Šobrīd dārza krāšņumu spilgti papildina bārdaino īrisu klātbūtne, kas turpinās ziedēt un lutināt mūsu acu skatienus vēl vismaz divus mēnešus. Ja vēlies, lai varētu tik ilgi baudīt šos dārza karaļus, ievēro selekcionāra Laimoņa Zaķa sniegtos padomus to kopšanā, kas attiecas ne tikai uz to stādīšanu pavasarī.

Kā izrādās, bārdainie īrisi ir ļoti populāra puķu izvēle ne tikai Latvijā, jo pasaulē sastopamas tūkstošiem šķirnes, kamēr pie mums novērojamas aptuveni 1000 šķirņu dažādības. Šķirņu izvēle ir svarīga ne tikai krāsas un izskata dēļ, bet arī tam, lai piemērotu ziedēšanas ilgumu. Attiecīgas šķirnes ziedēs pat divus mēnešus, taču, izvēloties augstos īrisus, jāizvēlas gan agrākas, gan vēlākas šķirnes, lai ziedēšanas ilgums būtu ilgāks.

Vērts atcerēties, ka audzēšanas pamatprasības visiem bārdainajiem īrisim ir visai līdzīgas, taču augstie īrisi prasa vairāk uzmanības no dārzkopjiem. Vidēja un zemga auguma īrisi ir Latvijas apstākļiem piemērotāki, turklāt tie labāk pārziemo un gandrīz neslimo.

Tā kā šķirnes ir ļoti dažādas, tad katrs var atrast piemērotāko vietu dārzā, kur tām spilgtināt apkārtni. Atklātam laukam noteikti vispiemērotākās būs vidēja garuma šķirnes ar stingriem, noturīgiem ziedkātiem un bieziem, izturīgiem ziediem. Jāņem vērā, ka lielā auguma īrisi ar milzīgajiem ziediem ne vienmēr būs piemēroti mūsu mainīgajiem laika apstākļiem, jo spēcīgās lietusgāzes un brāzmainais vējš, kas novērojams jūnija mēnešos, var traumēt augus. Izvēloties īrisu šķirni savam košumdārzam, jāievēro informācija par to augšanas potencēm un ziedēšanas bagātību.

Īrisiem, viennozīmīgi, piemērotas būs saulainas vietas ar irdenu un ūdens caurlaidīgu augsni. Stādot īrisus, jāievēro, lai vieta būtu paaugstināta vai nedaudz ieslīpa, jo augam nepatīk ilgstošs mitrums, kas var veidoties pavasarī pēc sniega kušanas vai vasarā pēc stiprām lietusgāzēm. Noteikti nedrīkst aizrauties ar īrisu laistīšanu, to nepieciešams darīt vien jaunajiem stādiem apsakņošanās periodā.

Augsnes izvēlē jāņem vērā, lai tā būtu ar neitrālu ai viegli sārmainu reakciju. Tā kā īrisi izlieto augsnē esošo kalciju, tad pirms stādīšanas ieteicams kaļķot un lietot mēslojumu, kas nepaskābina vidi, taču arī mēslojuma lietošanu nevajadzētu pārdozēt. Pēc īrisu ziedēšanas noteikti nedrīkst izmantot minerālmēslus ar lieli slāpekļa saturu, jo tad radīsies problēmas ar pārziemošanu un to ziedēšanu nākamajā gadā.

Kas attiecas uz īrisu pārstādīšanu, to ieteicams darīt vien tad, kad cers ir sakuplojis un vidus kļūst tukšs. Pateicīgākais laiks īrisu pārstādīšanai ir jūlijs, kad stādi ir jau nobrieduši un spēj līdz salam kārtīgi iesakņoties. Taču augstos īrisus var droši pārstādīt arī to ziedēšanas laikā, taču stādīšana jāveic sekli, lai sakneņa virspuse būtu redzama.

Ja īrisu augšanas laikā pamanīta bakteriālā puve, tad bojātās vietas nekavējoties jānogriež līdz veseliem audiem. Lai īrisu krāšņums nezaudētu savu pilnību, vasaras otrajā pusē īrisus ieteicams nomiglot ar kādu fungicīdu pret lapu plankumainību.

Rakstā izmantota informācija no www.irisgarden.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!