Foto: Shutterstock
Tas, ka cilvēks par savu mitekli sauc dzīvokli, nenozīmē, ka viņam nevar būt savs dārziņš – nereti ļaudis iegādājušies lauku mājas, brauc palīdzēt vecākiem un vecvecākiem darbos u.c. Taču bieži dārza uzturēšanai nav iespēja katru dienu pielikt darbīgu roku un, piemēram, laistīšanai pievērsties daudz neregulārāk nekā vajadzētu.

"Tavs Dārzs" lasītājs Gundars stāsta, ka viņš uz savu lauku māju cenšas aizbraukt brīvdienās, attiecīgi reizi nedēļā, tāpēc regulāri laistīt augus nevar, lai arī kā vēlētos. "Tā kā darba nedēļu pavadu galvaspilsētā, šajā laikā dārzs paliek vientuļnieku sarakstā. Protams, palūdzu, lai kaimiņš aplaista, ja var, taču ne vienmēr tas ir iespējams."

Kā rīkoties šādās situācijās

Īsumā – nevērīgi drīkst izturēties pret augiem, kuri to "neņems ļaunā". Ja dārza augi spēj izdzīvot ar neregulāru laistīšanu, uztraukumam nav pamata, bet pretējā gadījumā, kad tie mokās un nīkst ārā, vajadzētu pārdomāt par prasīgo augu skaita samazināšanu dārzā un citu stādīšanu. Viegli kopjams dārzs, par kādu sapņo gandrīz ikviens, ierobežo skaistumu, piemēram, dārza īpašniekam jāaizmirst par tādām puķēm kā lupīnas vai delfīnijas.
Foto: Shutterstock

Taču tas nenozīmē, ka dārzs, kura uzturēšanai var pievērsties tikai reizi nedēļā, nebūs skaists. Ir daudz un dažādas puķes, kuras nemaz nav prasīgas un samierinās ar galēji pretējiem apstākļiem – stipru sauli un ēnu vai sausumu un negaisiem.

Pie šādiem augiem pieskaitāmas salvijas, bergēnijas, milzu zilpodzes, Bizantijas gladiolas, eiforbijas un graudzāles. Sausam un ūdens trūkumam piemērotas sārmenes, kuras nevis zied, bet rada sudrabotu skatu lapotnes dēļ. Arī dažas sīpolpuķes liekamas to sarakstā, kuras nav kaprīzas un iztur sausumu.

Ja, iespējams, tikai šobrīd plāno sava dārza iespējamo izskatu, svarīgi sagatavot augsni – pielikt roku uzrakšanā un iestrādāt zemē kompostu klasiskajā divu lāpstu dziļumā. Tas neregulārās laistīšanas jautājumā var palīdzēt.
Foto: Shutterstock

Vēl jāpiemin, ka koki un krūmi iedzīvojas vairākus gadus, taču pēc tam to laistīšanai varēs vērst mazāk uzmanības. Daudzgadīgie un divgadīgie pašizsējas augi paši izvēlas vietu, kur dzīt saknes, taču no sēklām diedzētie iznīks, ja tos ignorēs.

Nereti dārzos ir smilšaina augsne, tāpēc ne visi augi stādīšanai tur ir piemēroti. Kādus augus labāk stādīt smilšainā augsnē, lasi šeit.

Informācija apkopota no grāmatas "Sapnis par dārzu".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!