atzina rožu audzētāji, uzdevums nebija no vieglākajiem, jo no plašā rožu klāsta bija jāatlasa tās rozes, kas ir ne tikai izturīgas, veselīgas un smaržīgas, bet arī tādas, kas izturējušas laika pārbaudi. Rožu audzētāji sarūpēja ne tikai aprakstus par rozēm, bet arī fotogrāfijas, kurās redzamas dārza karalienes.

Iespējams, ka šis rožu ceļvedis būs lielisks palīgs, lai arī savā dārzā lemtu par labu kādai jaunai, skaistai un izturīgai rozei. Ja arī tu zini kādu lielisku un izturīgu rožu šķirni, padalies ar to komentāru sadaļā!

Iesaka stādaudzētavas SIA "Ārītes" rožu audzētāja Ilze Līce

Foto: Shutterstock

Stādaudzētavas SIA "Ārītes" rožu audzētāja Ilze Līce izvēlējās tās top 5 rozes, kas ir veselīgākās un ilgi ziedošākās. Viņa gan atzīmēja, ka tās nav vissmaržīgākās rozes.

Ilze par savu "top 5" ļoti ilgi domājusi, jo no 500 šķirnēm bija grūti izvēlēties piecas labākās. Turklāt izvēli sarežģījis fakts, ka bija jāapvieno vairākas norādītās īpašības, proti, rozei jābūt smaržīgai, pret slimībām noturīgai un arī ilgi dzīvotspējīgai. "Pašas smaržīgākās parasti ir tējhibrīdrozes, bet tās, savukārt, tomēr ir arī kaprīzākās. Ir daudz smaržīgu krūmrožu, taču tām parasti ir viļņveida ziedēšana, nevis visas sezonas garumā. Izvēlējos tomēr izturīgākas un ziedošākas, varbūt ne pašas smaržīgākās, kā arī ne jaunākās šķirnes, bet gan jau pārbaudītas vairākus gadus Latvijas apstākļos," tā rožu audzētāja.

Artemis

Foto: Privātais arhīvs

Spēcīgi augoša krūmroze, bagātīgi ziedošs krūms ar sniegbaltiem, pildītiem ziediem. Ziedi parādās lielās ziedkopās, ar maigu aromātu. Ziedi nav īpaši lieli, bet daudz, un atveras pamazām, tādējādi nodrošinot ilgstošu ziedēšanu. Noziedot paši nobirst. Ziedēšana rudenī pat krāšņāka nekā vasaras sākumā. Izcila noturība pret slimībām.

Foto: Privātais arhīvs

Rossarium Uetersen

Foto: Privātais arhīvs

Tiek iedalīta stīgotājrožu kategorijā, bet Latvijas apstākļos veido plati izplestus krūmus, biezi zarotus, spēcīgiem dzinumiem. Ziedi piesātināti rozā, nedaudz balo, lieli, ļoti blīvi pildīti, viļņoti, ar vieglu mežrozīšu aromātu, sakārtoti lielās ziedkopās. Lapotne tumši zaļa, spīdīga, veselīga. Labi pacieš lietu, kas maz ietekmē ziedu kvalitāti.

Foto: Privātais arhīvs

Ascot

Foto: SIA "Ārītes"

Tējhibrīdroze (kaut šī iedalījuma rozes tiek uzskatītas par kaprīzām, uz šo šķirni tas neattiecas). Krūms stāvs, kompakts, maz zarots, ar ļoti blīviem, spēcīgiem dzinumiem. Ziedu krāsa purpura ar violetu nokrāsu. Ziedi ļoti lieli, pildīti, izkārtoti pa vienam vai nelielās ziedkopās. Ziediem īpatnēja, lodveida forma, kas atplaukst ļoti lēnām, pakāpeniski atveroties un izplatot ap sevi tīkamu aromātu.

