"Jau ceturto gadu audzēju begonijas tirgum. Vienmēr izauga ļoti skaistas, bet šogad nē. Nevaru saprast, kas par vainu. Šogad sāku izmantot firmas "Laflora" gatavo kūdras substrātu KKSNPP. Tajā labi aug gan ziemcietes, gan vasaras puķes, tikai begonijas nīkuļo. Ļoti daudzas ir iznīkušas. Vai tā būtu substrāta vaina? Varbūt kāds pieredzējis audzētājs var pastāstīt, kā pareizi audzēt begonijas?" vaicā Envija Liepājā.

Pieredzējusī puķu audzētāja, SIA "Jaunzemnieki Z" saimniece Inita Zepa ir pārliecināta, ka nepareizi izvēlēta substrāta dēļ begonijām apdegušas un atmirušas saknes. Substrāts KKSNPP domāts ēdelīgiem augiem (piemēram, petūnijām, verbenām) stādīšanai paliekamā vietā - iekarināmos traukos un balkonu kastēs.

Tas satur daudz mēslojuma (sāļu koncentrācija EC ir 1,6 mS), tam ir paskāba reakcija (pH 5,4) un rupja struktūra (uzlabo gaisa caurlaidību, neļauj substrātam sablīvēties).

Gan ilgziedu begoniju jeb leduspuķu, gan kamolbegoniju dēstu audzēšanai (sēšanai, piķēšanai) nepieciešams ļoti viegls, irdens substrāts ar viegli skābu reakciju (pH 5,6 - 6), tāds ir, piemēram, KKSU. Vēlāk, kad dēsti paaugušies, kad augi jau zied vai ir ieriesušies ziedpumpuri, vēlams audzēt begonijām paredzētā kūdras substrātā KKSPP (pH 5,8).

Pavairojot ar sēklām, kamolbegonijas jau decembrī sēj apkurināmā siltumnīcā, uztur +22...+25 °C temperatūru. Sēklas ir ļoti sīkas, tāpēc tās neapber ar augsni, sējumu kastīti pārklāj ar plēvi vai stiklu un regulāri rasina. Sēklas nedrīkst iekaltēt, taču jāuzmanās arī pārlieku salaistīt, citādi jaunie dīgsti var nopūt. Begonijas sadīgst divu nedēļu laikā. Līdz marta beigām dēstiem nepieciešama 14 stundu gara diena, tātad vajadzīgs papildapgaismojums. Pēc septiņām nedēļām dēstus pārpiķē 3 x 3 cm attālumā un novieto +18...+20 °C temperatūrā. Izpiķētie augi 4 - 6 nedēļās ir paaugušies un ar lapām sāk nomākt cits citu, tad tos dēsta podos.

Podiņus ar dēstiem novieto +16...+18 °C temperatūrā. Reizi divās nedēļās augus laista ar 0,1 % minerālmēslu šķīdumu. Kamēr augi vēl mazi, podus var salikt citu pie cita - tā ietaupās vieta un substrātā ilgāk saglabājas mitrums. Pēc kāda laika podiņus izvieto retāk, lai begonijas neizstīdz.

Profesionālie puķkopji uzskata, ka izdevīgāk februārī, martā no izplatītājfirmām iepirkt vairumā mazus kamolbegoniju sējenīšus, jo tad var ietaupīt uz siltuma rēķina.

Leduspuķes sēj janvārī, februārī. Audzē tāpat kā kamolbegonijas. Stāda 8 - 9 cm diametra podos. Ilgziedu begonijas sāk ziedēt 90. - 110. dienā pēc sējas. Zied ilgi, visu vasaru līdz rudens salnām. Vislabāk jūtas saulainās vai viegli noēnotās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!