Foto: DELFI
Pavasaris dobēs rada ne tikai krāšņu ziedu pasaku, bet liek arī nedaudz pasvīst dārzkopjiem, jo visu laiku jāuzpasē, lai dobēs nebūtu nezāļu. Daži izvēlas dobes nomulčēt, jo šādi tiek aizkavēta nezāļu augšana.

Nesen pati piedzīvoju īstu sašutuma vilni, kas gāzās no kaimiņu puses, jo puķu dobēs, kas ir pie manas daudzdzīvokļu mājas, cauri mulčai ir redzamas nezāles. Kamēr vieni izsaka minējumus par apsaimniekotāju, kura dārznieki negrib ravēt dobes, citi atkal pieļauj – pie vainas ir mulčas slānis, kas, iespējams, uzbērts par plānu. Ar dārzkopes palīdzību skaidroju, kas darīts nepareizi. Iespējams, padoms noderēs arī vēl kādam "Tavs Dārzs" lasītājam, kurš nomulčējis savas dobes.

"Iespējams, ka uzbērts par maz mulčas," pieļauj apsaimniekošanas uzņēmumu grupas "Civinity" dārzniece Linda Rulle. Viņa stāsta, ka vēlamais mulčas slāņa biezums ir 5 līdz 7 centimetri. Tāpat liela nozīme ir arī mulčas frakcijai. Kā skaidro dārzniece, smalkās frakcijas mulčai jeb humusam nezāles aug cauri vairāk nekā vidējās vai rupjās frakcijas.

"Mulčas uzbēršana no nezālēm pilnībā nepasargā," atgādina dārzniece. "Augsnē ir nezāļu sēklas un saknes, kuras izdīgst. Jāravē būs tāpat, tikai ar mulču mazāk."

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!