Foto: Privātais arhīvs

Chippendale

Foto: Privātais arhīvs

Arī tējhibrīdroze, taču arī ļoti izturīga. Roze piesātināti persiku oranžā krāsā. Ziedi romantiski, nostaļģiskas formas, ļoti blīvi pildīti, lieli, lēni atveras ar spēcīgu aromātu. Ziedi sakārtoti pa vienam vai nelielās ziedkopās. Krūms aug spēcīgi, ar spīdīgām, veselīgām lapām. Šķirne izturīga pret sēnīšu izraisītām slimībām un lietu.

Gartenspass

Foto: Privātais arhīvs

Floribundroze. "Šīs grupas rozes, manuprāt, ir visveselīgākās un ilgstošāk ziedošās, kaut varbūt ne pašas smaržīgākās, un izcelt vienu praktiski nav iespējams. Šī roze ir īsts hameleons. Ziedi oranži dzelteni vai dzelteni ar sarkanu vai koši rozā apmali, pildīti, nelielās ziedkopās. Zied ļoti bagātīgi un dārzā rada košu akcentu. Izcili veselīga," saka rožu audzētāja.

Foto: Privātais arhīvs

Iesaka "Ilzes Rozes" rožu audzētāja Ilze Druvkalne

Foto: Shutterstock

Savukārt rožu audzētāja Ilze Druvkalne, kura lolo savu stādaudzētavu "Ilzes Rozes", atklāja, ka izvēlējusies pārbaudītas un uzticamas vērtības, ne jaunumus.

Arabia

Foto: Privātais arhīvs

Christian Evens, 2001. gads. Krūmroze ar spilgti oranžiem ziediem un vieglu aromātu. 1,2 līdz 1,5 metrus augsta, spēcīgs krūms. Lapas tumši zaļas, ādainas, līdz ar to roze ir ļoti izturīga pret miltrasu un brūmplankumainību. Šīs rozes pluss ir tas, ka tā zied nedaudz vēlāk par citām šķirnēm, dodot iespēju panākt dobē ziedēšanas nepārtrauktību.

Mein Schoner Garten

Foto: Privātais arhīvs

Kordes, 1997. gads. Laškrāsas rozā krūmroze ar vieglu, svaigu aromātu. Ļoti bagātīgi ziedoša un izteikti izturīga pret slimībām. Tās ziedi izkārtoti lielos ķekaros un roze stiepsies aptuveni 1,2 metru augstumā. Ziediem ir ilgs noturības laiks, radot iespaidu, ka roze zied nepārtraukti. Nepamatoti aizmirsta šķirne.

Aphrodite

Foto: Shutterstock

Tantau, 2006. gads. Šī tējhibrīdroze ir ar lieliem, lietus noturīgiem, maigi rozā ziediem. Ziedi atveras lēnām. Šķirne veido kompaktu, stāvu un spēcīgu krūmu aptuveni 80 centimetru augstumā. Ļoti izturīga pret slimībām.

Pullman Orient Express

Foto: "Ilzes Rozes"

Meilland, 2002. gads. Tējhibrīdroze veido spēcīgu krūmu, 80 centimetru līdz 1 metra augstumā. Lapojums spīdīgs un ādains. Šīs rozes ziedi ir lieli, dzeltenā krāsā ar aveņsārtu maliņu, kas saulē neizbalē. Šķirne ir izturīga pret slimībām un klimatiskajiem apstākļiem.

Liola

Foto: Privātais arhīvs

Enrico Barni, 2003. gads. Floribundroze, kas veido apmēram 80 centimetru augstu, stāvu un kompaktu krūmu. Lapas biezas, tumši zaļas. Rozes skrajie ziedi sakārtoti lielos ķekaros, kas mazliet izskatās kā mākslīgi. Šīs rozes ziedi ir ļoti noturīgi pret lietu un tiem piemīt viegls aromāts. Rodas iespaids, ka tā gandrīz nekad nenozied. Izcila!

Iesaka SIA "Latroze" rožu audzētāji

Foto: Shutterstock

Portālam "Tavs Dārzs" savu rožu topu iesūtīja arī SIA "Latroze" rožu audzētāji. To vidū ir ne tikai krāšņas rozes rozīgos toņos, bet arī rozes saules krāsā.

