Kādus skujkokus un košumkrūmus var stādīt mājas ziemeļu pusē, ēnā, interesējās žurnāla "Praktiskais Latvietis" lasītāja 
I. Ezeriņa Jēkabpils novadā. Atbildi sniedz stādaudzētāja Zaiga Graudiņa.

Izvēle ir plaša, jo daļa augu labi jūtas gan saulainā, gan ēnainā vietā. Ir arī tādi, kuri lieliski aug, zied un parāda savu skaistumu tieši izkliedētā gaismā, nevis saulgozī.

Stādaudzētavas "Sakstagals" saimniece Zaiga Graudiņa ēncietīgo augu uzskaitījumu sāk ar labi zināmajiem filadelfiem, ko lielākoties dēvē par jasmīniem. Jebkurus no tiem var stādīt mājas ziemeļu pusē ēnā, izņemot parastā filadelfa šķirni 'Aurea', kam ir dzeltenas lapas. Dzeltenlapu un sarkanlapu augus labāk stādīt saulainā vietā, jo ēnā krāsas zūd un sāk dominēt zaļie toņi. Savukārt augi ar zaļi baltraibām lapām (piemēram, parastais filadelfs 'Variegata') vairāk piemēroti tieši ēnas pusei.

Ļoti skaisti noēnotā vietā izskatās melnais plūškoks 'Pulverulenta', tāpat baltā grimoņa šķirnes 'Elegantissima', 'Argenteomarginata' un citas ar zaļi baltraibām lapām.

Ēkas ziemeļu pusē var stādīt arī ceriņus – ziedu gan būs nedaudz mazāk nekā pilnā saules apgaismojumā. Nelielu noēnojumu itin labi piecieš zelta jāņoga, tas nekaitēs arī spirejām ar zaļām vai baltraibām lapām – zarojums gan nebūs tik biezs kā saulainā vietā, taču ziedu netrūks. Ēnu labi pacieš parastā irbene 'Roseum', tāpat Altaja sibirejas, dāsni ziedēs un smaržos Mosanas abēlija, pīlādžlapu holodisks.

Tur var stādīt arī Japānas vai Sahalīnas sūrenes. Sudrabotais eleagns parasti ir elegants gan saulē, gan ēnā. Krāšņi zied hortenzijas (kokveida, skarainās, liellapu), pie sienas var stādīt vīteņhortenziju, aristolohijas, aktinīdijas, citronliānas. Lieliski augi ēnas pusei ir visi mūžzaļie rododendri, pīeras, leikotejas, kalmijas.

Žurnāla jaunākajā numurā lasi arī par mazpazīstamiem, bet lieliskiem salātiem; zemeņu kaitēkļu apkarošanu; vasaras dārza iekārtošanu uz balkona vai lodžijas un kukurūzas audzēšanas noslēpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!