Foto: Shutterstock

Angļu stila dārzos jūtama dabas klātbūtne, romantisms un vieglums – gluži kā dabā, jo radīts iespaids, ka augi dobēs iekļaujas ainaviski un dabiski. Iedvesmojoties no portāla "The Spruce", aplūkojam to, kādi augi lieliski iekļausies angļu stila dārzā.

Ja vēlies ienest savā dārzā angļu stila vēsmas, tad portāls iesaka izvēlēties šādus augus:

Dižā jeb persiklapu pulkstenīte (Campanula persicifolia). Ar saviem ziediem tā priecēs teju visu vasaru, lieliski izskatīsies arī kā grieztie ziedi vāzēs.

Neļķes (Dianthus). Tās ir iecienīts augs dārzos, kuras var iestādīt gar dobju maliņu, lai tās būtu priekšplānā. Šeit vari izlasīt plašāk par neļķu audzēšanu, kā arī šķirņu dažādību.

Foto: Shutterstock

Delfīnijas. Šis augs Latvijā ir bijis teju katrā vecmāmiņas dārzā. Lieliski tas iederēsies arī angļu stila dārzos, bet ir jāliek aiz auss, ka delfiniju ziedēšanu vasarā būtiski var ietekmēt laikapstākļi, tajā skaitā arī vējš, kas skaistos ziedus var nolauzt. Kā rūpēties par delfīnijām, lūko šeit.

Ģerānijas (Hardy geraniums). Šīs krietni atšķiras no mums ierastajām ģerānijām. Šie augi būs lielisks papildinājums dārzam, lai tajā ienestu košu krāsu kupenas. Šajā rakstā vari izlasīt plašāk par to, kā lolot ģerānijas, kas tiek sauktas arī par pelargonijām.

View this post on Instagram

A post shared by Clare (@clare_at_vintage_home) on Jun 11, 2019 at 7:55am PDT

Kāršrozes. Arī šis ir viens no augiem, kas savulaik krāšņi ziedējis vecmāmiņas dārzā. Šis augs ir arī ļoti populārs lauku sētās. Viens no kāršrožu bonusiem ir to garums, jo tās var paslēpt neglītus stūrīšus dārzā, piemēram, komposta kasti. Kā redzams attēlā zemāk, kāršrozes var būt ne tikai dažādu krāsu, bet arī ziedi var atšķirties kupluma ziņā, jo ir arī pildītas kāršrozes.

View this post on Instagram

A post shared by Carolyn ☘️🌼☘️ (@redhousegardens) on Jul 8, 2019 at 6:25am PDT

Japānas anemones (Anemone japonica). Anemoņu ziedi ir ļoti trausli un skaisti. Kā vēsta portāls, tad Japānas anemones lieliski iederēsies lauku sētas dārzā. Savukārt stādaudzētavas "Blīdene" mājaslapā teikts, anemones ir vienas no iecienītākajām ziemcietēm, kas pārziemo un aug vienā vietā daudzus gadus. Tieši Japānas anemones būs no tiem augiem, kas ziedēs tad, kad daudziem augiem ziedēšanas sezona jau ies uz beigām. Šajā rakstā vari izlasīt plašāk par anemonēm.

View this post on Instagram

A post shared by Deb (@debsyjean) on Jul 13, 2019 at 3:31am PDT


Raspodiņš jeb rasaskrēsliņš. Kā vēsta portāls, tad raspodiņš ir neatņemama sastāvdaļa lauku dārzos. Īpaši skaisti tas izskatīsies tad, kad būs nolijis vai arī uz ziedu lapām būs redzamas rasas lāses. Šajā rakstā vari izlasīt plašāk par raspodiņu audzēšanu, bet šeit vari izlasīt, kāpēc raspodiņš ir labs ārstnieciskais augs. Zemāk vari aplūkot, cik gan skaisti tas izskatās starp citiem augiem dārzā!

Lavandas. Šis augs viennozīmīgi dārzam ne tikai piešķirs košu akcentu, bet arī apņems to pasakainā aromātā. Attēlā zemāk vari aplūkot, cik gan skaisti izskatās, ja lavandas sastāda gar taciņas malām. Ja ir vēlme papildināt savu dārzu ar kādu skaistu lavandas stādu, tad der ņemt vērā "Lillas Lavender" saimnieces padomu – tās var stādīt visas vasaras garumā. Šeit vari lasīt plašāk par lavandu audzēšanu un kopšanu.

Peonijas. Tās ir jūnija dārza skaistules, kuras pārsteidz ar ziedu bagātību un arī smaržu. Kā lolot peonijas, lai tās augtu kuplas un raženas, lasi šajā rakstā. Savukārt šeit vari izlasīt pašlaik darāmos darbus peoniju dobēs.

Foto: Pixabay

Flokši. Šie augi nemainīgi iekaro dārzkopju sirdis, kā arī ļoti labi izskatās dārza ainavās un salikumos ar citiem augiem. Šeit vari izlasīt selekcionāres Gunas Rukšānes ieteikumus flokšu kopšanā un arī audzēšanā.

Foto: Shutterstock

Prīmulas. Šie augi ir īsti pavasara vēstneši, kas apstādījumos var ziedēt ne tikai pavasarī, bet arī līdz pat vasaras beigām. Kā rūpēties par prīmulām, lūko šajā rakstā.

Foto: Shutterstock

Rozes. Kā uzsver portāls, ir grūti iedomāties angļu dārzu bez rozēm. Īstenu šarmu dārzam piešķirs vīteņrozes, kas ne tikai apvīsies ap arkām, bet arī ēku fasādēm. Ieskatu rožu audzēšanā vari gūt šeit.

Tāpat esam sarūpējuši arī iedvesmas foto no dārziem angļu stilā, kuros varēsi pasmelties kādas idejas augu salikumiem puķu dobēs.

View this post on Instagram

A post shared by Town Place Garden (@townplacegarden) on Jul 11, 2019 at 9:42am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Stephen Gore (@stephenthegardener) on Jul 11, 2019 at 10:42am PDT

'

View this post on Instagram

A post shared by Petite Haus | French Country (@petitehaus) on Jul 6, 2019 at 1:03pm PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!