Augusta Luise

Foto: SIA "Latroze"

Izcila tējhibrīdroze ar persiku krāsas ziediem. Šo rozi nevar nepamanīt – ar savu ziedu krāšņumu tā izceļas uz pārējo stādu fona. Brīnišķīga smarža, izturīga pret slimībām. Krūma augstums 80 līdz 120 centimetri.

Frederic Mistral

Foto: Privātais arhīvs

Tējhibrīdroze ar maigi rozā ziediem. Spēcīgi augošs krūms, kurā vienlaicīgi zied daudz ziedu. Lielisks, ļoti piesātināts aromāts, kas šo rozi izceļ pārejo rožu vidū. Izturīga pret slimībām. Krūma augstums 70 centimetri.

Saphir

Foto: Privātais arhīvs

Skaista krūmroze ar ceriņu violetu toni, ziedlapas viegli robotas. Veido spēcīgu krūmu, lapas spīdīgi zaļas, un tai piemīt lielisks aromāts. Laba izturība pret slimībām. Krūma augstums 1,2 metri.

Golden celebration

Foto: Privātais arhīvs

Angļu krūmroze, kura sasniedz 150 centimetrus. Šai rozei ir milzīgi, skaisti zelta dzelteni ziedi. Bagātīgi ziedoša šķirne ar tējas aromātu. Izturīga pret slimībām.

Charlotte

Foto: Privātais arhīvs

Angļu krūmroze, kura sasniedz 1,3 metrus. Roze zied bagātīgi un veido skaistu krūmu. Zieda vidus ir dzeltens un ziedlapas ir bāli dzeltenas. Ļoti laba izturība pret slimībām.

Iesaka stādaudzētavas SIA "Rožlejas" rožu audzētājs Ainārs Buls

Foto: Shutterstock

Arī stādaudzētava SIA "Rožlejas" sarūpējusi ļoti krāšņu rožu sarakstu. Lūk, zemāk vari aplūkot, kuras rožu šķirnes ir viņu favorīti, kā arī vari izlasīt Aināra Bula aprakstus par katru rozi!

Gartnerfreude


Klājeniskas formas floribundroze. Augstums – 0,5 metri, platums – 0,7 metri. Ļoti izturīga šķirne, kura lieliski izskatīsies gan privātā dārzā, gan apstādījumos sabiedriskā vietā. Ziedi zemeņu sarkani, saulē neizbalē, nelieli, 3 līdz 4 centimetri diametrā, pildīti, pa 5 līdz 10 gabaliem ziedkopā. Zied ļoti bagātīgi un ilgstoši. Lieliska izturība pret lietu, kā arī lapu brūnplankumainību un miltrasu. Lapas tumši zaļas, spīdīgas.


Šī šķirne labi izskatās arī uzpotēta augststumbrā.

Tess of the d'Urbervilles


Īpatnēja angļu roze, kuru, izmantojot balstus, var audzēt arī kā nelielu vīteņrozi, jo karstās vasarās tā var sasniegt 1,8 līdz 2,4 metru augstumu. Pumpuri šai rozei ir gandrīz melni, bet ziedi atveroties ir piesātināti aveņu krāsā, lieli, 10 līdz 12 centimetru diametrā, ar rožu eļļas smaržu. Taču saulē var izbalēt līdz gaišai aveņkrāsai. Kā vairumam angļu rožu, arī šai ziedu kāti vāji notur ziedu smagumu un bieži lielie ziedu vāli noliecas lejup. Taču ziedu ir daudz, bet krūms ir strauji augošs. Lielā auguma dēļ kopskats ir skaists un īpatnējs. Izturība pret slimībām ir ļoti laba.

Belvedere


Krūmroze ar interesantu aprikožu-oranžu krāsu. Ziedi ir lieli, 10 līdz 12 centimetri diametrā, ļoti pildīti, aromātiski, ilgi nepārzied. Krūma augstums ir ap 1,20 metriem. Lieliski izskatās nelielos grupu stādījumos. Īpatnējais tonis labi izceļas uz tumši zaļo lapu fona. Zied viļņveidīgi līdz vēlam rudenim.

Koko-Loko

Jauna un unikāla floribundroze. Ziedi ir klasiskas formas, vidēji lieli, 5 līdz 8 centimetri, smaržīgi un pildīti, taču pati interesantākā ir šīs rozes krāsa, kas ir grūti aprakstāma un nedaudz mainās dažādos augšanas apstākļos (kā tas ir arī citām šķirnēm). Krāsu raksturo dažādi: kafijas ar pienu krāsa, lavandas, piena šokolādes krāsa. Der visi. Šķirne ir noturīga pret lietu. Zied ļoti bagātīgi.

View this post on Instagram

A post shared by Elin (@tradgardstid)

Nostalgia

Šī tējhibrīdroze apbur ar savu krāsu salikumu, kontrastu un formu. Manuprāt, rozes zieds pilnībā atbilst nosaukumam. Zieda vidus ir balts, bet ārmala spilgti un īpatnēji iekrāsojas koši ķiršsarkana. Ziedi atveras lēni un ilgi neizbalē. Krūms veidojas kompakts ar tumši zaļām, spīdīgām lapām. Zied atkārtoti un rada dārzā tiešām nostalģiskus akcentus. Taču ziedam nav klasiska tējhibrīdu rozes forma.


Iesaka "Dailas Rozes" rožu audzētāji Daila un Bruno Trubiņi


Savukārt "Dailas Rozes" rožu audzētāji – Daila un Bruno Trubiņi – sarūpējuši savus 2021. gada favorītus. Viņi sarakstā iekļāvuši ļoti krāšņas rozes, kas ir ne tikai noturīgas pret slimībām, bet arī smaržīgas.

Amaretto

Foto: Dailas Rozes

Floribundroze. Ziedi blīvi dubultojušies, no krēmīgi rozā līdz krēmveida aprikozēm. Aromāts ir viegls. Lapojums ir tumši zaļš, ļoti izturīgs pret miltrasu, pilnīgi izturīgs pret brūnplankumainību. Krūms ir stāvs, blīvs, 100 centimetrus augsts un 50 centimetrus plats. Tam ir ADR zīme.

Bordeaux

Foto: Dailas Rozes

Floribundroze. Zied ļoti bagātīgi. Ziedi lieli, pildīti ar vieglu smaržu, ziedu krāsa sarkana, kas neizbalē saule. Augstums – 1 metrs. Roze ir izturīga, neslimo.

Frenesie

Foto: Dailas Rozes

Floribundroze. Ziedi dzeltenīgi oranži ar karmīna-rozā pāreju. Viļņotas, gofrētas ziedlapiņas, ar maigu aromātu. Ziedi zied ilgi, lietus tos neietekmē. Krūms ir vertikāls, augstums – 0,8 metri. Izcila izturība.

Minerva

Foto: Dailas Rozes

Floribundroze. Tumši violetā krāsā. Šķirnei piemīt salda rožu smarža. Ziedēšana ir bagātīga, ziedi turas ilgi, turklāt to krāsa kļūst vēl piesātinātāka nekā ziedēšanas sākumā. Izturīga pret slimībām. Lapotne ir liela, zaļa, matēta. Augstums – 0,8 metri.

Modern Art

Foto: Dailas Rozes

Tējhibrīdroze. Bagātīgi ziedoša, lieliem un kruzuļotiem ziediem. Ziedu tonis mainās no tumši rozā vidus daļā uz gaišāku ārmalās. Krūms kompakts. Augstums – 100 centimetri. Izturīga pret slimībām.

Tropicana

Foto: Dailas Rozes

Tējhibrīdroze. Zeltaini oranžā un saulainā krāsā. Aromāts ir unikāls un ļoti spēcīgs – smaržo kā nogatavojies pasifloras auglis. Lapotne ir spīdīga. Augstums –1,2 metri. Izturīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!